Hjem

i anledning
REN Metodedager
2017

Vel møtt til
Metodedagene

Energimontør Andre Skjebstad
bygger en ny regionalnettslinje
i Sauda. Nettpartner er blant de
130 utstillerne på Metodedagene.
I bladet kan du lese om utstyr
og komponenter som blir
vist frem – og om å jobbe
smartere i nettet.

innhold
Metode
bladet

 • Velkommen til Metodedagene 4
 • Over til smarte nettstasjoner 5
 • Økt bruk av komposittstolper 9
 • REN er en suksesshistorie 12
 • Smartkabel er som et kinderegg 15
 • Norgesmesteren trives i høyden 18
 • Spesialister i flymarkørmontasje 20
 • Kompositt konkurrerer på pris 21
 • Forventninger til Metodedagene 24
 • Dette er stasjonene 25
 • Kart over utstillingsområdet 26
 • Øvre Eiker-montørene stiller opp 29
 • Krevende å legge kabel i bystrøk 32
 • Godt utstyr gjør jobben lettere 36
 • REN på norgesturné for AUS 37
 • Linerobot løser vriene oppdrag 42
 • Fra montør til ingeniør 45

Metodebladet

Leder

leder

Velkommen!

REN ønsker deg hjertelig velkommen til Metodedagene 2017!

Vi håper alle får med seg verdifull kunnskap og nyttige impulser om nytt utstyr og nye metoder når de vandrer rundt om på de ulike stasjonene i Drammen Travpark.

Metodedagene er ment å vekke den faglige nysgjerrigheten til både montører, ingeniører og innkjøpere i nettselskapene. Vi vil vise ting i praksis og på den måten skape interesse.

Det skal bli faglig påfyll, selv for de mest kresne. I tillegg blir det travløp på Drammen travbane etter lunsj første dagen og middag i Drammenshallen om kvelden.

I tradisjonen tro arrangerer REN også NM for energimontørlærlinger på Metodedagene. Tjue dyktige lærlinger har på forhånd kvalifisert seg til å konkurrere om tittelen Norgesmester.

Årets Metodedager har rekordoppslutning – med nærmere 2000 deltakere og 130 utstillere. Vi gleder oss over dette og ser frem til to spennende dager i Drammen – med en god blanding av faglig og sosialt utbytte.

Foto: Sigurd Aarvig

Stig Fretheim daglig leder i REN AS

energi teknikk

(Tidligere Elektro)
Energiteknisk fagblad
www.energibransjen.no
Nr. 5, 2017, 130. årgang
ISSN - 1890-9957

Ansvarlig redaktør:

Stein Arne Bakken
[email protected]
Mob: 922 56 358

Redaktør for utstillerstoffet:

Tore Halvorsen

Utgiver:

ElektroMedia AS
Postboks 4 – 1371 ASKER
Tlf: 922 56 358
E-post: [email protected]

Energiteknikk eies av
Norsk Elektroteknisk Forening

Neste utgave:

Nr. 6, uke 37
12. september 2017

Annonser:

[email protected]-bransjen.no
Arne Aardalsbakke
(annonseansvarlig)
[email protected]
Tlf: 64 87 67 90
Mob: 900 43 282

Materiellfrist 31. august 2017
Tema: Småkraft
Smarte nett/kraft-IKT

Abonnement:

Mediaconnect AS
[email protected]-diaconnect.no
Tlf: 22 99 80 52

Årsabonnement komplett
(med papirutgaven):
kr. 980 + mva

Digitalt abonnement:
kr. 860 + mva

Redaksjonelle medarbeidere:

Tore Halvorsen
[email protected]

Atle Abelsen
[email protected]

Sigurd Aarvig
[email protected]

Grafisk formgiving:

VATNE design
[email protected]

Trykk:

Merkur Grafisk AS

Forsidefoto:

Nettpartner/Andre Skjebstad


Copyright ElektroMedia. Forbud mot ettertrykk. Medlem av Den Norske Fagpresses Forening

Bransjens store møteplass
– Dette blir nok skikkelig bra, sier prosjektleder for Metodedagene, Odd Larsen i REN.
Bransjens store møteplass
REN Metodedager 2017 vil bli åpnet på en høyst spesiell måte, av Lothepus, kjent fra TV2-programmet «Farmen». Over 2000 deltakere er ventet.

Tekst og foto: Stein Arne Bakken

Alex Rosén gleder seg til sin andre opptreden på Metododagene. Her klatrer han i stolpe på standen til Ensto i 2015.


De kommer til Metodedagene for å besøke de 130 utstillerne, og deltakelsen er større enn noen gang tidligere.

– Vi har lagt hovedvekten på at deltakerne – som representerer 95 prosent av alle nettselskapene i landet – skal få best mulig faglig utbytte av besøket på Metodedagene, og at utstillerne skal bli fornøyd.

Men vi er også opptatt av at dette største treffet for bransjen skal ha et sosialt preg, at folk har det hyggelig disse to dagene, sier Odd Larsen i REN, primus motor for Metodedagene.

Derfor er TV-personligheten Alex Rosén engasjert for å sette sitt humoristiske preg på arrangementet, slik han også gjorde med stor suksess i 2015. Alex og Lothepus skal for øvrig møte hverandre i flere konkurranser, blant annet i det tradisjonelle travløpet første dagen.

Statsråden deler ut NM-pris

De vil også underholde under middagen i Drammenshallen om kvelden, Alex med bandet «Alex & The Young Dudles», foruten at han skal være konferansier.

Norgesmesterskapet for energimontørlærlinger går av stabelen den første dagen mellom de tjue som har kvalifisert seg på forhånd. Prisen til vinneren blir delt ut under middagen av selveste olje- og energiminister Terje Søviknes.

Også Alex gleder seg

Alex sier til Energiteknikk at han gleder seg til Metodedagene, både til å spille nye låter med bandet sitt i Drammenshallen og vandre rundt på stasjonene dagen etter for å intervjue deltakere og utstillere til en video REN skal lage om Metodedagene.

Alex laget et skikkelig show på stasjonene forrige gang, tilhørerne satte stor pris på mannen med det brede smilet og den karakteristiske latteren. Han balanserte fint mellom fleip og fakta, og var åpenbart på bølgelengde med fotfolket i bransjen.

Digger teknologi

Alex forteller til Energiteknikk at han er over middels interessert i teknologi, og har hatt en drøm om å bli professor i fysikk.

– Jeg har lært meg en del om elektrisitet ved å pusse opp og ta i bruk enøk-løsninger i huset. Dessuten er gitaristen i bandet vårt elektriker. Strøm er interessant og spennende. Det gjelder å kunne forholde seg til folk slik de fremstår, ta dem på alvor, selv om det skal være humor, sier Alex Rosén.

Mye logistikk

For «messegeneral» Odd Larsen og hans medhjelpere i REN gikk det døgnet rundt da vi tok praten noen dager før åpningen. Da hadde antallet påmeldte deltakere kommet opp i 2150. Det skaper utfordringer for logistikken.

Larsen jobbet på spreng med å skaffe deltakerne hotellrom ikke langt fra Drammen og sørge for nok busser til transport. For å frigjøre hotellsenger, har ledelsen i REN leid seg en leilighet i Drammen.

– Flott dugnadsinnsats

Larsen er full av lovord over bistanden REN får fra et trettitallmedarbeidere fra ulike nettselskaper. – De gjør en flott dugnadsinnsats for å få dette arrangementet i havn, og det bidrar til at nettselskapene får et eierskap til Metodedagene, at dette er noe bransjen står sammen om.

Det ligger an til at årets Metodedager skal bli vellykket. Vi har lagt oss i selen for å lage et arrangement med høy kvalitet, slik at besøkende og utstillerne skal få god valuta for pengene. Nå er det bare å håpe på at vi får fint vær, men det kan vi nok ikke styre, sier Odd Larsen i REN.

Utfordrende montasjejobb
Den første av de nye EcoSmarttransformatorene fra Norsk Transformator ble installert hos Lyse i Stavanger 22. januar.
Foto: Lyse Elnett
Utfordrende montasjejobb
Å rehabilitere og oppgradere et titall nettstasjoner midt inne i en bykjerne er noe av det mest krevende et montasjelag kan påta seg. Det har blitt mye nattarbeid og ekstra grundige forberedelser på Lysemontørene siden i fjor sommer.

Tekst: Atle Abelsen

Innen oktober skal rundt 25 nettstasjoner midt i Stavanger sentrum og 5–6 i Sandnes være rehabilitert og oppgradert, noen med nye transformatorer, andre med nytt høyspent- eller lavspentanlegg og annen utrustning. Bakgrunnen er at transformatorstasjonene skal bli «smarte», som betyr at alle stasjonene skal utstyres med dockingstasjoner med tilkopling av sensorer og annet utstyr som gjør at stasjonene kan fjernovervåkes og fjernstyres på en helt annen måte enn i dag.

Men for øyeblikket er den aller største utfordringen å montere alt utstyret effektivt og til minst mulig bryderi for de berørte kundene. – Vi har erfart en veldig stor forståelse og fleksibilitet hos våre kunder, forteller prosjektleder Oddvar Fuglestad hos Lyse Elnett.

Han berømmer også det effektive samarbeidet med ABB, som har levert alt utstyret inkludert et mindre antall nye såkalte «smarte transformatorer » fra Norsk Transformator på Steinkjer.

Adkomst fra lobbyen

De fleste nettstasjonene er bygd på 1950- og 1960-tallet, i en tid da Stavanger var en mindre norsk småby uten sentrumspreg. Bygningene var den gang boliger og næringsbygg med mindre kritiske driftsformer. I dag befinner mange av nettstasjonene seg inne i bygninger som også inneholder restauranter og hoteller, med adkomsten til stasjonene inne fra selve bygningene.

– Det har blitt mye nattarbeid, og vi har planlagt hver eneste arbeidsoperasjon ned til minste detalj for å unngå forsinkelser i selve montasjearbeidet. Det har vi lykkes godt med hittil, forteller montasjeleder John Olav Bertelsen i Lyse Elnett.

Også vekterselskapene har fått mye å gjøre for å holde nysgjerrige folk og individer med mer uedle hensikter unna natterstid, når bygningene har vært åpne med stor trafikk av utstyr og montører.

– Vi har heldigvis unngått uheldige episoder i den forbindelse, sier Bertelsen.

En av nettstasjonene hadde sågar adkomst fra lobbyen på et hotell. – Ledelsen viste stor forståelse og holdt stengt i deler av påsken for at vi skulle få gjort arbeidet så raskt og effektivt som mulig, sier Bertelsen.

Spenning om morgenen

Lyse begynte med de enkleste stasjonene og har tatt for seg de mer kompliserte etter hvert. Dermed opparbeidet det faste montasjelaget på fire montører seg en rutine som kom godt med på de mer kompliserte oppgavene.

I og med at stasjonene er ringkoplet, tok de også for seg én og én stasjon og gjorde seg ferdig før de dro til den neste. På den måten var de sikker på å bli ferdig med nattens arbeid og kunne sette på spenningen igjen når arbeidsdagen tok til igjen.

I tillegg til de fire faste montørene har montasjelaget fått hjelp av montører fra flere andre avdelinger ved flere anledninger. – Denne fleksibiliteten har vært viktig for oss. Dermed har vi også kunne opparbeide en nødvendig rutine og kompetanse i et montasjearbeid som etter hvert har innebåret en del oppgaver som vanligvis automatikere sysler med. Men det har bare vært faglig interessant og morsomt for gutta å holde på med, sier Bertelsen.

Snart ferdig

Til nå er arbeidslaget ferdig med de 18 første nettstasjonene i Stavanger sentrum. Samtidig har et annet montasjelag begynt i Sandnes, der to av fem– seks stasjoner skal rehabiliteres. Her er ikke montasjearbeidet like utfordrende med hensyn til adkomst som i Stavanger.

Montasjearbeidet skal etter planen være ferdig i månedsskiftet september/ oktober. Den opprinnelige starten av prøveperioden var satt til 1. juni, men det har vært litt forsinkelser. Mye av dette skyldes det nye utstyret, der dockingstasjonene og dokumentasjonen har vært litt forsinket.

– Slik er det ofte med slike pionerprosjekter, sier Bertelsen forståelsesfullt. De har håndtert det greit reint montasjemessig, men det har også fordyret prosjektet noe. I utgangspunktet var det budsjettert til ca 40 millioner kroner totalt. Av dette skulle ombyggingen av de 30 nettstasjonene koste ca 30 millioner kroner. Men Fuglestad vil foreløpig ikke fortelle hvor mye forsinkelsene har fordyret prosjektet.

Etter oppstarten skal nettstasjonene gjennom en kort periode med prøvedrift, før de skal inn i en prosjektperiode på to år der Lyse tester ut hvordan de skal kunne nyttiggjøre seg det nye utstyret i en smartgridsammenheng. Et av de viktigste hensiktene med prosjektet er å demonstrere effekter av denne typen smartgridrelatert utstyr.

Kritiske parametere

De såkalte smarte transformatorene fra Norsk Transformator, EcoSmart Transformer, har en dockingstasjon som overvåker en rekke kritiske parametere. Dette gir driftssentralen en mulighet for sanntidsovervåking og varsling av avvik fra normal driftsstatus, alarmer ved kritiske avvik eller feil og sporing av feilkilder. Også de eldre transformatorene får en slik dockingstasjon.

Systemet gir driftsoperatørene muligheten for bedre utnyttelse av transformatoren. Dockingstasjonen skal gi operatørene oversikt over temperaturen i oljen, oljenivå og trykket i transformatorkassen. I Lyse-prosjektet er alle transformatorene, både de nye og de gamle, klargjort for sensordockingen.Jording i fokus
Jording kan være en utfordring, blant annet knyttet til tele, fjell og dårlig ledende jordmasse.
Foto: Elit
Jording i fokus
Jordingsanlegg og instrumenter for måling av jording løftes frem av Elit under årets Metodedager.

Tekst: Tore Halvorsen

Itillegg kommer et bredere utvalg måleinstrumenter for anvendelse i energiselskapene, forteller daglig leder Magne Barli. Han står i spissen for et selskap med ti ansatte og som i år kan markere sitt 20-årsjubileum.

Elit er representert i det norske markedet med følgende seks hovedproduktgrupper: Måleinstrumenter og dataloggere, jordingsmateriell, tavlemateriell, lynvernmateriell, gjennomføringer og tetninger samt festemateriell.

Elit opererer med bredde i elektromarkedet. I tillegg til energibransjen leverer selskapet sine produkter og tjenester til industri, elektrisk installasjon og olje- og gassnæringen. Virksomheten er bygget «stein på stein» og produktgruppene er tilkommet naturlig, basert på faglig og produktteknisk kunnskap samt behov definert av kunder og samarbeidspartnere.

– Det er ingen tilfeldighet at vi i betydelig grad har oppmerksomheten festet på jording under Metodedagene, forteller Magne Barli. – Med utfordringer, blant annet knyttet til tele, fjell og dårlig ledende jordmasse, er det behov for ulike typer tekniske løsninger. Vi har produkter og kompetanse til å svare på disse utfordringene.

Som eksempel nevner Barli kystnære vindkraftanlegg med forankring i fjell. Her krever jording ofte spesielle løsninger. Boring av hull med en diameter på 4–5 tommer, ned til 25 meters dyp, kan være nødvendig for å finne tilfredsstillende jordingsforhold. Sammen med jordingsspyd blir disse hullene fylt opp med høytledende elektromasse. Generelt sett fungerer denne måten å håndtere jordingsutfordringen på godt.
(Stasjon: Verktøy og utstyr)


Slår til på Metodedagene
ABB kommer med sin nye nettstasjon Senior Plus, produsert i Skien, her med installasjon av en ZHBM sikringslist.
Foto: ABB
Slår til på Metodedagene
ABB har valgt å satse på Metodedagene når de skal slå på stortromma overfor den norske elkraftbransjen. Selskapet er hovedsponsor, slik det har vært siden det første arrangementet i 2011. I år deltar ABB på tre av de seks stasjonene.

Tekst: Stein Arne Bakken

På Metodedagene når vi veldig godt ut til våre sentrale målgrupper, ledere og beslutningstakere, men også øvrige ingeniører og montører, som legger de faglige premissene for innkjøp i energiselskapene, sier Kjell Spone, som er hovedkontakten for ABB i forhold til Metodedagene.

Produkter og løsninger som peker mot fremtidens smarte nett, med stikkord som sensorteknologi, automatisering og datakommunikasjon, vil være den røde tråden på utstillingene til ABB.

Nye nettstasjoner

Elit opererer med bredde i elektromarkedet. I tillegg til energibransjen leverer selskapet sine produkter og tjenester til industri, elektrisk installasjon og olje- og gassnæringen. Virksomheten er bygget «stein på stein» og produktgruppene er tilkommet naturlig, basert på faglig og produktteknisk kunnskap samt behov definert av kunder og samarbeidspartnere.

ABB har sin største stand i stasjonsområdet for stasjoner, brytere, vern og fiber. Her vil det bli vist frem utstyr som passer inn i distribusjonsnettet, blant annet to ulike nettstasjoner med utrustning produsert i ABBs fabrikker i Skien. Herfra kommer også høyspentbrytere, blant annet en ny miljøvennlig bryter SafePlus AirPlus uten SF6-gass.

– Fra vår transformatorfabrikk i Spania har vi med en epoxy-isolert transformator, mens vår samarbeidspartner Norsk Transformator i Steinkjer viser frem noen av sine transformatorer, og forskjellige typer utrustning til disse, forteller Kjetil Kleiva, som er ansvarlig for standen.

Nye nettstasjoner

Han legger til at det vil bli vist frem transformatorer med automatisk trinning, der sensorteknologi sørger for at spenningen holdes konstant på 230 volt, også i radiale nett der for eksempel småkraftverk skaper spenningsforstyrrelser.

Ifølge Kleiva vil det bli presentert en blanding av nye, miljøvennlige produkter forberedt for digitalisering av nettet, men også flere tradisjonelle produkter med muligheter for tilpasninger og moderniseringer.

Kabelfordelingsskap

Frode Haugen har ansvaret for ABB-standen på stasjonen kabelteknikk og kabelutstyr. Han opplyser at det vil bli vist frem et stort utvalg kabelfordelingsskap med isolerte samleskinner og et bredt utvalg av moduler, kabelskritt mm.

ABB har utviklet et nytt SLKU kabelskap etter oppdrag fra Skagerak Nett, og dette vil bli presentert på stasjonen.

Den nye sikringslisten ZHBM med tilbehør vil også bli å se sammen med det siste innen berøringssikre pluggkontakter.

Fjernstyring av brytere

På stasjonen Drift, vedlikehold og utendørsbelysning kommer ABB med en rekke produkter innenfor sin serviceportefølje. Her har Jørgen Johannesen ansvaret for standen.

– Vi skal vise hvordan vi med å innføre ny teknologi på gamle bryteranlegg kan fornye og forlenge levetiden på bryteranlegget ved avansert 3Dscanning og øke sikkerheten og funksjonaliteten ved tidsbesparende vernbytte. Utover dette presenterer vi MySiteCare og RTU500-serien som bidrar til optimalisert drift via overvåkning og fjernstyring. Vi har laget adapterløsninger som gjør det mulig å modernisere eksisterende komponenter fremfor å skifte ut anlegget i sin helhet, sier han.

Ved å ta i bruk sensorteknologi og ulike kommunikasjonsløsninger i eksisterende bryteranlegg vil nettselskapene kunne gå over til tilstandsbasert vedlikehold, påpeker Jørgen Johannessen.


Kompositt i fremmarsj
Stolperekke i komposittmateriale fra Jerol i nordtrøndersk terreng.
Foto: NTE
Kompositt i fremmarsj
Stolper i komposittmateriale er kommet i strømnettet for å bli. Selv om de er vesentlig dyrere enn alternativer i kreosot, har de egenskaper som langt på vei jevner ut den økonomiske forskjellen.

Tekst: Tore Halvorsen

– Så langt har vi bare høstet positive erfaringer med stolper og master i kompositt, sier rådgiver Kåre Olav Bratberg i NTE.
Foto: NTE


Det sier rådgiver Kåre Olav Bratberg i NTE (Nord- Trøndelag Elektrisitetsverk). I NTE er stolper og master i komposittmateriale i betydelig grad tatt i bruk, både i regional- og distribusjonsnettet. Til sammen kan det så langt dreie seg om mellom 400 og 500 stolper og master.

– Den første installasjonen ble gjennomført i 2013 med master for regionalnettet produsert i Canada og levert av Melbye Skandinavia Norge.

Eneste i distribusjonsnettet

– Året etter tok vi i bruk de første stolpene i distribusjonsnettet. Siden er det blitt rundt 200 av dem. Svenske Jerol Industri produserer og leverer disse stolpene. Jerol er foreløpig den eneste leverandøren til dette markedssegmentet, forteller Bratberg.

– Året etter tok vi i bruk de første stolpene i distribusjonsnettet. Siden er det blitt rundt 200 av dem. Svenske Jerol Industri produserer og leverer disse stolpene. Jerol er foreløpig den eneste leverandøren til dette markedssegmentet, forteller Bratberg.

Positive erfaringer

– Så langt har vi utelukkende positive erfaringer ved bruk av stolper/master i kompositt, fortsetter Bratberg. – Ikke bare har stolpene vi benytter i distribusjonsnettet, lav vekt, en fordel blant annet for frakt og montasje. Samtidig er de vedlikeholdsfrie mot ramponering av hakkespetter og ikke minst råte.

Det er ikke behov for spesialløsninger, hverken når det gjelder verktøy eller elektrisk materiell. Vi kan bruke klatreskoene som de er, og kan plukke standardmateriell, som traverser og barduner, direkte fra lager. Vi har et begrenset antall stolper på beredskapslageret, men bestiller ellers det antall stolper vi skal ha til det enkelte prosjekt gjennom valgte grossist, sier Bratberg.

Prisforskjellene

Mellom stolper i kreosot og alternativene i komposittmateriale er det en prisforskjell i disfavør av sistnevnte på tre til fire ganger. NTE finner det som regel regningssvarende å benytte stolper i kompositt når prisen ligger innenfor tre ganger dyrere. Ved å prisvurdere fordelene sammenlignet med kreosotstolper kommer stolper i kompositt ganske ofte fordelaktig ut.

– Vi konstaterer at kostnadene for materiell i et linjeprosjekt utgjør 60 prosent. Her har bransjen en utfordring. Vi regner med at når flere leverandører kommer til, vil prisforskjellene i enda større grad jevnes ut, understreker Kåre Olav Bratberg.

Stolpene til Jerol Industrier er utviklet og produsert i en spesiell prosess. Den bærende kjernen i stolpen er av glassfiberarmert polyester med en kappe av beskyttende polyeten. Stolpen ble i utgangspunktet utviklet for trafikale formål, blant annet med fokus på kollisjonssikkerhet, rustbestandighet, miljøvennlig og lang levetid.

Fra trafikk til strøm

Skellefteåkraft AB i Sverige satte i gang prosessen med å utvikle en variant for distribusjonsnettet. Det skjedde etter at en linjemontør klatret opp i en stolpe som ledet strøm, og døde som følge av hendelsen. Den første varianten i kompositt ble testet i nettet til kraftselskapet i 2009/2010 med gode resultater. Derfra var veien kort til en komplett produktrekke med stolper som alternativ til den klassiske trestolpen.

Så langt har Jerol Industri levert rundt 7000 stolper til om lag 300 prosjekter i Sverige og Norge. NTE er én av flere kunder her i landet, og anvendelsen av stolper/master i kompositt øker kontinuerlig i omfang.
(Stasjon: Linjeteknikk og linjeutstyr)

Trekker i lag
Siden 2011 har Nexans, OPI, Ensto og Wavin stått skulder ved skulder på Metodedagene. Det gjør de også i år.
Foto: Ensto
Trekker i lag
Nexans, OPI, Ensto og Wavin har også i år en felles stand på Metodedagene.

Hver for oss er vi produkt- og tjenesteleverandører. Sammen kan vi bygge en komplett kabeltrasé, sier salgsdirektør for energi i Ensto Norge, Ragnar Haugland. Han mener at de besøkende på Metodedagene har mye igjen for å se sammenhengen i slike installasjoner.

Kabel (Nexans), kanaler (OPI), utstyr for trekking/mating av kabel (Ensto) og rør (Wavin) er ofte del av den samme prosessen. I tillegg til å vise hvordan disse elementene på ulike måter griper inn i hverandre ved bygging av kabeltraseer, kan besøkende få svar på spørsmål, både knyttet til detaljer og helheten.
(Stasjon: Kabelteknikk og kabelutstyr)Komplett leverandør
Berggård Amundsen har et dusin energipartnere, som skal få presentere hvert sitt produkt på standen deres på Metodedagene. Den norskeide elektrogrossisten Berggård Amundsen & Co AS er en komplett leverandør på elektromarkedet og betjener både forbrukermarkedet og de ulike næringsmarkedene. Produktene kommer fra anerkjente produsenter. Selskapet har hatt energi og everk som en av sine viktige produktområder i nærmere 40 år. Nye trender fanges opp, og Berggård Amundsen har laget egne BA-konsepter for blant annet lading av elbil og løsninger innen solenergi.
– Vi har veldig gode erfaringer med å delta på Metodedagene. Besøkende på arrangementet er velkommen innom på vår stand for en hyggelig prat, sier Jørn Larsen, produktsjef energi i Berggård Amundsen.
(Stasjon: Stasjoner, brytere, vern og fiber)

REN i støtet
Stig Fretheim har all grunn til å være begeistret, både over Metodedagene med rekordoppslutning – og over den sterke fremgangen og solide posisjonen REN har fått i energibransjen.
REN i støtet
Gjennom snart tjue år har REN spart bransjen for milliardbeløp ved å standardisere materiell og arbeidsmetoder i nettvirksomheten. REN er en blitt en suksess, som i disse dager synliggjøres på Metodedagene.

Tekst og foto: Stein Arne Bakken

Ørjan Kallekleiv styrer vinsjen mens han kommuniserer med karene i linjevognen ute på spennet.


Det er blitt et begrep blant elkraftingeniører og montører i energiselskapene «å arbeide REN». Kunnskapssenteret i Bergen – som i dag teller 18 faste medarbeidere – har opparbeidet seg et bunnsolid omdømme og nyter stor faglig respekt i bransjen. Samtlige av landets nettselskap er kunder – eller medlemmer, som det heter – og 61 av disse utgjør eierskapet i REN.

Eierne er ikke ute etter profitt, REN skal ikke gå med store overskudd, men drive sunn forretningsvirksomhet. I 2015 var omsetningen på 53 millioner kroner, resultatet før skatt i overkant av én million kroner, på det nivået det skal være. Økonomien er bunnsolid, med egenkapitalandel på over 80 prosent.

Alt for medlemmene

Daglig leder i REN, Stig Fretheim, lever godt med å slippe utbyttekrav fra eierne. Det gjør at REN kan rette oppmerksomheten fullt og helt mot å lage gode produkter for medlemmene, vel vitende om at det vil gi selskapene gevinster gjennom mer rasjonell og effektiv drift av nettet.

– Dersom det enkelte nettselskap selv skulle utvikle de standardiserte REN-metodene de bruker, ville det krevd betydelige ressurser. Hafslund hadde i sin tid tjue medarbeidere som jobbet med standardisering av arbeidsoppgaver og materiell, sier Fretheim.

Han viser til at ordningen med sjøkabelberedskap for nettselskapene, som REN forvalter gjennom sitt selskap REN Sjøkabelberedskap AS, alene vil innebære besparelser for bransjen på over én milliard kroner.

Gevinst av standardisering

Utsiktene til betydelige økonomiske gevinster dersom nettselskapene kunne samarbeide om standardisering, var også bakgrunnen for at REN, Rasjonell nettvirksomhet, ble etablert i 1998.

EBR (El Bygnads Rationalisering), som var drevet av Svensk Elverksforening, ble sett på som en modell. Det var snakk om at REN skulle bli en del av daværende EnFO, Energiforsyningens Fellesorganisasjon. Det ønsket ikke nettselskapene. De gikk for et selvstendig selskap, og slik ble det. REN ble etablert med kontor i Bergen med Hans Brandtun som daglig leder og noen få øvrige ansatte.

Fornuftig beslutning

– I ettertid viser det seg at dette var en meget fornuftig strategisk beslutning. EBR er stadig en del av Sveriges Elleverandører, med fortsatt bare 2,5 ansatte. REN ville neppe fått den positive utviklingen og sterke veksten hvis man hadde valgt denne måten å organisere virksomheten på, sier Fretheim.

I den sammenhengen trekker han frem utviklingen på IT-området, hvor REN kom tidlig i gang og i dag ligger betydelig foran sin svenske søsterorganisasjon.

– Hvorfor er REN blitt en suksess?

– Mye av forklaringen ligger i selve konseptet, at virksomheten er profesjonelt organisert og at vi ikke bare er eid av nettselskapene, men at disse også bidrar aktivt til å utvikle våre produkter gjennom deltagelse av dyktige medarbeidere i ulike arbeidsgrupper, sier Fretheim

Ekspertgrupper

Her samles eksperter fra nettselskapene og gir innspill til hvordan man f.eks. skal skjøte en kabel på en mest mulig rasjonell og effektiv måte, samtidig som at arbeidet skal skje i henhold til normer og forskrifter. Arbeidsgruppene og de enkelte prosjektene blir ledet av RENs elektrofaglige ansatte, som påtar seg sekretariatfunksjonen og viderefører arbeidet, f.eks. frem til et standardisert RENblad.

– Mye av dette arbeidet skjer på dugnad, og det er avhengig av at vi følger opp det som kommer frem under møtene. REN har dyktige og engasjerte medarbeidere som reiser mye rundt og snakker med folk. De er villig til å løpe i posisjon der ballen er, sier Fretheim.


Arbeidstøy med halv vekt
Mange av kravene til arbeidsklær for offshorevirksomhet gjør seg også gjeldende i kraftindustrien.
Foto: Wenaas Workwear
Arbeidstøy med halv vekt
I flere år har Wenaas og SINTEF forsket for å utvikle en helt ny type arbeidsklær som skal tåle høy aktivitet i arktiske strøk. Forskningen gir resultater for nettbransjen.

For ut av laboratoriene kom også en lysbuegodkjent skallbekledning for el- og kraftbransjen som opp mot halverer vekten sammenlignet med annet lysbuegodkjent arbeidstøy.

– Mange av kravene til arbeidsklær offshore gjør seg også gjeldende i kraftindustrien. Det gjelder ikke bare det sikkerhetsmessige, men også oppgavene med mye klatring, ukomfortable arbeidsposisjoner og veksling mellom aktivitet og passivitet., sier markedssjef Baard Tosterud i Wenaas Workwear.

Vanntett og pustende

Pyrad Electric Arc er vedvarende vanntett og pustende, samtidig som det gir beskyttelse mot farene av en elektrisk lysbue. Den nye skallbekledningen er opp mot 45 prosent lettere enn tradisjonelt lysbuegodkjent tøy ved skiftende værforhold, og gir dermed en helt annen bevegelsesfrihet.

– Jeg prøvde klærne på en scootertur og arbeid på vidda utenfor Nordreisa. Normalt bruker jeg da foret vinterdress, men kjenner likevel kulda godt. Nå brukte jeg i stedet Pyrad Electric Arc jakke og bukse. Selv med temperaturer nede i minus 15–20 grader og vind på rundt 12–15 sekundmeter føltes det behagelig, sier Odd-Ivar Paulsen, Construction manager i Consozio2000.

For harde værforhold

noe kraftbransjen kjenner godt på kroppen. Pyrad Electric Arc er laget i et Gore-Tex Pyradmateriale med 20 prosent høyere rivstyrke enn forrige Pyrad. Man kan bruke mindre mellombekledning og bevege seg lettere rundt – noe som i seg selv øker sikkerheten, sier markedssjef Baard Tosterud.


Smartkabel med «alt i ett»-løsning
Smartkabelen byr på mange fordeler.
Foto: Nexans
Smartkabel med «alt i ett»-løsning
Noen mener smartkabelen fra Nexans bør kalles kraftkabelens kinderegg. Her er en historie fra Stranda Energi som viser hvorfor.

Tekst: Tore Halvorsen

Nettsjef Terje Årdal i Stranda Energi vil gjerne ta i bruk flere smartkabler.
Foto: Nexans


Smartkablene fra Nexans – også betegnet som O-kabler eller hybridkabler – er en alt i ett-løsning. På samme måte som når du kjøper deg en fabrikkny bil, kan du velge og vrake fra en plukkliste. Nexans Norway har utviklet den nye generasjonen smarte kabelløsninger som kan integrere både kraftkabel, tomme rør for blåsing av fiber, rør med ferdig innblåst fiber eller jordtråd i ett og samme produkt.

– Dette byr på åpenbare fordeler, forteller nettsjef Terje Årdal i Stranda Energi. – Ettersom både kraftkabel, rør, rør med fiber og eventuelt jordtråd kan legges ut samtidig, blir selve utleggingsprosessen både enklere og raskere. Dessuten er det kostnadsbesparende med behov for mindre plass i grøft. Det er nok med plass til den ene integrerte kabelen.

Uten skjøter

Smartkabelen kommer på trommel som en optimalisert leveranse ut fra gitte lengder og tverrsnitt oppgitt av kunden. På denne måten spares både tid og penger fordi tidkrevende skjøteoperasjoner unngås, og fordi det ikke blir noe avkapp.

– I det siste byggetrinnet av den nye tunnelen på fylkesvei 60 mellom Stranda og Hellesylt kunne vi trekke lange lengder på opptil 1100 meter med TSLF-OF 24 kV, 3x1x240 mm2 i en smell uten å skjøte, forteller nettsjef Årdal. Han peker på at transportkostnadene også reduseres fordi antall tromler blir vesentlig færre enn om de ulike komponentene hadde kommet hver for seg.

Vil ha mer smartkabel

Kabelen som Stranda Energi benyttet i sitt tunnelprosjekt, utgjør en betydelig tyngde, og dermed tilsvarende friksjon. Med et rør på 160 millimeter til disposisjon gikk imidlertid trekkingen greit, blant annet som følge av mindre friksjon ved bruk av O-kablene. Det ble dessuten etablert en kum for hver 500 meter. Der gjorde smøring av kabelen at utfordringen med det lange strekket ble enda mindre.

Etter gjennomføringen av dette prosjektet står det klart at Stranda Energi gjerne går løs på nye oppgaver med smartkabelen. De store besparelsene ved å benytte smartkabelen er først og fremst knyttet til arbeidskostnader og etablering, samt transport og logistikk.

Trygg dataoverføring

Å legge fiber mellom nettstasjoner på denne måten er også positivt. Nettselskapet kan da ligge i forkant av kommende myndighetskrav om kommunikasjon med disse stasjonene, blant annet i lys av den raske utviklingen innen anvendelse av digital teknologi i den elektriske infrastrukturen.

– Fiber er i den forbindelse en trygg måte å overføre data på, og man slipper å tenke på kapasitet i overføring, understreker regionsjef Trond Nesbakken i Nexans, og legger til: – Kommunikasjon mellom nettsentral og de enkelte nettstasjoner gjennom fiber gir vide muligheter for bruk i nåtid og framtid. Derfor er det smart å legge med fiber i plukklista når 24 kV skal bestilles.
(Stasjon: Kabelteknikk og kabelutstyr)


Strøm uten bråk
To av produktene Coromatic skal stille ut i Drammen: Det stillegående Non Sonus-aggregatet og et Opus Modular DC Power System.
Strøm uten bråk
Ingen grunn til å lage bråk, mener Coromatic, som hevder å ha verdens mest stillegående mobile aggregat. Støynivået på 52 desibel er ikke mer enn en oppvaskmaskin lager.

Tekst: Sigurd Aarvig

På Metodedagene kan du se den stillferdige Non Sonus, som har en effekt på 100 kVA og er konstruert for å brukes i boligområder og andre støysensitive områder. Denne typen mobile aggregater kan brukes til flere formål, for eksempel drift av strømforsyning, i filmproduksjon og til konserter.

— Behovet for fleksible og mobile aggregater øker i flere bransjer, samtidig har grenseverdiene for støy blitt stadig strengere, sier Thomas Wunger, Country Manager for Coromatic Sverige.

Coromatic tar med seg flere produktnyheter til Drammen, blant annet DC-løsningen Opus Modular DC Power System, som er svært aktuell for kraftnettet. Ulike typer UPS og batteriløsninger inngår også i utstillingen.
(Stasjon: Maskiner og utførelse)


Trafo mot jordfeil

VESTFOLD TRAFO ENERGI skal vise frem en TPC transformator med innebygd P-spole som lokalkompenserer for jordfeilstrømmer i nett.

– Høyspentkabelen genererer førti til seksti ganger mer jordfeilstrømmer enn luftnett. Denne strømmen er farlig og må kompenseres, sier Geir Osmundsen, daglig leder og eier av Vestfold Trafo Energi AS. Bedriften leverer både standard oljeisolerte transformatorer og selvbeskyttende TPC-trafoer fra Transfix, som har i en nybygd fabrikk i Frankrike og tilhører elektrokonsernet Cahors.

Noen av transformatorene har innebygd P-spole som motvirker kapasative jordfeilstrømmer ved jordfeil ute i nettet. På Metodedagene skal Vestfold Trafo også stille ut en liten nettstasjon, en «minikiosk» til forenklede anlegg på 1000 volt.

(Stasjon: Stasjoner, brytere, vern og fiber)

Kurerte høydeskrekken
Kurerte høydeskrekken
Henrik Fjellseth hadde høydeskrekk da han begynte på yrkesutdanningen. Nå liker han å klatre i stolper, og han vant NM for energimontørlærlinger i 2015.

Tekst: Tore Halvorsen

Henrik Fjellseth var norsk mester for energimontørlærlinger i 2015. Nå er han en fornøyd energimontør i stolpene for Linjepartner.
Foto: REN

Tittelen som norsk mester for energimontørlærlinger gjør seg godt på CV-en. I tillegg syns jeg at Metodedagene til REN er et flott arrangement, sier Henrik Fjellseth.

22-åringen konkurrerte seg fram til seier i NM for energimontørlærlinger, som ble arrangert sammen med Metodedagene samme år. 20 lærlinger fra hele landet stilte på startstreken. Av disse var det Henrik som trakk det lengste strået.

– Som det utpregede konkurransemenneske jeg er, synes jeg det var gjevt å gå til topps i denne konkurransen. – Under gjennomføringen bruste det i blodet, og nervene sto i helspenn. Først og fremst fordi jeg misliker å tape, sier Henrik Fjellseth, som høsten 2015 avla fagprøven som energimontør.

Nå er han kurert for høydeskrekken han hadde tidligere. – At jeg trives med å arbeide i stolper, var den viktigste begrunnelsen for å skifte arbeidsgiver fra ISE Enterprise (tidligere Fauske Lysverk) til Linjepartner for en drøy måned siden. Her er det i stor grad arbeid i stolper som gjelder.

Fjellseth har ingen problemer med å anbefale sitt valg av yrke til andre ungdommer. – Å arbeide som energimontør er både spennende og utfordrende. For de som trives med fysisk utfoldelse i friluft, er dette midt i blinken, avslutter


Luftig montasjejobb
Linjevognen ute på spennet er en luftig arbeidsplass. Geir Magne Oppedal (t.v) og Magnus Stien Øydvin er i ferd med å montere flymarkører på et luftspenn i Fana.
Luftig montasjejobb
Lange ledningsspenn er det nok av på Vestlandet, og montører i BKK har solid erfaring med å arbeide ute på linene. I dag jobber de fleste av disse i BKK Enotek, blant annet med å montere flymarkører.

Tekst og foto: Stein Arne Bakken

Ørjan Kallekleiv styrer vinsjen mens han kommuniserer med karene i linjevognen ute på spennet.


En av disse montørene i det forholdvis nyetablerte entreprenørselskapet er Dag Skoge. Vi fikk være med ham opp til mastene på Valleheiene i Fana i Bergen. Herfra går det et over 700 meter langt 132 kVspenn til masten på andre siden av dalen. Laget til Skoge er i ferd med å montere flymarkører.

Langt der ute, midt på spennet, er linjevognen med Magnus Stien Øydvin og Geir Magne Oppedal. Rundt vognen henger fargerike markører, klar til å bli montert.

Linjevognen blir trukket av en vinsj som står et stykke fra masten. Et seks millimeter tykt dynema spesialtau går fra trommelen på vinsjen og via noen trinser opp i masten og videre langs linen ut til vognen.

Løpende kommunikasjon

Energimontør Ørjan Kallekleiv setter i gang vinsjen. Han har løpende kontakt med de to i vognen. Når det er ti meter igjen, slakker han farten og stopper når det blir gitt beskjed om at vognen er kommet i riktig posisjon.

Kan fire seg ned

Skoge forteller at det er lagt stor vekt på sikkerhet under arbeidet, ikke minst for de to som jobber i linjevognen. Det er en friksjonsknute på ledningen som henger direkte i linjevognen. Man må ha en hånd på denne, slipper man, stopper vognen. Det er et ekstra sett med trinser, dobbelt tau på bratte parti, foruten tau som karene kan fire seg ned i dersom vognen likevel skulle bli sittende fast.

– Det er lite hyggelig om linjevognen skulle bli sittende fast. Men det har ikke skjedd så langt, og skal heller ikke skje dersom man følger reglene, planlegger arbeidet godt og har riktig utstyr, sier Dag Skoge.

Et betydelig marked

Thomas Steine er prosjektleder i BKK Enotek for oppdrag som omfatter montasje på linene, blant annet av flymarkører. Etter at det kom skjerpede forskrifter for noen år siden, er markedet for slike oppdrag blitt betydelig.

– Gjennom årene har våre montører opparbeidet en solid kompetanse på denne type oppdrag. Foruten flymarkører kan det dreie seg om å montere vibrasjonsdempere, skifte ut gamle sprengskjøter, isolatorer samt reparere kordelbrudd. Alt dette kan vi tilby, og vi opererer over hele landet, sier Thomas Steine i BKK Enotek AS.

Kompositt ble ikke dyrere
Adm. direktør Sven Hetlevik i Nettpartner Prosjekt AS på sikkerhetsbefaring, og han konstaterer at montørene Espen Haven, Isak Løkvold Nilsen og Mathias Holseth Forsland har alt under kontroll.
Foto: Nettpartner/Espen Heggelund
Kompositt ble ikke dyrere
– Så langt er vi godt fornøyd med at vi valgte å bygge den 18 kilometer lange 132-linjen i ved Åseral med komposittstolper. Kostnadene ser ut til å bli nokså lik de vi ville fått om vi i stedet hadde brukt trestolper.

Tekst: Stein Arne Bakken

Ørjan Kallekleiv styrer vinsjen mens han kommuniserer med karene i linjevognen ute på spennet.


Prosjektleder Anne Tove Sløgedal Løvland i Agder Energi Nett betegner det spesielle linjeprosjektet som vellykket, også når det gjelder gjennomføringen av den krevende byggingen. – Vi har høstet nyttige erfaringer med å bruke komposittstolper i bygging av linjer, sier hun.

Nettpartner er nå i ferd med å sette opp de siste mastene. 132 kV-linjen består av i alt 70 komposittstolper og 10 forankringsmaster i rundstål, og den vil bli spenningsatt over sommeren.

Løvland forteller at det tidligere har vært satt opp noen komposittmaster her og der, men dette er første gangen Agder Energi Nett bygger en sammenhengende linje med bruk av komposittmaster. Åseral-prosjektet består også av en tre kilometer lang 132 kVlinje, men for denne er det valgt tradisjonelle kreosotmaster. Begge linjene blir bygd med såkalte H-master.

Høyere master

– Hva besto skepsisen i da dere vurderte bruk av komposittstolper fremfor en tradisjonell løsning med trestolper?

– Skepsisen var knyttet til økonomi, at det kunne bli dyrere å bygge linjen med komposittstolper. Men det ser altså ut til at vi kommer veldig likt ut. Mye av forklaringen er at vi ikke trenger så mange mastepunkter når vi bygger i kompositt. Vi kan bruke høyere master. Den høyeste er 27 meter, mens mange av komposittmastene ligger i området 23–24 meter. Bruken av komposittstolper har gjort det mulig å velge en trasé som er bedre tilpasset det spesielt kuperte terrenget og dalformasjonen. Det har gitt innsparinger, sier prosjektleder Løvland.

Hun påpeker at de økonomiske vurderingene gjelder byggekostnadene og at det ikke er tatt høyde for mulige besparelser i drift og vedlikehold av linjen ved bruk av komposittfremfor kreosotstolper.

Airlifts Superpuma helikopter er brukt til å montere de største stålmastene i prosjektet.
Foto: Nettpartner/Espen Heggelund

Intens helikopterbruk

– Dette har vært et krevende byggeprosjekt. Linjen går opp på fjellet i et ganske kupert terreng der det ikke er mulig å komme til med tyngre kjøretøy, og vi har i stor grad brukt helikopter i linjebyggingen, sier prosjektleder Espen Heggelund i Nettpartner.

Det ble gitt tillatelse til å anlegge noen midlertidige tilkomstveier. Enkelte mastepunkt var så langt fra vei at det kunne ta en halv dag å belte inn med gravemaskin.

H-mastene og betongen til fundamentene måtte derfor flys opp med helikopter.

Heggelund forteller om utstrakt helikoptertransport, med 50–90 hiv med betong på det største mastepunktene.

Nitid planlegging

Nettpartner kom i gang med prosjektet i januar 2016, og det har totalt beskjeftiget 12–15 mann. Det er brukt lokale entreprenører til graving og sprengning. Ifølge Heggelund har logistikken vært utfordrende med så intens bruk av helikopter i byggingen. Prosjektet har krevd nitid planlegging, ikke minst for å sørge for at god flyt i byggingen og at materiell var på rett plass til riktig tid.

Tre montørlag har vært i sving samtidig, det ene ved riggplassene, de to andre lagene har vært ved mastepunktene. – Helikopteret bruker ikke mange minuttene på hver tur, så det gjelder for våre folk å flytte seg raskt fra det ene mastepunktet til det andre.

Men vi mener vi har taklet utfordringene i dette krevende byggeprosjektet, ikke minst takket være godt samarbeid med Agder Energi Nett, underleverandører og lokale entreprenører, sier prosjektleder Espen Heggelund i Nettpartner AS.

– Gjennom årene har våre montører opparbeidet en solid kompetanse på denne type oppdrag. Foruten flymarkører kan det dreie seg om å montere vibrasjonsdempere, skifte ut gamle sprengskjøter, isolatorer samt reparere kordelbrudd. Alt dette kan vi tilby, og vi opererer over hele landet, sier Thomas Steine i BKK Enotek AS.


Nyheter for smarte nett
Detalj fra en transformator fra Møre Trafo.
Foto: Møre Trafo
Nyheter for smarte nett
Møre Trafo deltar i år på Metodedagene med spennende nyheter for smarte nett. Bedriften er Skandinavias største produsent av oljeisolerte transformatorer og ferdig monterte nettstasjoner.

De skal blant annet vise frem en stor innvendig betjent nettstasjon med spesielt utvendig design. Veggplater er foliert med bilder av utrustningen inni, men den kan også skreddersys med bilder og tekst etter kundens ønsker.

Stasjonen har plass for 1250 kVA transformator og 5 kurs bryteranlegg. Alt av elektrisk utstyr er av smart type og kan kobles mot driftssentral. Nye Easergy T300 fra Schneider Electric for fjernovervåking og kontroll av distribusjonsnettet er installert og opererer mellomspennings bryteranlegg, samt kommuniserer med annen utrustning i stasjonen.

Møre Trafo har lenge testet ut løsninger for automatisk spenningsregulering av sekundærsiden på transformatorer. De gjorde første test i fullskala for sju år siden i Tyskland, her ble det installert flere transformatorer med trinnløs regulering basert på Magtech sin teknologi. På Metodedagene vises en ny variant av MT Plus transformator 500 kVA med 9 trinns automatisk lastregulator fra Reinhausen type Ecotap VPD (+/- 4 x 2,5% regulering).
(Stasjon: Stasjoner, brytere, vern og fiber)


Ny fundamentering

B BERNTSEN har lansert en fundamenteringsløsning spesielt egnet for komposittstolper og andre stolper uten fotplate. Det nye Universal Rotbeslaget stilles ut på Metodedagene.

Beslaget er først og fremst utviklet for fjellfundamentering, men sammen med nedstikkrør kan det også brukes i løsmasse. Beslaget er tilpasset for flere stolpediameter og krav til styrke. Det leveres i tre versjoner og passer til stolpediameter fra 180 til 400 mm.

(Stasjoner: Linjeteknikk og linjeutstyr)

Fra montør til ingeniør
– I jobben som ingeniør har du stor nytte av bakgrunnen som energimontør. Flere års arbeidserfaring fra everk gjør deg dessuten mer attraktiv som søker til ingeniørstillinger senere, sier Gunnar Hyunh i Stange Energi AUS AS.
Fra montør til ingeniør
– Du kombinerer studier med jobb, og dette er en kjempefin måte å videreutdanne seg på. Gjennom det unike opplegget får vi god innføring i elkraftfagene, samtidig som vi blir opplært i bruken av REN-verktøy.

Tekst og foto: Stein Arne Bakken

Gunnar Huynh i Stange Energi AUS er full av lovord om det fireårige opplegget «Fra montør til ingeniør» som REN kjører i samarbeid med Høgskolen på Vestlandet. Han mener det gir ingeniørutdanningen et kvalitetsstempel at REN står bak.

Til høsten skal et nytt kull på 24 studenter tas opp til bachelorstudiet. Montører fra hele landet kan søke innen fristen 15. august.

– Det vil jeg varmt anbefale, sier Huynh, som var ferdig med ingeniørutdanningen for halvannet år siden. Huynh har nå ansvar for flere prosjekter i entreprenørselskapet, der han tidligere arbeidet som montør etter at han tok fagbrevet i 2009.

Nyttig med montørerfaring

– Jeg er bindeleddet mellom oppdragsgiver og våre montører ute på anlegget. Da er det nyttig med montørerfaring og å vite hvordan de enkelte jobbene kan utføres ute på anleggene. Samtidig stiller jeg nå med god elkraftkompetanse og teoretisk forståelse som gjør at jeg kan planlegge, lede og ha det fulle ansvaret for prosjektene, sier Hyunh.

Studentene får full montørlønn fra sin arbeidsgiver under utdanningen, mot at de forplikter seg til å jobbe i fire år etter at de er ferdige. Studentene kan bruke 25 prosent av arbeidstiden til studier. Etter to år legges det opp til at de kan jobbe med ingeniøroppgaver hos sin arbeidsgiver.

Krevende opplegg

Det fireårige utdanningsopplegget består av fem ukentlige samlinger hvert semester på BKK sitt kurssenter på Dale. Mellom samlingene er det selvstudier. På kurssenteret får studentene undervisning av lærere fra Høgskolen på Vestlandet, i tillegg til at medarbeidere fra REN underviser i valgfag og REN-metodikk.

– Ukene med undervisning på Dale var intense og effektive, og vi lærte mye. Samtidig var det veldig hyggelig og sosialt, vi ble en sammensveiset gjeng som hjalp hverandre. Men dette er et krevende opplegg, du må lese mye også mellom samlingene og være villig til å bruke en god del av fritiden. Spesielt familiefolk med små barn opplevde nok at det var tøft. Samtidig var folk topp motiverte, og vi kom oss gjennom, sier Gunnar Hyunh.

REN overtok etter BKK

André Indrearne i REN er ansvarlig for opplegget «Fra montør til ingeniør». Han forteller at det første kurset kom i gang i 2009, og at høstens kull blir det fjerde i rekken. Utdanningen startet imidlertid noen år tidligere, i regi av BKK. Bakgrunnen var at den høye snittalderen på deres elkraftingeniører. BKK ønsket at REN skulle overta, og da som et opplegg åpent for montører fra hele landet.

– Det vil være underskudd på elkraftingeniører i fremtiden, og det er en utfordringen vi i REN tar på alvor. Vi har fått svært gode erfaringer med dette opplegget, og fått mange positive tilbakemeldinger fra studentene og selskapene. Det gir oss inspirasjon til å stå på videre for dette viktige tiltaket, sier André Indrearne i REN AS.

Arbeidstøy med halv vekt
De ulike stasjonene
REN Metodedager 2017 går over to dager, onsdag 14. og torsdag 15. juni. Første dagen deles deltagerne inn i grupper, og man besøker stasjonene med ulike tema og utstillere i 50-minutters økter. Den andre dagen kan man gå fritt omkring på de ulike stands.
Her kan du lese om de ulike stasjonene, og på de neste to sidene bringer vi vi et kart over området i Drammen Travpark som viser hvor stasjonene er plassert og hvor de øvrige aktivitetene er. På midtsidene finner du også oversikten over alle utstillerne.

KABEL OG KABELUTSTYR

På denne stasjonen vises alt innen kabel og kabelsystemer. Kabler, rør, kanaler og kanalsystemer, trekkeutstyr, skjøter og endeavslutninger. Her vil det også bli vist systemer for fremføring av grøfter, beskyttelse, markering av kabler, transport av kabler og utlegging av kabler.

LINJETEKNIKK OG LINJEUTSTYR

Stasjonen viser både dagens og fremtidens løsninger for både HS- og LS-luftnett. Dette inkluderer alt tilhørende utstyr og komponenter. Det blir også visning av teknikker og nye byggemetoder.

VERKTØY OG UTSTYR

Her viser vi bredden i utvalget av verktøy og utstyr som benyttes i vår bransje. Du finner alt fra håndverktøy, måleinstrumenter, bekledning og andre hjelpemidler som gjør at jobben blir utført mer effektivt i felt, og med god sikkerhet og personbeskyttelse.

STASJONER, BRYTERE, VERN OG FIBER

Stasjonen viser både dagens og fremtidens løsninger for både mindre og større stasjoner over 1kV. Dette inkluderer alt tilhørende utstyr og komponenter. «Smarte» stasjoner ved hjelp av overvåking, styring og regulering er spesielt et tema som leverandørene vil ha fokus på. I år vil du også se fiberoptiske produkter i denne stasjonen, som f.eks. kabling, skap, tilbehør og annet.

DRIFT, VEDLIKEHOLD OG UTENDØRSBELYSNING

Her presenteres metoder for effektivt og tilstandsbasert vedlikehold. Du vil finne det siste innenfor både tilstandskontroll metoder og utførelse av vedlikeholdsjobben. I tillegg finner du utstyr og metoder innen utendørsbelysning.

MASKINER OG UTFØRELSE

På denne stasjonen vises alt innen maskiner, kjøretøy, konsulenter, entreprenører og forhandlere. Utstillerne får vise frem hvordan de kan gjøre arbeidsdagen enklere for nettselskap. Stasjonen er den største i areal på Drammen travbane, og her finnes det mye spennende. Omtrent 70 % av kostnadene knyttet til nettstasjoner er bygningsmessige kostnader. Ny og effektiv teknikk for å bygge anlegg vises på denne stasjonen.


REN METODEDAGER 2017
REN METODEDAGER 2017
 • Maskiner og utførelse
 • Kabelteknikk og kabelutstyr
 • Stasjoner, brytere, vern og fiber
 • Drift, vedlikehold og utendørsbelysning
 • Linjeteknikk og linjeutstyr
 • Verktøy og utstyr
 • NM for energimontørlærlinger
Lunsj dag 1
 • Tribune/Mesanin
 • Tribune/Mesanin
 • Tribune/Mesanin
Utstillere:

KABELTEKNIKK OG KABELUTSTYR


ABB AS
Brødrene Dahl AS
CSD Sealing & Protecting Systems AS
Draka Norsk Kabel AS
Elektroskandia Norge AS
Elpress AB
Ensto Nor AS
General Cable Nordic AS
Greenpipe of Sweden AB
Hellermann Tyton AS
Hexatronic AS
Infratek Norge AS
Maxeta AS
Melbye Skandinavia Norge AS
Nexans Norway AS
NKT AS
Norsk Wavin AS
Oslo Presstoff Industri AS Pipelife Norge AS
Procab AS
Reka Kabel AS
Øglænd System AS

LINJETEKNIKK OG LINJEUTSTYR


AAK Safety AS
AMO Kraftkabel AS
Brødr Berntsen AS
Carl Stahl AS
Elektroutvikling AS
El-Tjeneste AS
Europoles GmbH & Co. KG
Ensto Nor AS
Hallingplast AS
Jerol Industri AB
Laje Entreprenør AS
Lena Metall AS
LIKA Miljø AS
Linjeservice AS
Melbye Skandinavia Norge AS
Necks Electric AS
netLIN
Nettpartner Drift AS
O Eknes Industrier AS
Onninen AS
OPS Composite Solutions AS
Otera Infra AS
Rempro AS
Safebase AS
Stange Energi AUS AS
Stansefabrikken Products AS
Tykoflex AB
Visimind AB

VERKTØY OG UTSTYR


Aalesund Protective Wear AS
Ahlsell Norge AS
Delmaco AB
Elit AS
Elma Instruments AS
Eskeland Electronics AS
Holte Industri AS
Live Work Consult AS
Megger AS
Modul-System AS
Nortelco AS
Puvab AB
Sivilingeniør J. F. Knudtzen AS
Solar Norge AS
TEK Electric AS
Toolpack AS
Tormatic AS
Toughtools AS
Trainor Elsikkerhet AS
Tranemo Workwear AS
Wenaas Workwear AS

STASJONER, BRYTERE, VERN OG FIBER


ABB AS
Berggård Amundsen & Co AS
Cablecom AS
Direktoratet for samfunns-sikkerhet og beredskap (DSB)
Eaton Electric AS
EB Elektro AS
Elteco AS
Energi Norge AS
Foss AS Fiberoptisk Systemsalg
Norsk Solenergiforening
Magtech AS
Møre Trafo AS
Netcontrol AS
REN AS
Scandinavian Electric AS
Scanelec AS
Schneider Electric AS
Siemens AS
Sintef Energi AS
Sivilingeniør Carl Christian Strømberg AS
Solenergi Fusen AS
Vestfold Trafo Energi AS

DRIFT, VEDLIKEHOLD OG UTENDØRSBELYSNING


ABB AS
AS Norfo
BKK Enotek AS
Castor AS
Defa AS
Devinco AS
Doble Transinor AS
Dokflyt AS
Generator Solutions AS
Geomatikk AS
Laugstol AS
Multilux AS
Nordiconsult AS
Phillips Lighting Norway AS
Powel AS
Qlean Scandinavia Norway
Røde Kors Førstehjelp AS
Vik Ørsta AS

MASKINER OG UTFØRELSE


Antons Timber AS
Argo Norge AS
Atlas Copco Construction Technique
Scandinavia
Bamble Mekaniske Industri AS
Biltunet Voss AS
Bretteville Taljer & Maskiner AS
Brubakken AS
Coromatic AS
Danilift Norge AS
Etac Bil AS
Gantic AS
Liftco AS
Lothepus
Owren AS
Palfinger Norge AS
Rico Gruppen AS
Satema AS
Seløy Undervannsservice AS
Vakumentreprenøren AS
Skånsom graving
Skånsom graving med vakuumteknologi er spesialiteten til Vakumentreprenøren AS.
Foto: Vakumentreprenøren
Skånsom graving

Da markedet for olje og gass klappet sammen, flyttet Vakumentreprenøren seg til landbasert industri. Nå tilbyr de sine tjenester med en skånsom gravemetode.

Dersom det ved graving er fare for skade på infrastruktur, er vakuum en spesielt godt egnet metode. Relevante referanser på dette er flere av bensinstasjonene til Esso og bybanen i Bergen, forteller driftssjef Svein Inge Male i Vakumentreprenøren. Han forteller at selskapet disponerer moderne utstyr og dyktige operatører for å gjennomføre denne type arbeidsoperasjoner.

De har arbeidet med vakuumsuging siden 2008 og er spesialister på supersugere og innen denne type jobber. Selskapet har i dag 13 ansatte. Maskinparken består blant annet av fire slamsugere, tre supersugere og en ekstremsuger. I tillegg kommer spylebiler, supersuger med henger, tørrsugehenger, ADR-hengere, gravemaskin samt utstyr for videoinspeksjon, spyling og tankrens.
(Stasjon: Maskiner og utførelse)


Tilbehør for kabler

ProCab AS har trolig kortest avstand til Drammen travbane av utstillerne, med bare to kilometer reisevei. På Metodedagene skal ProCab vise frem sine kabel-nedføringskanaler, Proline, som de introduserte for første gang på utstillingen i 2015. Videre vil de presentere nyheter innen kortslutningssikker forlegning av kabler.

– ProCab er en stor aktør innen kabelutstyr i offshorebransjen. Denne kunnskapen ønsker vi nå å benytte i forbindelse med funksjonssikre kabelskjøter for BFSI og BFXI kabler, som har fått mye oppmerksomhet i landbaserte installasjoner, forteller markedssjef Per Lund i ProCab.

(Stasjon: Kabelteknikk og kabelutstyr)

Med hjelp fra Hokksund
Lærling Martine Andersen monterer kabelskap til et nytt boligfelt i Øvre Eiker, mens den erfarne Ragnar Olsen for øyeblikket er håndlanger. Høyspentlinjen i bakgrunnen skal bort og erstattes med jordkabel.
Foto: Vakumentreprenøren
Med hjelp fra Hokksund
Når deltakere og utstillere kommer til Metodedagene, har montører fra Øvre Eiker Nett allerede vært der en stund. De har montert stolper til NM for montørlærlinger og vært med på å gjøre alt klart.

Tekst og foto: Sigurd Aarvig

Vi er jo så nærme, sier nettsjef Jarle Mjøs i Øvre Eiker Nett på Hokksund, et kvarters kjøretur fra Drammen travbane. Mjøs og kolleger har stilt opp for Metodedagene også tidligere. I år ble de spurt for flere måneder siden om å bistå REN, og fra 6. juni har de stilt seg til disposisjon.

– Vi er veldig glad i REN og spesielt REN-bladene. Dette arbeidet sender vi ikke faktura for, sier Mjøs.

Har ni montører

Øvre Eiker Nett AS har siden 2015 samlet all sin virksomhet under samme tak, vegg i vegg med brannstasjonen på Hokksund. Her er morselskapet, som eier kraftstasjonene Vestfossen og Skotselv og en tredel av kraften som produseres i Hellefossen, sammen med de tre datterselskapene:

Øvre Eiker Nett AS, Øvre Eiker Strøm AS – som selger strøm i det frie kraftmarkedet og Øvre Eiker Fibernett AS – som bygger og eier fibernett i Øvre Eiker kommune.

De har om lag 10.000 strømkunder og ni ansatte montører. Jarle Mjøs er nettsjef og har driftslederansvar overfor DSB. Stedfortredende driftsleder Gunnar Haugen stepper inn når Mjøs er for opptatt, og en montørformann administrerer jobbene.

Alltid beredt

En noe trett, men likevel blid og imøtekommende nettsjef tar imot Energiteknikk. Mjøs og flere kolleger har jobbet hele natten med å reparere nettet, etter at et kraftig tordenvær slo ut flere transformatorer og kuttet strømmen til mellom 50 og 100 kunder. Strømforsyningen ble relativt raskt gjenopprettet, men mange timer har gått med til å søke etter en jordfeil som var vanskelig å lokalisere.

– Slik er det bare. Vi må ut når noe skjer, uansett tid på døgnet, sier Mjøs.

Han har nylig vært på NVEs seminar om beredskap og er opptatt av å være forberedt på hendelser. På seminaret handlet mye om klimaendringer med issmelting i Arktis og mer ustabilt vær. Denne våren ligger det ikke an til flom som følge av snøsmelting i området, men noen uker tidligere måtte Mjøs ta grep etter et voldsomt regnvær og slippe vann forbi Vestfossen kraftverk.

Gatelys og AMS

Øvre Eiker Energi er 100 prosent kommunalt eid. Kommunen bruker everket til en del arbeid, for eksempel gatelys. – Gatelyset er i mange tilfeller en del av nettet. Vi har intelligente gatelys i sentrum og i større boligfelt, funksjonsstyrt med måler i hver armatur. Vi har skiftet 400 armaturer på Loesmoen, nå har alle LED-lys, sier Mjøs.

Øvre Eiker Nett har inngått et samarbeid med andre nettselskaper om innkjøp og montering av de nye, smarte målerne. AMS-utrullingen startet i juni og skal forhåpentlig være fullført før nyttår.

– Montering av måler hos kunden er satt bort til Smartservice Norge, mens vi har montert 95 mastere i nettstasjoner for innsamling av målerdata via radiokommunikasjon. All måleroppsetting har vi utført selv, forteller Mjøs.

Sterk utbygging

Øvre Eiker kommune er i sterk vekst og planlegger å bygge 1150 nye boliger i løpet av de nærmeste årene og hele 1600 nye boliger de neste tolv årene. Mange i kommunen jobber i Drammen eller Kongsberg, hvor de kan reise på under en halv time.

Mye av arbeidet i nettselskapet handler derfor om å bygge nettstasjoner og annen infrastruktur i de nye boligområdene. Blant annet bygges seks nettstasjoner i Harakollen boligfelt, som skal få 600 boliger.

Et annet nytt boligfelt er Strømbo, hvor en høyspentlinje skal fjernes og erstattes med jordkabel. Her er lærling Martine Andersen i gang med å montere et kabelskap da vi kommer, sammen med montør Ragnar Olsen. Ved siden av skapet er det gjort klart for plassering av en ABB Senior nettstasjon med en transformator på 315 kVA.

Alle skal til Drammen

Alle montørene i selskapet kommer til å besøke Metodedagene. Det skal også nettsjefen, som har fagbrev både som linjemontør, everksmontør og elektriker samt ingeniørutdanning.

– Det er veldig interessant på Metodedagene å følge med i hva som skjer i bransjen, utvikling av materiell og utstyr, hva leverandørene har å tilby, råd og tips om nye verktøy som kan gjøre arbeidet lettere. Også det å treffe andre i bransjen, utveksle erfaringer, den sosiale biten. Praten går ofte om faglige tekniske ting, det er gull verdt.

Vi er få ansatte og må drive så rasjonelt som mulig på grunn av et voldsomt trykk og stor ekspansjon knyttet til både næring og boliger. Vi ønsker å fremstå som et seriøst everk og yte god service, sier Jarle Mjøs.


– REN gjør oss mer effektive
Nettsjef Jarle Mjøs i er ikke tvil om at Øvre Eiker Nett utfører arbeidet mer rasjonelt for alle parter gjennom å bruke REN-bladene.
– Vi bruker REN aktivt under planlegging og montasje, sier nettsjef Jarle Mjøs i Øvre Eiker Nett.


Spesielt de siste ti årene har selskapet rettet seg mer inn på å følge anbefalingene fra REN, særlig blir bladene i 6000- og 9000-serien mye brukt.

– Vi bruker REN aktivt under planlegging og montasje. For hvert prosjekt skriver vi ut alle de aktuelle REN-bladene og gir dem til entreprenøren i en perm, forteller Mjøs. Han mener papirutskrift gir bedre gjennomslag for RENs prosedyrer, selv om den samme informasjonen også finnes på nett.

Grøfter er et område hvor det er spesielt viktig å bruke RENbladene.

– Kablene legger vi selv, mens vi setter ut opparbeiding av grøfter til entreprenører. Da har vi kontroll på at grøfta blir gjort i henhold til REN-bladene. Noen entreprenører har problemer med å følge REN-bladene, og det hender vi må bruke myndighet. En gjennomgående holdning hos en del entreprenører er at de tror kabler tåler alt mulig, som betong og skarpe steiner. Men slik er det ikke, og når kabelen ryker, er entreprenøren borte.

Før arbeid settes i gang, opplyser Mjøs derfor om at utbygger er ansvarlig for grøfta, og at utbygger må betale for skaden hvis en kabelgrøft er opparbeidet feil. Det er har en viss oppdragende effekt.

– REN har også veldig gode illustrasjoner som gjør det enkelt å følge instruksjonene. De har excel-ark hvor du legger inn hva du skal ha i grøfta, og så regner den ut målene. Dette pleier vi å bruke, særlig for store grøfter. Vi vil henge med i det som skjer i bransjen, og da er REN det rette forum, sier nettsjefen i Øvre Eiker.


Inviterer til strømskinneprat
Her blir en Betobar strømskinne montert inn mot en trafo.
Foto: Scanelec
Inviterer til strømskinneprat
Scanelec inviterer besøkende på Metodedagene til en prat om kostnadseffektive løsninger for teknisk god og sikker installasjon av stømskinner.

Daglig leder Remi Jarle Helland forteller at SCANELEC AS ønsker å være en rådgiver for prosjekter der man vurderer strømskinner som en løsning. – I samarbeid med våre produsenter tilbyr vi detaljprosjekterte løsninger, oppmåling og supervision på site, og vi kan også tilby komplett installasjon.

Scanelec har over tretti års erfaring fra prosjektering og leveranser av strømskinneløsninger. – Mangeårig erfaring har gitt oss spisskompetanse, og våre tolv medarbeidere har fokus på å gi våre kunder optimale løsninger fra våre anerkjente produsenter, sier Helland.

Firmaet har hovedkontor i Bergen og avdelingskontor i Son, noe som gir nærhet til kundene i det norske markedet. På standen vil Scanelec presentere strømskinneløsninger fra 230 V og opp til 170 kV. Firmaet samarbeider med ledende strømskinneprodusenter i Europa og vil vise produkter fra Siemens, Eta-com og Moser- Glaser.
(Stasjon: Stasjoner, brytere, vern og fiber)


Siemens ser fremover

– Vi står foran store endringer i distribusjonsnettet de nærmeste årene, og SIEMENS leder an i digitaliseringen i bransjen, hevder produktsjef Øivind Remman.

Siemens ser for seg nye løsninger med microgrid, lokal produksjon, lagring, overvåkning og intelligent bruk av informasjon fra nettet sammen med mer automatisering,

– Vi ønsker å diskutere fremtidens løsninger med besøkende, sier Remman. Siemens stiller med en godt bemannet stand på Metodedagene. Her blir det mulig for kunder å møte sin kontaktparter til en god dialog.

Stikkord for presentasjonene på standen er fleksible nettstasjoner, Selfhealing (hurtig gjenoppretting av nett), kompaktanlegg (8DJH Compact) og effektbryterløsninger med 8DJH.

(Stasjon: Stasjoner, brytere, vern og fiber)

På millimeteren
Til å få hakeslepp av: Tilhengeren med trommelen er rygget inn en smal blindvei mellom villaer og parkerte biler. Nå skal kranføreren løfte den 16 tonn tunge trommelen uten å berøre telefonlinjen og en strømførende ledning som omkranser veien.
På millimeteren
Å legge kabel i bystrøk er ikke som å jobbe i åpne landskap. Hafslund Nett legger kabel mellom boliger og næringsbygg og må krysse veier, en trikkelinje og en elv.

Tekst og foto: Sigurd Aarvig

Første del av kabelgrøfta. I bakgrunnen den klassiske, terrakottafargede Jar transformatorstasjon.


Joda, det byr på spesielle utfordringer, medgir prosjektleder Ivar Bredesen i Hafslund Nett.

En kilometer lang jordkabel skal styrke kraftforsyningen til Lysaker og Fornebu. Samtidig kvitter Hafslund Nett seg med 40–50 år gamle oljetrykkskabler som har for liten kapasitet og som er utgått på levetid. Kabelen mellom Jar transformatorstasjon i Bærum og Lysaker på Oslo-siden av kommunegrensen er budsjettert til 15 millioner kroner.

Ulike spenningsnivå

Fra gammelt av har Oslo og Bærum hatt hvert sitt regionalnett. Dette prosjektet skal binde nettene bedre sammen, forteller senioringeniør Vidar Solheim, som arbeider med nettstrategi i Hafslund Nett.

– Da Oslo og Aker ble slått sammen til én kommune i 1948, hadde Oslo også to spenningssystemer, et 33 kV- og et 50 kV-nett. Frem til 1980 var oljetrykkskabel den eneste teknologien. Trykktanker matet og tok imot olje fra kablene. Vedlikeholdet var dyrt, det var utrolig mange trykktanker.

Om en måneds tid når vi en milepel: Da vil alle 33 kV-kablene i Oslo være faset ut, og vi er godt i gang med å bygge opp et nytt 132 kV-nett sier Solheim.

Over Lysakerelva henger kabelen under ei gangbru.


Sikrer redundans

Den nye forbindelsen Jar–Lysaker er en 1600 mm2 milliken enhetskabel. I første omgang skal kabelen driftes på 47 kV nivå og kan overføre mellom 60 og 70 megawatt. Den isoleres for 132 kV av med tanke på senere spenningsoppgradering og fremtidig behov i et område med sterk vekst i både boliger og næringsbygg.

– Vi har hatt en stor lastøkning i dette området her i de siste årene, og det er snart ikke redundans. Ved utfall av Statnetts anlegg i Smestad for noen år siden var Lysaker det siste området som fikk strømmen tilbake. Den viktigste grunnen til det nye kabelanlegget er at det foregår en stor utbygging i Fornebu- og Lysaker-området. Nå styrker vi nettet i dette området, sier Vidar Solheim.

Hafslund har for tiden et annet kabelprosjekt fra Korsvoll til Kjelsås som også byr på utfordringer, blant annet med kryssing av Akerselva. Her må halve elveløpet stenges om gangen, mens kabelgrøften graves. Dette prosjektet har en kostnadsramme på 40 millioner kroner.

Hinderløype

Vi blir med prosjektleder Ivar Bredesen for å se på den første delen av kabelprosjektet, som nærmer seg sluttføring. Traseen går fra den terrakottarøde, klassiske transformatorstasjonen på Jar, hvor kabelen starter i klammer på veggen før den går i grøft et kort stykke.

Første hinder er Lysakerelva, hvor kabelen er hengt under ei gangbru. Videre i grøft langs gangveien til nye utfordringer, som blant annet er kryssing av skinnegangen til Jartrikken. Videre skal kabelen gå gjennom CC Vest-området, tett bebygd med kjøpesenter, kontorbygg og med et virvar av veier og annen infrastruktur.

– Vi har vært gjennom en skikkelig papirmølle med konsesjon, varsling av alle berørte og innhenting av grunneiertillatelse. Informasjon er viktig, og derfor har vi laget en brosjyre om prosjektet, forteller Bredesen.

Prosjektleder Ivar Bredesen i Hafslund Nett foran trommelen med resten av fase 2-kabelen, som skal brukes til andre del av traseen.


Presisjon

Kabelforbindelsen består av tre kabler, én for hver fase. Ved enden av grøfta er den tredje nettopp ankommet, tusen meter kabel på trommel med en vekt på om lag 16 tonn. Det er nesten ikke til å tro at det går an å frakte denne gigantiske trådsnella inn en smal blindvei, mellom villahager og parkerte biler, nesten helt frem til grøfta, men sjåføren fra Spesialtransport får det til.

Ikke mindre utfordrende er oppgaven til kranføreren fra Asle Skoveng. Han har løftet krana høyt opp, mellom en telefonlinje på den ene siden av blindveien og en strømførende ledning på den andre siden. Så senker han kroken på utsiden av telefonlinjen, løfter opp kabeltrommelen og senker den mellom ledningene. Entreprenøren EAAS (Energianlegg AS) har også sine folk på plass.

Etter asfaltering og opprydding på første del av traseen skal kabel på del to legges fra juli. I september settes den nye kabelen i drift.


Fra slalåm til kraftlinjer
Maskinelt utstyr for rydding og bygging av linjer er en viktig del av virksomheten til Owren.
Fra slalåm til kraftlinjer
I 2009 overtok Prinoth beltedivisjonen til Bombardier i Canada. Owren har ansvaret for markedsføring av disse maskinene i Norge, Sverige og Island.

Owren har vært i det nordiske markedet med prepareringsmaskiner for alpinanlegg og løyper siden 1983. Etter at selskapet for åtte år siden overtok representasjonen av entreprenørmaskinene til Bombardier fra samme fabrikk som tidligere Muskeg, er utstyr for linjebygging blitt en viktig del av virksomheten.

Owren leverer maskiner fra 6 til 22 tonns lasteevne. I samarbeid med kunden bygges det på kraner, vinsjer og annet utstyr. Fra 2011 ble Owren også forhandler av AHWI ryddeaggregater, som leveres til traktorer og gravemaskiner. Også selvgående maskiner med aggregat inngår i produktrekken.

På Metodedagene stiller Owren ut Prinoth Panther T8 med krokløft og Palfinger PK12502SH kran, med to vinsjer montert. Prinoth Panther T14R 14 tonns dumper med svingkrans vil også være på plass, samt AHWI ryddeaggregat for gravemaskin, som egner seg godt for rydding av linjetraseer.
(Stasjon: Maskiner og utførelse)


Har fusjonert

MICRO MATIC og SCANDINAVIAN ELECTRIC har slått seg sammen, med førstnevnte som eneeier av den samlede virksomheten. Kundestruktur og produktporteføljene i de to selskapene er godt tilpasset hverandre.

Scandinavian Electric er engasjert med produktutvikling, import og markedsføring av komponenter for salg i elektrobransjen. Hovedsegmentene er boliger, industri-, kraft-, og nettselskaper. Selskapet omsatte for 68 MNOK i 2015, med fortsatt positiv utvikling i 2016. Hovedkontoret ligger i Bergen, og virksomheten omfatter 16 ansatte.

(Stasjon: Stasjoner, brytere, vern og fiber)

God hjelp i godt utstyr
Sekshjulingen gjør arbeidet lettere for Dag Skoge i BKK Enotek AS.
God hjelp i godt utstyr
Godt verktøy er halve jobben. For energimontørene er utstyret viktig for å kunne arbeide effektivt og sikkert. Dag Skoge i BKK Enotek legger spesielt vekt på hensynet til HMS.

Tekst og foto: Stein Arne Bakken

Dag Skoge er blant de mange montørene fra BKK Nett som er blitt med over i det nye entreprenørselskapet. Han liker at arbeidet er variert, med drift og vedlikehold, men også nybygging, alt fra 22 til 420 kV.

Det blir mye klatring i master. For tiden arbeider Skoge med å montere flymarkører på luftspenn i bergensområdet.

Folk stopper opp når de får øye på «luftens baroner» i vognen under linen flere hundre meter oppe i luften. Jøss, for noen våghalser, tenker de, og rister på hodet før de vandrer videre på trygg grunn.

– Denne jobben er ikke farlig når du vet hva du skal gjøre, har godt utstyr og kan bruke det riktig, sier Skoge.

I bilen på vei opp til mastepunktet der vinsjen er plassert, tar vi en prat omkring betydningen av verktøy og utstyr i jobben som energimontør. – Vi kjører mye, så det å ha en god og velutstyrt bil er viktig, sier Skoge, mens han manøvrerer Toyota Hilux´en på en trang og svært bratt vei opp til området der vi kan parkere.

Skoge begynte som lærling i 2009, og siden da har ikke utstyret endret seg så mye, heller ikke prinsippene for bruken. – Men klær og klatreseler er nok blitt langt bedre og mer behagelig å ha på seg, har jeg fått høre fra eldre montører, som kun brukte enkle støttebelte og hadde lite fokus på dobbel sikring. Nå blir HMS (helse, miljø og sikkerhet) tatt mye mer på alvor, det skjerper også kravene til utstyret, sier han.

Mye av dette, som sekshjulinger, lifter, vinsjer og bruk av helikopter, har gjort arbeidsdagen lettere for energimontøren. – Men det er fortsatt en fysisk krevende jobb, sier Skoge, som gjør seg noen tanker om hvilket blodslit det må ha vært for hans forgjengere i BKK å bygge linjer i gamle dager. – Jeg er full av beundring for jobben de gjorde!


Kanadisk AUS-hjelp
«Norgesturneen» til REN ble avsluttet med en samling på Gardermoen med representanter for flere entreprenører og nettselskaper.
Kanadisk AUS-hjelp
Norske AUS-montører er dyktige, men trenger flere arbeidstimer for å utvikle metodikken. Det er et potensial for effektivisering i å forbedre designet på en del linjemateriell.

Tekst og foto: Atle Abelsen

Den kanadiske AUS-eksperten Paul Komaromi reiser verden rundt for å lære bort framtidas effektive linjearbeid.


REN har nettopp avsluttet enda en «informasjonsturné » for å informere og inspirere nettselskapene til å ta i bruk Arbeid Under Spenning (AUS) – framtidas effektive linjearbeid. Prosjektleder Kai Solum i REN forteller om stor interesse for metodene. Denne gang hadde de med seg kanadisk AUS-ekspertise for å gi linjemontører og ingeniører et internasjonalt perspektiv på arbeidet.

– Jeg har oppfattet norske fagarbeidere på området som både kunnskapsrike og interesserte i å utvikle sin kompetanse, sier kanadiske Paul Komaromi til Energiteknikk. Etter å ha jobbet med AUS i Canada og internasjonalt siden midten av 1970-tallet, etablerte han sitt eget konsulentselskap CRPS for å bidra til å utvikle og utbre «Live Line Working Methods», som er den engelske termen for AUS.

AUS siden 1940-tallet

Kanadierne har jobbet med AUS siden 1940-tallet, og i dag utfører kanadiske selskaper over 90 prosent av arbeidsoperasjonene som er egnet for AUS, med strømmen på. Også i USA er AUS langt mer utbredt enn i Europa. I Norge utføres langt under 10 prosent av potensielle AUS-jobber med spenningen påsatt.

Energiteknikk har tidligere avdekket at motvilje mot å ta i bruk AUS påfører norske nettselskaper, deres eiere og til slutt kraftkundene et hundretall millioner kroner årlig i unødvendige ekstrakostnader.

Andre stolpesko

Men Komaromi er ikke i Norge for å snakke ned norske nettselskaper, men for å overføre kunnskaper og erfaringer fra miljøer som bruker AUS i langt større grad enn i Norge.

– Et av områdene der norske AUS-montører har et forbedringspotensial, er stolpeklatring. Den norske måten å klatre på er ok, men den amerikanske er langt mer effektiv. Trestolper er like over hele verden, og med en pigg finner man alltid et sted å plassere stolpeskoen. Vi kan dokumentere at disse skoene er like sikre som de tradisjonelle norske, som griper rundt hele stolpen.

Komaromi peker også på det norske regelverket, som krever at utstyr skal være godkjent etter den europeiske CE-standarden. – Vi har andre standarder som er like gode, som CES og ASTM. REN og søsterorganisasjonene deres i Europa bør jobbe for at CES- og ASTM-godkjente klatreseler og stolpestropper og dermed blir CE-merket og godkjent i Europa.

Linjedesign

Et område med forbedringspotensial, der Norge på ingen måte er i noen internasjonal særstilling, er hvordan linjene og linjemateriellet designes i forhold til seinere AUS-jobbing.

– Vi må se nøyere på detaljer som lineoppheng, vinkler og antallet deler som må løsnes og skrus sammen igjen. Koplinger i mastene er et problem, der oppstår det lett korrosjon. Med minimale investeringer i design- og montasjefasen kan man oppnå betydelige kostnadsreduksjoner ved seinere vedlikeholdsoperasjoner, påpeker han.

Mentorordning

RENs opplegg er en del av AUS Mentor, en abonnementsordning der medlemmene får to dager med kurs eller opplæring hvert år, hvor kursprogrammet tilpasses og planlegges hvert år til den enkelte bedrifts ønsker og kompetansenivå innenfor 1–24 kV AUS. Opplæringen eller kurset kan inneholde blant opplæring for ingeniører, planleggere, montører, driftssentralpersonell, driftsledere og fagansvarlige for å prosjektere eller bygge AUS-vennlig.

De får veiledning i bruk av AUS-verktøy, bruk av verneutstyr og gjennomfører obligatoriske prøver. Bedriftene kan også bli kurset til å bli bedre AUS-bestillere og byggansvarlige i prosjekter som inkluderer AUS. De kan hjelpe til med å beregne lønnsomheten ved AUS, og ikke minst fungerer ordningen som en bred erfaringsutveksling mellom medlemmene.

– Vi kan dessuten skreddersy kursene til bedriftenes spesifikke behov, understreker prosjektleder Kai Solum i REN.

I tillegg yter REN Mentor støtte til driftsleder og fagansvarlig for AUS (mentorordning) opptil 20 timer per år.

Overvåker nettstasjonen
Nettstasjonsovervåking med SafeMon skal gi nettselskapene en effektiv beslutningsstøtte for drift og vedlikehold.
Illustrasjon: SafeBase
Overvåker nettstasjonen
Beregninger SafeBase har gjort, viser at levetiden på en nettstasjon kan forlenges med opptil ti år dersom degradering av enkeltkomponenter oppdages før det oppstår brann eller andre følgefeil.

Den unge gründerbedriften fra Trondheim har utviklet en løsning for overvåking av nettstasjoner etter REN 6025 som de vil presentere på Metodedagene. SafeMon® heter systemet, og det overvåker blant annet jordfeil, spenningskvalitet, transformatorbelastning og avbrudd. Dette skal gi nettselskapene en effektiv beslutningsstøtte for drift og vedlikehold.

–¬ Vi ønsker å hjelpe bransjen med å gå fra kobber og jern til CPU og IKT. Målet er å bidra til å skape økt nettnytte, bedre fleksibilitet i produksjonen og større kontroll av produksjonen i takt med endringene i forbruksmønstrene, sier daglig leder og co-gründer Lars Erik Gjervan i SafeBase.

Gjervan mener det er et gap mellom hva som er mulig ved å innføre og utnytte med AMS, og det som selskapene faktisk har behov for. – Bransjen har hatt litt for stor tro på at AMS utløser nettnytte. Vi tror selskapene må gjøre ting annerledes for å få en bedriftsøkonomisk lønnsom løsning, sier han og viser til nettstasjonsovervåking i lavspentnettet som et eksempel på hva nettselskapene kan utnytte teknologien til.
(Stasjon: Linjeteknikk og linjeutstyr)


Under vannet

Seløy Undervannsservice fra Herøy i Nordland utfører tjenester innen kraft- og fiberkabelmarkedet. De har en fjernstyrt undervannsfarkost (ROV) for inspeksjoner, observasjon, søk, survey og små, enkle jobber. Farkosten kan arbeide ned til 500 meters dybde. Bedriften tilbyr frakt av kabler, legging av kabel på sjøbunn og sikring av kabel i landtak og strandsone.

(Stasjon: Maskiner og utførelse)

Håndterer kabler
Håndterer kabler
Nortelco viser fram et bredt utvalg av verktøy: kabelsøkere, instrumenter, verktøy for å preparere både høyspent- og lavspentkabel, kutteverktøy, samt press-/formeverktøy.

Tekst: Tore Halvorsen

Sikker kabelkutting av høyspentkabel med utstyr fra Nortelco ble demonstrert med fynd og klem av Alex Rosén på Metodedagene 2015. Til høyre Bjørn Brækkan fra Nortelco.
Foto: Stein Arne Bakken

Vi stiller ut produkter fra våre mest kjente leverandører, sier teknisk sjef og markedssjef Knut Kopperud. Fra Intercable srl skal Nortelco vise Proffen høyspentverktøy, det samme som brukes i NM for montørlærlinger. Nortelco er sponsor for konkurransen.

Fra Fluke kommer full pakke med multimetere og måleinstrumenter. Passiv brannsikring fra MCT Brattberg består blant annet av multi cable transit vegg- og rørgjennomføringer for all slags kabel. Andre leverandører som blir representert på Nortelco- standen, er Beku og Laux mekanisk kutteverktøy, UAB spenningsprøver, Mos/Hivotec storkabelverktøy, Sprint passive og aktive trekkefjærer, samt kabelskjøter og krympeplast fra DSG-Canusa og Hongshang.

Nortelco viser også 3M Dynatel kabelsøkere. Nortelco AS er offisiell forhandler og servicesenter for 3M Dynatel i Norge. Nortelco har egen REN Metodedager tilbudspakke for utstyret som blir benyttet både på NM-arenaen og på standen.
(Stasjon: Verktøy og utstyr)


Beskytter kabler

NORSKE WAVIN AS er en del av Wavin-konsernet i Nederland og leverer plastrørsystemer, blant annet installasjonsrør og utendørs kabelbeskyttelse.

Ett av prosjektene deres var leveranse av kabelrør til Sognekraft på en strekning i bratte fjellskråninger opp i 1174 meter over havet. Grunnen besto stort sett av stein og fast fjell. I stedet for å grave, ble Wavins solide PE-SN64 kabelrør lagt rett på bakken. Sognekraft forventer at kabelanlegget vil ha opptil 70 års levetid.

(Stasjon: Kabelteknikk og kabelutstyr)

Full pakke
Ensto deltar med bredde og engasjement på Metodedagene.
Foto: Ensto
Full pakke
Med egen utstilling, fellesstand med andre, sponsor for NM for energimontørlærlinger og deltager i det tradisjonelle travløpet har Ensto et bredt engasjement under Metodedagene.

Utstillingen i egen regi presenterer produkter for kabelteknikk/kabelutstyr og linjeteknikk/linjeutstyr. På et fysisk linjestrekk vil Ensto blant annet vise BLL i Godklemma, som er en linje/støtteisolator med integrert utkjøringstrinse. I tillegg er andre ulike løsninger for BLL, blank line og EX montert på linjen. I den helhetlige løsningen vil de besøkende også få se nye isolerte klemmer for BLL og EX-kabel, samt en forenklet løsning for skjøting av BLL, uten bruk av varme ved forsegling av skjøten.

Innen kabelteknikk løftes bredden og en løsning for sjøkabelskilt fram. I sammenheng med sistnevnte er det kommet en forskrift med nye krav om oppgradering av skilt innen 31. desember 2022. Det vil også bli demonstrert en løsning for å montere kortslutter på kabelender samt nye metoder for fiberblåsing.

Ensto har også med seg produkter innen kraftelektronikk som gjør det mulig å forbedre kvalitet og oppetid på nettet med begrensede investeringer. På Ensto-utstillingen vil besøkende også kunne gjøre seg nærmere kjent med smarte nett-løsninger med lastskillebryter og effektbryter med fjernstyring i samarbeid med Nortroll.
(Stasjon: Kabelteknikk og kabelutstyr)


Styrker seg i Norden
Styrker seg i Norden
NKT leverer kabler til blant annet kraftdistribusjon og -overføring. Nylig overtok de virksomheten til ABB i Karlskrona innen høyspenningskabler og satser enda sterkere i Norden.
På standen til NKT på Metodedagene kan du studere en slik trelederkabel av typen Axal-TT Pro.
Illustrasjon: NKT

Sortimentet er omfattende, og inkluderer det meste av installasjonskabler og ledninger, samt høyere spenninger. På Metodedagene vil NKT vise frem noen av sine mellomspenningskabler.

Blant dem er trelederkabelen AXAL- TT Pro, en kabel som kan legges i jord, vann eller rør. Ytterkappen er minst fire ganger sterkere en standard ytterkappe og er ifølge NKT «en riktig tøffing ». Den innlagte strippetråden skal gjøre den lett å jobbe med. Kabelen kommer i et bredt spekter fra 12 til 36 kV.

– I tillegg til hva vi presenterer på vår egen stand, kan du på Enstos få demonstrert en del av NKTs universalkabler, sier Kjetil Standal, daglig leder i NKT Norge.

Konsernet har nylig skiftet navn fra NKT Cable til bare NKT, og de har virksomhet i seks europeiske land. I tillegg til kraftkabler for både høy og lav spenning produserer NKT spesialkabler til offshore virksomhet, kommunikasjon og jernbane. I Norge har de fabrikk og logistikksenter i Drammen.

– NKTs satsing innebærer en økt aktivitet også i Norge, ikke minst på mellomspenning, forteller Standal.
(Stasjon: Kabelteknikk og kabelutstyr)


Trøndersk linjeutstyr

EL-TJENESTE har drevet utvikling og produksjon for e-verk, televerk og jernbane siden 1982. Aktuelt for e-verk er produktene deres for å henge opp liner, beskytte og klamre fast kabler og utstyr for overspenningsvern av komponenter.

Bedriften har fabrikk og lager på Steinkjer og kontor for salg og produktutvikling i Trondheim. Daglig leder i El-tjeneste er Sølvi Ekle.

(Stasjon: Linjeteknikk og linjeutstyr)

Full pakke
Nettpartner sparte tid og kostnader ved å bruke lineroboten i et komplisert prosjekt.
Foto: Nettpartner
Robot strekker liner
Nettpartner har anskaffet en spesiell linerobot som vil bli vist frem under Metodedagene. Roboten er ideell for strekking av ny tråd over spenningsførende linjer, veier og jernbane.

Tekst: Stein Arne Bakken

For ett år siden gjennomførte Nettpartner et oppdrag for Statnett med å bytte toppline på en 300 kV-linje ved jernbanestasjonen i Arendal, der robotløsningen ble valgt. Prosjektleder Terje Erlandsen forteller at dette oppdraget ville blitt meget krevende å gjennomføre med bruk av konvensjonelle metoder.

– Vi måtte krysse flere linjer, stenge gater for trafikk, kople fra spenningen og sette i verk kostbare sikringstiltak. Da dukket alternativet opp med linerobot, en løsning som er i bruk i andre land, men ikke i Norge. Vi la frem alternativene for Statnett og fikk gehør for å bruke linerobot ettersom dette ville bli en langt rimeligere løsning, sier Erlandsen.

Den eksisterende linen ble benyttet for å kjøre ut roboten med en sikringsline. Det ble så montert en spesiell type blokker. Den gamle tråden ble så brukt som draline for å trekke ut den nye tråden ved hjelp av vinsj, mens blokkene i sikringslinen sørget for at verken gammel eller ny line kunne falle ned, selv om koblingspunktet mellom disse mot formodning skulle ryke.

Lineroboten leveres av det tyske firmaet Zeck. Den norske agenten, Oliver Griesse i Ogri AS i Vestfold, sørget for at medarbeidere i Nettpartner fikk nødvendig opplæring i bruk av utstyret.

Ifølge Erlandsen kan man oppnå store besparelser ved å bruke en slik løsning ved strekking av liner: Ved å unngå utkopling, sparer man KILEkostnader, kravene til sikring blir mindre, blant annet trenger man ikke overbygg, trafikken kan gå som normalt, og fremfor alt blir operasjonen enklere å gjennomføre.
(Stasjon: Linjeteknikk og linjeutstyr)


Kabler for ulike formål
En slik Prolight-kabel kan du studere på standen til Draka Norsk Kabel. Den er halogenfri, flammehemmende og selvslukkende ved brann.
Kabler for ulike formål
Utviklingen av nye kabelprodukter henger godt med i den generelle teknologiutviklingen i energimarkedet. Det skal Draka Norsk Kabel vise på Metodedagene.

Med oss til Drammen Travbane har vi blant annet mellomspent høyspentkabel med HD-kappe og gatelyskabelen Prolight, forteller Jan-Helge Elvekrok, som er engasjert i organiseringen av selskapets utstilling under Metodedagene. – I tillegg løfter vi fram andre relevante kabelprodukter for nettselskapene.

Med sine drøyt 150 ansatte og en årlig omsetning på en milliard pluss er Draka Norsk Kabel (Prysmian Group) en ledende kabelprodusent her i landet. På Holmen i Drammen har selskapet en betydelig produksjon av sjøkabel og kabel for olje- og offshoremarkedet. Kablene til det landbaserte energimarkedet blir i det alt vesentlige importert fra søster- selskaper i Sverige og Estland.
(Stasjon: Kabelteknikk og kabelutstyr)


System for kraftlinjer

Necks Electric leverer komplette systemer for kraftledninger i spenningsområdet 70–400 kV og komponenter til spenningsområdet 0,4–40 kV.

I spenningsområdet 36kV– 420kV leverer Necks Electric komplette systemer og nøkkelferdige prosjekter. Innenfor distribusjonsnett, 0,4kV–24kV, tilbyr selskapet et bredt utvalg konstruksjoner og komponenter.

Necks presenterer seg som en innovativ leverandør som kontinuerlig arbeider for å utvikle bedre løsninger for bygging av strømnett. Blant annet blir det lagt vekt på å tilby produkter og systemer som er tilpasset forholdene i områder med tøffe klimatiske forhold.

(Stasjon: Linjeteknikk og linjeutstyr)
Isolatorer fra Necks Electric.

Linjemateriell og kabelutstyr
Linjemateriell og kabelutstyr
Linjemateriell og kabelutstyr er basisen i Melbye Skandinavia. Disse teknologiområdene vil også stå i sentrum når de stiller ut på Metodedagene.
Melbye Skandinavia er blant annet en betydelig leverandør av master i komposittmateriale i det norske regionalnettet.
Foto: Melbye Scandinavia

Melbye Skandinavia leverer produkter og smarte systemløsninger for infrastruktur innen energi- og fibernett. Selskapet tilbyr nye, enkle og kostnadseffektive løsninger for bygging av strømnett. Dette vil også være et hovedtema i utstillingen på Metodedagene. Her vil blant annet en ny generasjon komposittisolatorer bli presentert og demonstrert. Kompakt linjebygging, blant annet ved å kombinere konvensjonell linjestøtteisolator med en strekkisolator festet til masten, har også en fremtredende plass i utstillingen på Drammen travbane.

I det norske markedet markerer Melbye Skandinavia seg som en ledende leverandør av master i komposittmateriale. Konsernet har levert denne typer til aktører i regionalnettet over hele landet.
(Stasjon: Linjeteknikk og linjeutstyr)


Lysmaster fra Vik og Ørsta

Lysmaster, fundamenter og stolpearmer er noen av produktene som leveres av Vik Ørsta AS. Bedriften er en ledende leverandør innen trafikksikringsløsninger på lysmast, tunnelsikring og trafikksikring.

Bergsikring er et av hovedområdene og består av utstyr for stabilisering av berg i tunneler og skjæringer. Vik Ørsta har jobbet på dette markedet i over 30 år. Hovedkomponentene innen bergsikring er bolter, band, skiver og forankingskomponenter. Bedriftens største eksportartikkel er den patenterte CT-bolten.

Firmanavnet kommer av at bedriften er lokalisert i Ørsta på Sunnmøre og Vik i Sogn. De leverer egne produkter og spesialprodukter etter spesifikasjon fra kunder. Bedriften har moderne produksjonsutstyr som inkluderer egne varmforsinkingshaller.

(Stasjon: Drift, vedlikehold og utendørsbelysning)

De henter inspirasjon
De henter inspirasjon
Rundt 1800 besøkende har meldt sin ankomst til årets Metodedager. De er fagfolk som kommer fra energiselskaper over hele landet, og forventningene til faglig og sosialt utbytte er store.

Tekst: Tore Halvorsen

Aldri har så mange besøkende vært forhåndspåmeldt til Metodedagene. Rykter om den faglige kvaliteten på dette arrangementet har spredd seg som ild i tørt gress. Mange av landets dialekter blir å høre på Drammen Travbane 13. og 14. juni. Det er stor etterspørsel etter kompetansepåfyll blant de ansatte i energibransjen, og mange henviser til Metodedagene når det gjelder å tilegne seg fersk kunnskap om materiell, verktøy og metoder som kan komme til praktisk anvendelse i hverdagen.

Vi har følt noen av deltakerne «på pulsen». Hva forventer de å ha igjen for besøket på Metodedagene, og hvordan rangerer de dette arrangementet sammenlignet med andre faglige møteplasser i energibransjen?

SPESIALRÅDGIVER HÅKON THISTEL, BKK NETT:

– Mine erfaringer fra besøket på Metodedagene i 2015 er positive, og jeg reiser med spent forventning til årets arrangement.

Dette er et praktisk orientert tiltak, hvor vi som fagansatte i energibransjen blir oppdatert på nyheter knyttet til materiell, verktøy og metoder. Mye av dette kan komme til nytte i den daglige arbeidssituasjonen. Det kan bli en relativt stor gruppe som deltar på Metodedagene 2015, inkludert tre deltagere i NM for energimontørlærlinger.

DIREKTØR SAMFERDSEL OG INNKJØP PER MIKALSEN, OTERA:

– Metodedagene er det arrangementet som treffer best i den montør- og ingeniørfaglige målgruppen til entreprenører og nettselskaper.

Leverandørindustrien stiller med stor bredde og er praktisk orientert i sine presentasjoner av verktøy, materiell og metoder. Med 30–35 deltagere er vi godt representert på årets utgave av Metodedagene, og vi regner med å ha stort utbytte av besøket, både faglig og sosialt.

DAGLIG LEDER KNUT SKOLLERUD, NETTSERVICE HADELAND:

– For egen del er dette første gang jeg besøker Metodedagene. Jeg ser fram til å møte utstillere, konkurrenter og kolleger med sammenfallende faglige interesser og engasjement.

Jeg forventer at utstillerne har mye nytt å vise for seg, og at vi kan reise hjem med inspirasjon til å dra nytte av dette i hverdagen. Fra oss i Nettservice Hadeland skal denne gangen ti ansatte avlegge Metodedagene besøk.

ENERGIMONTØR OLAV EIKELAND, KVINNHERAD ENERGI:

– Hos oss er besøk på Metodedagene prioritert. Så langt har vi deltatt på de tre arrangementene som er gjennomført. Årets utgave er ikke noe unntak.

Vi reiser hjem med oppdatert faglig ballast i bagasjen, formidlet av både utstillere og gjennom utveksling av erfaringer med kolleger fra andre steder i landet.

Fra Kvinnherad Energi er vi fire som deltar på årets Metodedager.

AVDELINGSLEDER FOR MONTØRBASENE TOVE SØREIDE RINDHEIM, SFE NETT:

– Metodedagene gir god anledning til å følge med i hva som foregår i markedet. Det er positivt at så mange av leverandørene i bransjen er samlet på én plass.

Det ligger til rette for å skaffe seg god oversikt over nye produkter, verktøy og metoder. SFE Nett kommer til årets Metodedager med et tyvetall deltagere, noe mindre i omfang sammenlignet med de tre tidligere arrangementene. Vi har med en deltager i NM for energimontørlærlinger, som vi selvsagt kommer til å heie skikkelig på!

Håkon Thistel, BKK Nett.

Per Mikalsen, Otera.

Knut Skollerud, Nettservice Hadeland.

Olav Eikeland, Kvinnherad Energi.

Tove Søreide Rindheim, SFE Nett.
Skillebryter på høyt nivå
EB Elektro satser bredt innen jernbane og elektrisk infrastruktur
Foto: EB Elektro
Skillebryter på høyt nivå
To skillebrytere på spenningsnivå 145 kV med motorbetjening er det EB Elektro tar med seg til Metodedagene.

Det er et selskap i omstilling som presenterer seg. – Med flytting fra Hokksund til Strømsø i Drammen, som nesten nærmeste nabo til jernbanestasjonen, gjør vi oss mer tilgjengelige, sier daglig leder Christian Aakermann

EB Elektro satser forholdsvis bredt med elektro i markedssegmentene jernbane og elektrisk infrastruktur. Brytere på ulike spenningsnivåer inngår i dette. Det samme gjør klemmer, opphengsutstyr og isolatorer, sistnevnte både i porselen og komposittmaterialer.

Krafttransformatorer Koncar fra Kroatia opptil 100 MVA er et annet viktig produkt for EB Elektro. Her har selskapet nylig fått en bestilling fra Trønder Energi Nett verdt 43 millioner kroner. Skillebryterne kommer fra en produsent i Polen.

– Med en ordrereserve på 95 millioner kroner står vi støtt i markedet, og vi har som ambisjon å styrke oss ytterligere i tiden som kommer, sier Aakermann.
(Stasjon: Stasjoner, brytere, vern og fiber)


Beskytter infrastruktur

PIPELIFE NORGE AS har slått seg sammen, med førstnevnte som eneeier av den samlede virksomheten. Kundestruktur og produktporteføljene i de to selskapene er godt tilpasset hverandre.

tilbyr beskyttelse av samfunnskritisk infrastruktur med sitt utvalg av norskproduserte plastrør og rørsystemer. På Metodedagene vil dette være et av flere temaer. Trygg beskyttelse av kabler for fremføring av elektrisitet og kommunikasjon vil bli underbygget med produkter og dokumentasjon. Rør produsert av Pipelife, blant annet i Surnadal og på Stathelle, skal vises frem. Selskapets eksperter innen rørteknologi vil være på plass for å svare på spørsmål.

Pipelife har mer enn 30 års erfaring med kabelbeskyttelse. Gjennom nære relasjoner med sluttbrukere, entreprenører og andre samarbeidspartnere er det utviklet plastrør og rørsystemer av høy kvalitet. Produksjonen skjer under bærekraftige og miljøvennlige forhold, dokumentert i et eget regnskap for klimamessige avtrykk.

(Stasjon: Kabelteknikk og kabelutstyr)

Bygger, drifter og vedlikeholder
Energimontør Camilla Winger Jacobsen har varierte oppgaver på service i Infratek i Oslo.
Foto: Infratek
Bygger, drifter og vedlikeholder
Vi stiller på Metodedagene med en komplett ladestasjon for elbiler, en 420 kV endeavslutning og en knippe av våre dyktige medarbeidere.

Kommunikasjonsdirektør Jørgen Thaule i Infratek legger til at de skal vise og fortelle om sin kompetanse blant annet innen distribusjonsnett og regionalnett, og lister opp stikkord som transformatorstasjoner, tunnelsikring, beredskapstjenester, reservekraft, belysning, elsikkerhet og ladestasjoner for elbiler.

– Infratek er en ledende innovativ tjenesteleverandør for bærekraftig kritisk infrastruktur. Vi bygger, drifter og vedlikeholder infrastruktur til fordel for det nordiske fellesskapet, fremhever Thaule.

Han nevner at entreprenørselskapet i hovedsak tilbyr sine kunder to tjenester: prosjekt og service.

For prosjekt omfatter dette alt fra prosjektledelse og kalkulering til kvalitetssikring og driftsettelse.

– Innenfor service drifter og vedlikeholder vi anlegg, nett, tekniske systemer og jernbane. Vi tilbyr feilretting og beredskap med medarbeidere som er klare til å rykke ut – året rundt, døgnet rundt.

Kundene får tilgang til vår erfarings- og kunnskapsbank med 1400 kompetente medarbeidere og spesialister. Ingen jobb er ny, noen har gjort det tidligere. Det gir trygge og raske leveranser med vekt på kvalitet og fokus på kundens behov, sier kommunikasjonsdirektør Jørgen Thaule.
(Stasjon: Kabelteknikk og kabelutstyr)


Høyt og sikkert
Denne er spesielt for AUS, en Time Versalift montert på Hinowa beltekjøretøy.
Foto: Brubakken
Høyt og sikkert
Seks ulike løfteløsninger stilles ut av Brubakken på Metodedagene, blant annet en beltegående personlift beregnet på arbeid under spenning (AUS).

Tekst: Sigurd Aarvig

Personlift-spesialisten Brubakken selger utstyr for arbeid i høyden, fra amerikanskdanske Time Versalift og tyske Ruthmann. Sistnevnte har en av verdens høyeste lifter, opptil 100 meter.

Den mest solgte personliften til norske nettselskaper er den såkalte kasselysbilen som typisk brukes til arbeid på gatelys, forteller Jan T. Jenssen, produktleder for liftbil i Brubakken. En slik personløfter skal vises frem på Drammen travbane, en Versalift montert på en spesialinnredet Mercedes kassevogn.

Den beltegående AUSløfteren fra Time har en Versalift som er isolert til å motstå spenninger på opptil 46 kV. Maksimal arbeidshøyde er 12,9 meter. Den er montert på et Hinowa beltekjøretøy. Utstyret er svært kompakt og kommer seg frem i trangt og vanskelig fremkommelig terreng.

Brubakken har vært med på Metodedagene siden starten. – En veldig fin og grei utstillingsarena. Vi treffer kundene, sier Jan T. Jenssen.
(Stasjon: Maskiner og utførelse)


Naturlig flammehemming

TRANEMO satser på arbeidsklær med naturlig flammehemming, uten kjemisk tilsetning. På Metodedagene skal de vise frem sin kolleksjon Tranemo Skinsafe.

– Vi fjernet kjemisk flammehemming i arbeidsklærne våre helt tilbake i 2007 i samråd med våre kunder. Det er bedre å gå med rene fibre i klærne enn kjemisk tilsatte fibre, sier markedssjef Frank Melbye i Tranemo.

– Tranemo Skinsafe er et lagpå- lag konsept som innebærer at vi sertifiserer sammen flere lag med flammehemmende plagg for å øke beskyttelsen ytterligere mot en eventuell lysbue. Denne beskyttelsen blir da betraktelig høyere enn hvert plagg isolert, forteller han.

Innerst er et undertøy som ikke kan ta fyr eller smelte inn i huden. Utenpå dette er et isolerende mellomlag, som beskytter mot kulde og etablerer en luftspalte som isolerer mot energien ved en lysbue. Det ytterste laget er først og fremst en beskyttende barriere.

– De som jobber i nettselskapene, trenger så lette og komfortable klær som mulig, samtidig som klærne skal gi best mulig beskyttelse, sier Melbye.

Tranemo har hovedkontor i Sverige og salgsselskaper i seks europeiske land, blant dem Norge. Kraftbransjen er en viktig kundegruppe for Tranemo, som i år stiller ut for første gang på Metodedagene.

– Vi håper å møte den nye generasjonen unge håpefulle som skal jobbe i bransjen, sier Frank Melbye.

(Stasjon: Verktøy og utstyr)
Lette og komfortable plagg som gir best mulig beskyttelse, det er ideen bak arbeidsklærne til Tranemo.
Illustrasjon: Tranemo

Deltar for første gang
Deltar for første gang
En meisel skytes gjennom kabelen ved hjelp av en kruttladning. Avfyringen skjer med en line i trygg avstand.
Foto: Delmaco

Delmaco deltar for første gang på Metodedagene. Det svenske firmaet selger produkter til energibransjen fra velkjente tyske produsenter.

Blant annet forhandler de utstyr for kabeltrekking, kobber-belagte aluminiumsplater og verktøy for endeavslutning av kabel. Delmaco tilbyr service og vedlikehold på kabelkutteren (se bildet). Reservedeler finnes på lager for raske leveranser. I tillegg driver firmaet opplæring ute hos kunden i sikker bruk av verktøyet.

Delmaco er et svensk familieeid selskap som ble stiftet i 1962, og det samarbeider med Ahlsell i Norge.

– Gjennom årene har vi bygd opp verdifull kunnskap og bred erfaring som vi ønsker å bringe videre for å kunne møte dagens høye krav til kvalitet og sikkerhet ute på arbeidsplassene, sier daglig leder Ingrid Hildolff i Delamco AB.
(Stasjon: Kabelteknikk og kabelutstyr)


100 år med Brødrene Dahl

I 1917 ble BRØDRENE DAHL etablert i Norge. Gjennom disse 100 årene har Brødrene Dahl bygget opp en unik posisjon som leverandør av rør, ventiler og utstyr til infrastruktur i Norge.

I dag leverer Brødrene Dahl utstyr til blant annet VVS, Vann- og miljøteknikk (VMT), brannsikring, samferdsel, vannkraft, havbruk, olje og gass og skipsindustri. Selskapet har bygget opp en organisasjon med 11 regionkontor og 55 servicesenter over hele landet, totalt nærmere 1500 ansatte.

– I Brødrene Dahl er vi opptatt av å levere på tre løfter. Vi skal være pålitelige, tilgjengelige og kompetente. Kundene våre vet at vi leverer det vi lover, vi gjør det raskt og effektivt og vi hjelper dem å finne de beste løsningene, sier adm. direktør Roger Lunde.

– Pålitelighet, tilgjengelighet og kompetanse går aldri av moten. Mye kommer til å endre seg, men vi vet at disse løftene skal være fundamentet for Brødrene Dahl de neste 100 årene også, understreker Lunde. (Stasjon: Kabelteknikk og kabelutstyr)


Kompakt kompressor
Kompakt kompressor
Atlas Copco kommer med en ny kompakt og meget allsidig enakslet portabel kompressor.

Det er et selskap i omstilling som presenterer seg. – Med flytting fra Hokksund til Strømsø i Drammen, som nesten nærmeste nabo til jernbanestasjonen, gjør vi oss mer tilgjengelige, sier daglig leder Christian Aakermann

EB Elektro satser forholdsvis bredt med elektro i markedssegmentene jernbane og elektrisk infrastruktur. Brytere på ulike spenningsnivåer inngår i dette. Det samme gjør klemmer, opphengsutstyr og isolatorer, sistnevnte både i porselen og komposittmaterialer.

Krafttransformatorer Koncar fra Kroatia opptil 100 MVA er et annet viktig produkt for EB Elektro. Her har selskapet nylig fått en bestilling fra Trønder Energi Nett verdt 43 millioner kroner. Skillebryterne kommer fra en produsent i Polen.

– Med en ordrereserve på 95 millioner kroner står vi støtt i markedet, og vi har som ambisjon å styrke oss ytterligere i tiden som kommer, sier Aakermann.
(Stasjon: Stasjoner, brytere, vern og fiber)


Skybasert dokflyt

Firmaet DOKFLYT presenterer arbeidsordresystemet Dokflyt. Det en skybasert løsning utviklet for energibransjen med fokus på all dokumentasjonen som må samles inn når arbeid utføres i felt.

– Vi baserer oss på å levere ferdige standardiserte sjekklister og vedlikeholder dette for kundene. Vi er en REN-partner og tilbyr innhold fra REN direkte i applikasjonen dersom kunden er REN-medlem, sier Raymond Dalsborg.

REN-blader kan åpnes direkte i appen Dokflyt Infra. Her ligger ferdige NIS-skjemaer, som blir filtrert avhengig av hvem som er oppdragsgiver. Dette forenkler dokumentasjonsjobben til en montør i felt betraktelig.

– Vi har også utviklet en ny innovativ metode for å kunne samle inn dokumentasjon fra underleverandører. I tillegg har vi moduler i Dokflyt for timeregistrering, ressursstyring, sluttkontroll, byggestøm og jordelektrode. I disse dager med system for dokumentasjon mot vegvesenet innen veilys.

(Stasjon: Drift, vedlikehold og utendørsbelysning)