Hjem
Skandinavias
øl-perler
Tre øyer - tre bryggerier

Frescobaldi

- Midt i Italias kulturelle paradis
Årets største

Cognac-event!

TYLER WINERY, CALIFORNIA

- Fra golf til vin

Aktivitetskalender og
produktnyheter

innhold
innhold
 • Italias kulturelle paradis

  6

 • Bærekraftig vinproduksjon

  10

 • Tyler Winery - kjølig stil fra California

  12

 • Perelada - mer enn lykkebobler

  14

 • Produktnyheter

  16

 • Hanami - Asiatisk stayer

  18

 • Druen Pinot noir

  20

 • På glasset skal vinen kjennes

  22

 • Øl fra Svolvær

  26

 • Historiefortelleren fra Svalbard bryggeri

  30

 • Øl fra Gotland

  34

 • Produktnyheter øl

  38

 • Svinaktig godt fra Den Glade Gris

  40

 • Akevitt for jakt og fiske

  42

 • Institusjonen Lorry

  44

 • Årets Cognac-event

  46

 • Produktnyheter brennevin

  48

 • Drinktipset

  50

 • Kjendisintervjuet

  51

 • Aktivitetskalender

  52

 • Vintips

  54

TEKST

Lars-Reidar Huth, Marius Odland, Tom Andersson
Cathinca Dege, Arve Egil Håbjørg, Svein Lindin,
Hanne Kristine Fjellheim

FOTO

Tom Andersson, Marius Odland,
Hanne Kristine Fjellheim

FORSIDEFOTO

Svein Lindin.
Motiv: Tenuta San Guido, Sassicaia

PRESSEFOTO

Tyler Winery
Hanami Lorry
Frescobaldi

UTFORMING OG PRODUKSJON

Media Digital AS
Dronningensgate 3
Inngang Revierstredet
0152 Oslo
Tlf: +47 21 62 78 00
Epost: kontakt@mediadigital.no

ANSVARLIG UTGIVER
leder
leder


Lars-Reidar Huth
Managing Director Palmer GroupDU SITTER NÅ MED ET «FERSK» NUMMER AV SNAKK’OM MAGASINET SOM INTERESSERER BÅDE DEG OG OSS – NEMLIG ØL SOM SMAKER, VIN SOM GJØR NOE MED OSS OG BRENNEVIN SOM SKILLER SEG UT.

S nakk’Om Palmer, er vår nye møteplass der vi finner frem og deler de fortellingene som kan forklare hvordan noen produkter får mer karakteristiske kvaliteter. Hvilke hoder, hender og landskap har vært med på å skape dem? I vedlagte nummer av Snakk’Om skal vi blant annet besøke hodene, hendene og landskapet som gjør forskjellen på håndverksøl fra Lofoten, Svalbard og Gotland: «3 håndverksøl fra 3 øyer». Gled deg – både i forhold til de 3 forskjellige håndverksbryggeriene men også det kulturelle landskapet. Alle 3 bryggerier og øyer er verdt et besøk.

Snakk’Om Palmer ønsker også å spre kunnskap. Vi ønsker å formidle kunnskap om produktene vin, brennevin og øl – men også hvordan de forskjellige produktene passer til forskjellige matretter. Vi tar deg med på en matreise til 3 av våre trofaste restaurantkunder – tre forskjellige kunder/restauranter som har fokus på sine egne særegenheter.

Lorry er en institusjon i Oslo-bildet som er kjent for sin tradisjonsrike mat samt brede utvalg av øl og akevitter. Fra november så finner du også Lorry sin egen akevitt på Vinmonopolet. Hanami på Tjuvholmen som er enestående i sin presentasjon av Japanese fusion food – og sist men ikke minst gastropuben Den Glade Gris, Oslos beste spisested for langgrillet svineknoke?

«På glasset skal vinen kjennes».
Har glassets utforming og renhet noen innvirkning på hvordan en drue/vintype smaker i forhold til om vi drikker fra et plastglass, «Ikea-glass» eller et spesialglass?.

Ja, Riedel mener dette og i vedlagte nummer får vi en beskrivelse av hvordan to sommelierer smaker forskjellige viner basert på Pinot Noir og Nebbiolo i forskjellige glass – spennende lesing.

I vårt varesortiment har vi også inkludert produkter som ikke er basert på alkohol – som Indi Tonic – basert på destillat av blant annet kardemomme fra India. Våre alkoholfrie produkter forsøker vi å få distribuert via dagligvarebutikker i tillegg til våre restaurantkunder. Som gammel nabo av «Jacobs på Holtet» så husker jeg godt at Schweppes Tonic hadde en utsolgt situasjon og det var «krise» i nærområdet da gin-tonic’en var truet på fredagskvelden. Besøk Jacobs på Holtet og finn flere av våre Indi Tonic water i hylla.

Til forskjell fra Vinmonopolet så er vår målsetning i Palmer med kunnskapsformidling innenfor vin, brennevin og øl å selge mer av våre produkter til fornøyde konsumenter.

Velbekomme.

FRESCOBALDI
FRESCOBALDI
«I dag ser vi
på nettopp Castiglioni som
vår spydspiss for moderne
kvalitetsviner.»
Marchese LeonardoItalias kulturelle paradis
FOR MANGE ER FIRENZE VERDENS VAKRESTE BY, OG TOSCANA ET KULTURELT PARADIS. NORDMENN SØKER SEG HIT I STADIG STØRRE OMFANG, TIL ITALIAS HERLIGE NATUR, KULTUR, MAT... OG SELVSAGT TIL VINEN! CHIANTI CLASSICO, BRUNELLO DI MONTALCINO OG DE MANGE EKSKLUSIVE SUPER TOSCANERE. VINER SOM ER KJENT OVER HELE VERDEN!
TEKST OG FOTO

Tom Andersson

Firenze... Blikket vandrer langs fasaden på det berømte galleriet. I øverste etasje henger mesterverkene skapt av dette landskapets genier: Leonardo da Vinci, Caravaggio, Michelangelo, Boticelli, Raphael og Rubens – bare for å nevne noen. På utsiden står Toscanas største sønner på rekke og rad, hugget i stein: Galileo Galilei, Dante Aligheri, Leonardo da Vinci, Amerigo Vespucci, Michelangelo, Niccolo Macchiavelli, Giovanni Boccaccio – alle vitner om en storhetstid verden knapt har sett maken til.

En blomstrende skjønnhet
Romerne grunnla byen, rundt 100 år etter Kristi fødsel. De kalte den Florentia, som betyr blomstrende. Firenze utviklet seg til å bli et viktig handelssted under korstogene, hvor varer ble fraktet langs elven Arno som deler byen i to. De mektigste bankier- og handelsfamiliene samlet seg etter hvert så mye rikdom at de hadde overskudd og ressurser til å fokusere langt mer enn tidligere på kunst, arkitektur og kultur. Med den mektige bankierfamilien Medici i spissen fant man tilbake til gamle greske og romerske kunstidealer, og det er ingen tvil om at Firenze på 1400-tallet ble arnestedet for renessansen.

Medici-familien tok etter hvert over stadig mer av den politiske kontrollen over Firenze, og rivaliseringen mellom de rike familiene ble stadig tydeligere. For å beskytte familiens medlemmer (blant annet etter at deres overhode ble myrdet) bygget Mediciene en gangbro mellom Palazzo Vecchio (rådhuset) og Uffizi-palasset (i dag kunstmuseum), videre over Ponte Vecchiobroen og tvers gjennom byen helt frem til Palazzo Pitti. Gangsystemet er fremdeles intakt, og blir i en kort periode hvert år åpnet for publikum. For deg som er interessert, gjelder det imidlertid å være tidlig ute og ha gode kontakter.

Å vandre gatelangs i Firenze er som å vandre gjennom kunsthistorien. Det er rett og slett vanskelig å tenke seg en vakrere by enn provinshovedstaden i Toscana. Her er det ganske enkelt for mye skjønnhet, kultur og historie å velge mellom. Likevel, noen "must" finnes selvsagt: Ponte Vecchio-broen kommer vi ikke forbi, med sine karakteristiske butikker i hele broens lengde. Opprinnelig et tilholdssted for slaktere, men fordi avfallet forurenset elven Arno for mye, bestemte man (altså Mediciene) på 1500-tallet at gullsmedene skulle overta. I tillegg til de torgene som er byens samlingspunkter, bør du også få med deg Domkirken med Brunelleschis kuppel (Europas største da den ble bygget), San Giovannikapellet og Giottos klokketårn.

CASTELLO NIPOZZANO: Denne vakre eiendommen kom i familien Frescobaldis eie gjennom inngifte i Albizifamilien på 1800-tallet.
Bølgende åser og vinmarker
Om Firenze sies å være verdens vakreste by, kan det samme lett sies om landskapet rundt. Toscana er med sine bølgende åser, sypresser, vinmarker og -gårder, oliventrær, middelalderbebyggelse og høye himmel et yndet reisemål for de fleste av oss. Bare Firenze har rundt 7 millioner besøkende i året, og tar vi med Toscana som helhet er tallet selvsagt langt høyere.

Da Alessandro de Medici ble myrdet på 1500-tallet, skal blant andre en av de andre mektige Firenze-familiene ha vært innblandet – nemlig Frescobaldi-familien. Og det er nettopp denne familien vi er på vei ut av Firenze for å møte på et av vinslottene. Vi tar bilen ut av byen, og befinner oss ganske snart i et landskap dominert av vinmarker.

Frescobaldi
Marchese Leonardo Frescobaldi tar i mot oss i hagen ved Villa Castiglioni. Han er familiens overhode i selskapet, og stråler i det familieeide selskapet, og stråler som en guttunge over muligheten til å kunne fortelle oss om familiens historie, og ikke minst til å servere oss et utvalg av Frescobaldis viner. Den kultiverte italienerens selvfølgelige eleganse lar oss føle at vi er viktigst i verden – akkurat nå, og akurat her.

Vi lar oss behøring imponere av innrammede bilder av tidligere gjester som Prins Charles og Lady Di, Hillary og Bill Clinton, John Malkovich, Michael Douglas og Catherine Zeta Jones og en rekke andre mennesker som nok strengt tatt kan sies å ha vært minst like viktige som oss.

– Denne vinen, sier Marchese Leonardo, var kanskje ikke blant de ypperste i verden for 45 år siden. Så gjorde en av mine forgjengere, Vittorio Frescobaldi, det kunststykket å introdusere druer som passet mye bedre til jordsmonnet. I dag ser vi på nettopp Castiglioni som vår spydspiss for moderne kvalitetsviner.

Marchesen utdyper, mens vi forsvinner litt ned i glassene. Vi smaker oss fra venstre mot høyre, der pris og kvalitet peker oppover i samme retning. Dog uten å havne himmelhøyt priset på Vinmonopolet.

Villa Castiglioni
I dette området har familien Frescobaldi produsert vin i over 700 år. Men selve villaen, som i dag brukes av Marchese Leonardo som weekendsted og sommerresidens i august, ble først bygget på 1700-tallet. Villaen ligger 20 kilometer utenfor Firenze, i den såkalte Chianti Colli Fiorentini-sonen. Eiendommen er på 513 hektar, hvorav 148 er vinmarker. Druene som dyrkes her er i hovedsak Sangiovese, Merlot og Cabernet Sauvignon.

Marchese Leonardo viser oss rundt i villaen (som vi her hjemme ville kalt et lite slott), som er pietetsfullt vedlikeholdt med opprinnelige møbler og dekor.

– Vi setter stor pris på å komme ut hit, vekk fra hektiske Firenze, sier han.

Og selv om familien Frescobaldis overhoder deler et vakkert palass midt i Firenze by, ser vi ingen grunn til å tvile på det...

Castello Nipozzano
Vi besøker også en annen av familiens vinmarker, nemlig Nipozzano. Nipozzanos historie begynner allerede ved tiden for den romerske hærs ekspansjon, og kom i familien Frescobaldis eie gjennom inngifte i Albizifamilien på 1800-tallet.

Eiendommen er praktfull, og vinene står ikke mye tilbake for omgivelsene. Vi smaker oss gjennom Nipozzano Riserva Chianti Rùfina, dette områdets storselger i Norge, samt de noe dyrere vinene Montesodi og Mormoreto – alle tilgjengelige på Vinmonopolet.

Tenuta Luce della Vite med Luce og Lucente eies også av Frescobaldi; og det gjør også Attems i Friuli Venezia. Frescobaldi-familien har gjennom århundrene produsert forfattere, oppdagere, musikere, bankierer, politikere og statsmenn.

Men først og fremst har de produsert vin. Og takk for det.

Frescobaldi
Les mer på:http://www.frescobaldi.com/
SMAKSNOTATER
Montesodi Riserva DOCG Chianti Rúfina 2010
14,5% (100% Sangiovese) Rødbrun farge. Tørr, godt balansert sødme i nesen og aromaer av røde bær, jord, tobakk og lakris. Fin tørrhet, behagelige tanniner, god mineralitet, aromaer av kirsebær, lakris, mørke frukter. Godt integrert eik. Kompleks. God tørr og lang ettersmak.
Vinmonopolnr.: 4330501
Pris: kr. 379,90
CastelGiocondo DOCG Brunello di Montalcino 2011
14,5% (100% Sangiovese) Rød med litt brunskjær. Tørr, fint balansert fruktighet, bjørnebær, lakris, lær og jord i nesen. Behagelige tanniner, fin fylde og fruktighet av kirsebær, jordbær, lakris og lær i munnen. Tørr og lang ettersmak med godt integrert eik.
Vinmonopolnr.: 5779901
Pris: kr. 469,90
Pomino Bianco DOC 2015
12,5% (90% Chardonnay, 10% Pinot blanco) Lys grønn. Tørr, gress og strå med aromaer av lette tropiske frukter og litt floralt preg i nesen. Tørr men fruktig i anslaget, bra fylde, frisk med aromaer av røde epler, pære, mango, grapefrukt og nøtter. Fint integrert eik og en fruktig lang ettersmak.
Vinmonopolnr.: 2763201
Pris: kr. 114,90
Nipozzano Chianti Rúfina DOCG Riserva
13% (90% Sangiovese, 10% diverse) Rubinrød farge. Tørr, med aromaer av mørke frukter, lær og jordlige aromaer i nesen. Tørre men behagelige tanniner, bjørnebær og solbær i munnen og lær og tobakk i ettersmaken, men med god fruktighet og mineralitet.
Vinmonopolnr.:3498301
Pris: kr. 169,90
Rèmole Toscana IGT 2012
12,5% (85% Snagioves, 15% Cabernet Sauvignon) Rød med litt brune nyanser. Frisk frukt av bjørnebær, kirsebær, svart pepper og med hint av lær og tobakk i nesen. Godt balansert syre, med aromaer av kirsebær, vanilje, lakris, og bjørnebær i bakkant. Fin frisk og lang fruktighet i ettersmaken.
Vinmonopolnr.: 1512901
Pris: kr. 110
Mormoreto IGT Toscana 2011
14,5% (60% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 12% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot) Dyp intens rød. Bjørnebær, blåbær, vanilje og lakris i nesen. Kraftige tanniner og god mineralitet. Mørke bær, treverk, svart te, lær og et snev av eukalyptus. Fin kompleksitet og en tørr men behagelig ettersmak.
Vinmonopolnr.: 4255001
Pris: kr. 569,90
BÆREKRAFTIG
BÆREKRAFTIG
Bærekraftig vinproduksjon
- hva innebærer det, egentlig?
DET ER STADIG MER POPULÆRT Å KJØPE ØKOLOGISK VIN. BIODYNAMISK VIN HAR OGSÅ EN INTERESSE I MARKEDET. JA, SELV NATURVINER ER PÅ FREMMARSJ. MEN VET VI EGENTLIG HVA VI KJØPER OG HVORFOR?
TEKST: Marius Odland

F or snart 100 år siden, så vi de første appelasjonene vokse frem i Europa. Etter vinlusens inntog fra ca 1850 og første verdenskrigs herjinger, var Frankrike først ute med å etablere vinlover i 1936 (AOC) for å ivareta og bygge opp kvalitet. Andre land fulgte etter, slik som DOC på 60-tallet i Italia, DO i Spania og QBA/QMP i Tyskland. Så sent som i 2009, ble det etablert egne vinlover i EU, som trådte i kraft i 2012 (VQPRD). Disse rigide appelasjonssystemene regulerer geografisk beliggenhet, druevalg, avkastning, forbud mot vanning, utseende/ navn på etiketten, og druekvalitet. Mange regler som ikke alltid favoriserer terroir og ofte har sitt opphav i altfor gamle regelverk. Men sikrer vi bedre kvalitet ved å innføre flere regler og sertifiseringer, eller er det mer hensiktsmessig at hver og en produsent utnytter sitt terroirs potensiale og heller påvirkes i bærekraftig retning gjennom andre politiske virkemidler?

Biodynamisk tenkning
Å gå i detalj på denne metoden, vil være for omfattende. Men grunnlaget for tenkningen var østerrikske Rudolf Steiner, som i Tyskland tidlig på 1900-tallet etablerte den antroposofiske filosofien. Den første Steinerskolen ble etablert i år 1919, og dette var på mange måter en jordbruksreligion med naturen som Gud. Kjernen var å behandle naturen varsomt, ikke tilsette unatulige stoffer (som kjemiske sprøytemidler), gi tilbake til jorden i form av kuhorn med møkk som graves ned, hente naturlig gjær fra hjørnene av sin dyrkede mark, følge månefaser og tidevannet, bruk av gravitasjon i produksjonen, og ikke bruke unødvendige tekniske virkemidler. Steiner sitt arbeid, ga grunnlaget for det som senere ble til Biodynamisk landbruk. Biodynamisk landbruk anses å være den første bærekraftige økologiske landbruksmetoden, og skiller seg først og fremst fra andre økologiske metoder gjennom sin bruk av astronomi for planting og innhøsting, samt homeopatiske preparater i kompostering. Det tar vanligvis 5 år å bli sertifisert.

Økologisk landbruk
Når vinflaskene er merket økologisk (det grønne Debio-merke), er dette også en god form for regelverk. Visjonen er den samme som ved biodynamisk landbruk, det vil si å ivareta et bærekraftig landbruk. Økologisk landbruk bygger på prinsipper der man velger organisk gjødsel, lokale og fornybare ressurser, og tenker mest mulig agro-økonomisk, for å få en fremtidig positiv miljøeffekt. For vinprodusentene, er det en 3 års prosess å bli verifisert, og terskelen er lagt på et nivå der de aller fleste skal ha muligheten til å konvertere uten for store kostnader og uten for mye byråkrati. Til tross for stadig økende etterspørsel etter økologiske produkter, og stadig økende antall tilhengere blant produsentene, gjenstår det likevel en del forskning før man har forskningsmateriell på plass som viser forskjellen på økologisk landbruk og konvensjonelt landbruk når man tar hele produksjonskjeden i betraktning. Men vi kan jo alle være enige om at det er bedre å være føre var enn etter snar, så økologiske viner vil alltid være et positivt bidrag til et bedre miljø. Og smaker det ikke også bedre av vinen?

Bærekraftige tanker
Ser man utenfor Europa, dukker det opp interessante tanker. Der finnes ofte ikke alle de appelasjonssystemene vi har i Europa for vinproduksjon, slik som AOC, DOCG, DO osv. Det finnes heller ikke samme tilslutningen til biodynamisk og økologisk produksjon. Derimot finnes det i langt større grad en oppfatning om bærekraftig vinproduksjon som viktigste ledetråd for seriøse vinmakere. Det er hver vinprodusents egen vilje til å ta bærekraftige valg gjennom alle ledd, som er avgjørende. I Australia blir alle viner som ønskes eksportert, vurdert av en nasjonal jury. Dette setter visse krav til vinprodusentene, og er kanskje med på å drive produsentene i riktig retning her også?

Alt i alt er det bedre å gjøre en innsats for miljøet, enn å ikke gjøre noe. Så uansett hvilken appelasjon eller hvilken sertifisering vinen har, så handler det om å ta vare på miljøet. Men din aller beste garanti for et godt produkt, vil nok være å kjenne produsentens omdømme, stole på andre med vinfaglig kompetanse, eller du kan rett og slett stole på Rudolf Steiner. Ja, det er kanskje rart å følge månefaser og stjernenes posisjon på himmelen. Men prøv noen biodynamiske viner selv. Det må være noe i en verdensomspennende filosofi som har holdt populariteten i snart 100 år!

WEINGUT ODINSTAL
Weingut Odinstal er det mest ekstreme som finnes i Pfalz. Vinmarkene ligger 210 meter høyere enn de høyest GG vinmarker i Mittel-Pfalz. (350 m.oh) Mikroklimaet er unikt for Pfalz. Odinstal driver biodynamisk

«Store viner jobber alltid sammen med naturen, ikke i mot den»

Dette gamle visdomsuttrykk forsøker Odinstal å omsette i praksis. Å unngå kjemiske sprøytemidler og lett vannløselig gjødsel er for Odinstal en selvfølge. Å følge naturen betyr også at man prøver å tilnærme seg naturens rytme, prosesser, forståelse for denne og respektere naturen. Odinstal besitter 7 ha hvorav 4 er beplantet med vinstokker og det resterende område forandres fra år til år med blomster, frukter, kuer, høns bier eller annet som er med til at bidra til at oppnå maksimal økosystem.

Les mer på: www.odinstal.de

REICHRAT VON BUHL
Von Buhl ble etablert allerede i år 1849, og er en av de mest prestisjefylte vinprodusentene i Tyskland. De er sertifisert økologisk, og er en ambassadør for naturlige og bærekraftige produksjonsmetoder. Les mer på:https://www.von-buhl.de/en/winery.html

TYLER WINERY
TYLER WINERYTyler Winery
– KJØLIG STIL FRA CALIFORNIA
VI FIKK EN AV CALIFORNIAS BESTE VINMAKERE TAKKET VÆRE ET UHELL PÅ GOLFBANEN. EN SKADE SATTE EN STOPPER FOR JUSTIN WILLETS LOVENDE GOLFKARRIERE. MED ET STYGT ALBUEBRUDD VAR DET UMULIG Å FORTSETTE SOM GOLFSPILLER PÅ TOPPNIVÅ.
FOTO

Tyler Winery

TEKST

Cathinca Dege

At Justin skulle bli en av Californias lovende produsenter lå på ingen måte i kortene. Etter at golfkølla ble lagt på hylla, ble det studier i kunst og historie, og ikke vinmaking han konsentrerte seg om. Hans interesse for vin ble for alvor vekket da han under studietiden arbeidet som servitør på flere av topprestaurantene i Los Angeles. Her ble han fascinert av de mange gode vinene han daglig anbefalte sine gjester. Han bestemte seg for å lære mer. Etter hvert ble han så fascinert av vin at han ved siden av jobben som servitør, tok seg deltidsjobb hos en liten vinprodusent i Santa Rita Hills. Så snart han var ferdig på jobben i restauranten, bar det av sted til vingården. Spesielt engasjert ble han av viner fra Bourgogne laget av Pinot Noir og Chardonnay.

Som 24 åring startet han i 2005 Tyler Winery. Produksjonen var liten, kun åtte fat á 228 liter, men han kom i gang. I dag, elleve år senere, regnes Justin Willett og Tyler Winery blant topp produsentene i California. De lager kvalitetsviner basert på Pinot Noir og Chardonnay.

Tyler Winery holder til i Lompoc. Dette er en bitteliten by i Santa Barbara County. Justin er en av få vinmakere i Santa Barbara som også er oppvokst der. Han er lommekjent i området og vet hvordan han best skal uttrykke Santa Barbaras jordsmonn og klima i vinene. At en vin blir til i vinmarken er Justin spesielt oppmerksom på. Jo eldre vinstokker, jo bedre. Eldre vinstokker gir mer konsentrasjon og dybde til vinene. Ved å plukke tidlig får han mer syre, frukt, friskhet og eleganse i vinene. Da vi besøkte ham i midten av august i år, var han allerede i gang med innhøstingen. Når druene er vel i hus, lar han vinen ”lage” seg selv. Jo mindre inngripen i produksjonen, jo bedre. Vinene hans er fokuserte og transparente med et tydelig frukt- og jordsmonnspreg. Han bruker kun franske fat, og bruken av nye fat er begrenset. Det er rundt 20 % for Chardonnay og ca 20 – 30 % for Pinot Noir.

Se Justin fortelle om sin filosofiBig is not beautiful
IPOB – In Pursuit Of Balance så dagens lys i 2011. IPOB ble dannet av noen unge entusiaster som var lei av overekstraherte viner med mye alkohol og tydelig fatpreg. I denne grupperingen står frukt og jordsmonn i fokus. Justin og Tyler Winery har vært med i starten av prosessen, og det er tydelig at dette har hatt betydning for hans utvikling som vinmaker. Det går en klar rød tråd gjennom vinene til Justin: De er elegante og harmoniske med en klar fokus på frukt og voksested.


På restaurantmarkedet (Vectura) er også disse eksklusive vinene tilgjengelig i et begrenset antall:
 • Tyler Zotovich Family Vineyard Chardonnay 2013 (Vecturanr. 142667)
 • Tyler Santa Rita Hills Pinot Noir 2013 (Vecturanr. 142666)
 • Tyler La Encantada Pinot Noir 2013 (Vecturanr. 142664)
 • Tyler Dierberg Block Five Pinot Noir 2013 (Vecturanr. 142665)
Om det er noe igjen i januar vil de også bli gjort tilgjengelig på Vinmonopolet.VISSTE DU AT:
 • 90% av all vin fra USA kommer fra California.
 • Napa Valley er det mest kjente området. Det er USAs mest kjente ”turistattraksjon” etter Disneyland.
 • USAs mest kjente drue er Zinfandel, som har kommet dit med emigranter fra Kroatia.
 • De beste vinene basert på Pinot Noir og Chardonnay kommer fra kjølige områder langs kysten som Anderson Valley, Russian River, Santa Barbara County og Sonoma Coast.
Perelada
PereladaPerelada
– Mye, mye mer enn lykkebobler i Norge
ALLEREDE 500 ÅR FØR KRISTUS, INNFØRTE GREKERNE VINRANKER TIL EMPORDÀ, DEN IBERISKE HALVØYS ELDSTE VINOMRÅDE RETT NORDØST FOR BARCELONA. ROMERNE VIDEREUTVIKLET VINPRODUKSJONEN OG PÅ 1400-TALLET HADDE MUNKENE FRA KARMELITEORDENEN PÅ KLOSTERET I PERALADA ETABLERT SEG SOM OMRÅDETS STØRSTE VINPRODUSENT.
TEKST: Svein Lindin og Arve Egil Håbjørg

Regionen har et typisk Middelhavsklima med mild vinter og ikke for varm sommer, det er relativt lite nedbør med omlag 600 mm i året, og denne tørkes veldig raskt opp av den tørre Tramontanavinden fra nord. Takket være Tramontana er Empordá lite utsatt for mugg og råte, til gjengjeld har vinprodusentene heller ikke et like sterkt incitament til økologisk og biodynamisk vinifikasjon som mange andre steder.

Da phylloxera kom til Frankrike på 1800-tallet opplevde Empordà sin gullalder, men den varte ikke lenger enn til 1879 da vinlusen også ankom Spania. Finansmann og politiker Miguel Mateu kjøpte i 1923 Perelada kloster og tilhørende slott fordi han så et potensiale. Hans hovedintensjon var å bringe til live de gamle vintradisjonene. Miguel Mateu hadde mange jern i ilden og tre generasjoner senere er Perelanda blitt et forretningsimperium basert på tre virksomhetsområder: vin, casino og plastikk. Over årene har også hotell, restauranter, golfbane og fast eiendom naturlig blitt inkludert i gruppen. Det familieeide konsernets opprinnelse og hjerte er imidlertid vinen.

Med økende turisme etter 2. verdenskrig opplevde regionen vekst og velstand. Over tid gav dette seg på 80-tallet utslag i større investeringer og økt fokus på kvalitet blant vinprodusentene i DO Empordà. Perelada med sin sjefsønolog Simó Serra ledet an og i 1993 ble deres rødvin Gran Claustro lansert. Dette ble starten på en renessanse for Empordà som vinregion, og en anledning for Perelada å etablere seg som kvalitetsprodusent med nedslagsfelt også utenfor landets grenser.

Finca Garbet
Vinmaker Delfì Sanahuja "Catalan Winemaker of the year 2016"

For hver vinmark har Simó Serra og Delfi Sanahuja plantet de sedvanlige franske og spanske druene som Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Syrah, Cabernet Franc, Monastrell, Grenache, Carignan, Tempranillo, Chardonnay, Malvasia, Moscatel, Sauvignon Blanc og Gewurztraminer, men også de mer lokale druer som Macabeo, Xarel.lo og Picapoll. Bevisst testing og parring av vinmarker og druer over mange år har gitt ønologene et unikt utgangspunkt for å presentere viner med kompleksitet og stedbunden karakter. Deres lekne forhold til eksperimentering gav seg allerede i 1992 utslag i Ex Ex collection, som er en forkortelse for Exceptional Experiences collection. Dette er ikke kommersielle viner disponibel for markedet, men representerer en forsøksarena som kan lede til innovative løsninger og kombinasjoner for selskapet.

Tilgjengelig for markedet er imidlertid enkeltvinmarksviner fra de fem eiendommene, i tillegg de mer komplekse 3 Finques og 5 Finques som er blandinger av eiendommene. Toppvinen er Gran Claustro som er laget av de beste druene fra selskapets ulike vinmarker og er sammen med Finca Malaveïna å finne på over 20 ulike Michelinrestauranter rundt omkring i Spania.

- Årets avling er redusert med 25% i forhold til et normalår grunnet for lite nedbør men dette vil ikke gi negative utslag på kvaliteten, forsikrer den norsktalende markedsdirektøren i Perelada, Eugeni Llos Norenberg. Og vi velger å tro på ham, selskapet har over tid bevist at det tilhører eliten i Spania og vunnet et utall priser. Nå er det tid for kyndige norske vinkonsumenter å avsløre at Perelada er så mye mer enn Lykkebobler; vinene er velstrukturerte og saftige med god balanse mellom syre og modne tanniner. Hvorfor ikke prøve en kraftig, rund rødvin med behagelig ettersmak som Finca Malaveïna, Finca Garriga eller Finca Espolla? Eller Gran Claustro cava som kan måle seg med en Champagne?

Pereladas røde serie og Gran Claustro var for oss uoppdagete vinperler. Har du lyst til å utforske en ny spansk kvalitetsprodusent er selskapet et godt og spennende valg.

Artikkelen har vært publisert i Finansavisen 24. september.
Les mer om Peralada på deres nettside.

PRODUKTER
PRODUKTER
PRODUKTNYHETER VIN
FREDERIKSDAL KIRSEBÆRVIN RANCIO
Rancio er Frederiksdals signaturvin med sin rike smak av Lollands jord, sol, varme og kulde. Solen, regnet, kulden og varmen tilfører en unik smaksprofil med aromaer av appelsinskall, fiken og nøtter.

Rancio er skapt til sjokolade, nøtter, fiken, svisker, blåskimmelost. Til foie gras eller rike terriner av and. Kan lagres i minst 20+ år.
Vinmonopolnr.: 5474702
Pris: kr. 419,90
Les mer om Fredriksdal
FREDERIKSDAL KIRSEBÆRVIN RESERVE
Duft av sursøte kirsebær og syltede bær. Delikat syrlighet og balansert kirsebær og bringebær på smak med en lett tørrende finish. God syrlig lengde. Vinen har en finesse og kompleksitet som gjør den anvendelig til både det søte og det salte kjøkken. Retter av vilt, braisert okse, kraftige oster, patéer og terriner er flotte og spennende kombinasjoner.
Vinmonopolnr.: 5420402
Pris: kr. 385
Les mer om Fredriksdal
NIPOZZANO CHIANTI RÚFINA RISERVA 2012 FRESCOBALDI ITALIA, TOSCANA
I over 30 generasjoner har adelsfamilien Frescobaldi vært hengivne til produksjonen av fantastiske toskanske viner.

Nipozzano er en av de historiske vinene som produseres ved Castello di Nipozzano. 90% Sangiovese, 10% Malvasia Nera, Colorino, Merlot og Cabernet Sauvignon. Intens og dyp rubinrød. Ren duft av mørke bær, fioler og andre blomster. En vin med fine tanniner og med delikate hint av sjokolade og lær i avslutningen. Til rødt kjøtt - gjerne grillet, vilt med smaksrike sauser, også til enklere som pastaretter, samt smaksrike oster.
Vinmonopolnr.: 3498301
Pris: kr 169,90. Kommer i basis/test i mars 2017!
Les mer om Frescobaldi


CH. DE LA COUR SAINT EMILION GRAND CRU MAGNUM 2014, 150 CL FRANKRIKE, BORDEAUX, SAINT EMILION
Dyp rubinrød, vinen har intense, røde bæraromaer med innslag av sedertre. Plommer og rød frukt på smak. En balansert, rik vin med kjølig frukt og elegant struktur, bra syre, integrerte tanniner og en vedvarende avslutning. Til kraftige kjøttretter, som lam og okse, samt vilt med fet saus. Drikkeklar, men kan ligge i minst 10 år.
Vinmonopolnr.: 1450305
Pris: kr. 549
Les mer om Ch. de la Cour
PERELADA FINCA LA GARRIGA 2011 SPANIA, CATALONIA, DO EMPORDÀ
Vinmarken La Garriga utgjør 41 hektar, jordmonn av grus og sand og her vokser Pereladas eldste vinranker. Vinen består av 100% Samsó (Cariñena).

Dyp kirsebærrød. Aromaer av ville, søte, røde bær og litt krydder og urter og et lett røykpreg. Druetypisk, velstrukturert og saftig, med smak av mørke røde bær, urter og et hint av balsamico. Til smaksrike retter av lam og okse med en god saus.
Vinmonopolnr.: 5489001
Pris: kr. 279,90
Les mer om Perelada
LUNGAROTTI RUBESCO RISERVA VIGNA MONTICCHIO 2009 ITALIA, UMBRIA
Intens rubinrød. Aromaer av fioler, kaffe, kakao og med et lett krydderpreg av nellik og pepper. Bra syrebalanse, harmoniske tanniner og en fruktig, lett mineralsk avslutning. Navnet Rubesco er fra latin og betyr å rødme. Rubesco har en karakter som folket i Umbria; reservert, men sjenerøs. Dette er første årgang Lungarotti lager sin berømte Vigna Monticchio med utelukkende Sangiovese-druer for å lage en enda mer seriøs vin.

Til kjøttretter som oksefilet med pepper, pepperbiff, roastbiff, and, gjerne grillet eller som «Peking duck», samt oster.
Vinmonopolnr.: 4080001
Pris: kr. 369,90
Les mer om Lungarotti


VON BUHL SUEZ SPÄTBURGUNDER TROCKEN 2013 TYSKLAND, PFALZ, (QBA)
Suez-serien fra Von Buhl er en hyllest til åpningen av Suezkanalen i 1869. Åpningsseremonien ble offisielt feiret med Reichsrat Von Buhl i glasset til tross for at det var franskmenn som bygget og sto bak prosjektet.

Saftig og strukturert med kompleksitet og mineralitet. Lyse bær, urter og god fylde.

Til vilt, rødt kjøtt eller lyst kjøtt med kraftig tilbehør matcher perfekt. Kantareller, urter og timian er gode smaksretninger.
Vinmonopolnr.: 547610 , både 75 cl og 150 cl.
Pris: Kr 359,90 og 769,90
Les mer om Reichsrat Von Buhl
CHACRA TREINTA Y DOS (32) - PINOT NOIR 2014 ARGENTINA, PATAGONIA, RIO NEGRO VALLEY
Bodega Chacra har to vinmarker med gamle Pinot Noir stokker, en plantet i 1932 og en plantet i 1955, hvor det lages enkeltvinmarksviner. Sertifisesrt biodynamisk.

Duft av roser, modne kirsebær og bringebær med hint av vanilje og lær. Tett og syrlig rød frukt på smak, delikat krydret og en balansert utgang med fine, fyldige tanniner og en syrlig rød frukt i finish.

Alternativ til Burgund på toppnivå. Perfekt til and, og lam eller kraftige retter av lyst kjøtt. Stekte ferske kantareller med timian.
Vinmonopolnr.: 5474901
Pris: kr. 769
Les mer om Chacra
NEGRO BAROLO 2012, BAROLO DOCG – DEL COMUNE DI SERRALUNGA D’ALBA ANGELO NEGRO E FIGLI ITALIA, PIEMONTE
Fra leide vinmarker i Serralunga d’Alba er dette Angelo Negro’s første årgang av Barolo.

Mørk rubinrød farge, konsentrert kjerne og lett brunlig kant. Aromaer av fioler, roser, mahogny og røde bær. Integrert fat. Rik og intens med fast fylde med markerte myke tanniner.

Klassisk til lam, vilt og kraftige retter av storfe. Til intense og rike sauser og kjøtt med god marmorering.

Lagringspotensiale er min. 10-15 år.
Vinmonopolnr.: 5488801
Pris: kr. 499,90
Les mer om Negro
HANAMI
HANAMI
Asiatisk stayer
i tigerstaden
HANAMI LIGGER KLEDELIG TIL PÅ TJUVHOLMEN UTENFOR AKER BRYGGE. HER KAN MAN NYTE ET SMAKFULLT MÅLTID MED JAPANSKE UNDERVERKER ENTEN SOLEN SKINNER ELLER DET TORDNER OG LYNER, SOM DA UNDERTEGNEDE BESØKTE RESTAURANTEN LENGE FØR DETTE INTERVJUET FANT STED.
TEKST

Hilde Marstrander

At de selger Burgund-vin for 20 millioner i året gir en pekepinn på at de har truffet et hull i markedet.

– Jeg var Norges første norske sushikokk, åpner Jan Kristian Dahl som eier og driver Hanami. Vi sitter i en lun krok på den elegante, asiatiske fusionrestauranten på Tjuvholmen som åpnet for fem år siden. Fremdeles er det vin i seglene og knivene er hvasse.

– Jeg var ganske ung da Cato Ishibashi (kjent sushikokk i Norge red. anm.) tok tak i meg, og faktisk sendte meg til Japan på opplæring. Jeg var med på den aller første bølgen av trendy sushirestauranter i Norge.

– Men internasjonalt sett er Oslo fremdeles en relativt kjedelig matby, fortsetter han, så vi kan ikke slå oss på brystet og si at vi har skapt en matrevolusjon her på Hanami – og det har heller ikke vært målsetningen. Vi kjøper de beste råvarene, og er nøye på at produktene våre skal være bærekraftige og sertifserte. Vi kjøper ikke billig-scampien som ødelegger mangroveskogene i Asia. Jeg har selv jobbet i restaurantbransjen siden jeg var 14–15 år gammel, og har jobbet her i Oslo som kokk siden slutten av 90-tallet. Så maten er selvsagt hovedfokus, og der tror jeg folk har lite å sette fingeren på. Men på stemning, autentisitet og service, der tror jeg vi er helt unike, smiler han bredt: Vi synes selv vi er ganske unorske på akkurat dét feltet; måten a drifte på og måten å møte gjestene våre på. Hvis det er den minste, lille ting noen har å klage på, så legger vi oss alltid flate. Vi gir aldri motstand, og det har vist seg å være en vellykket oppskrift, forteller han.

Han er også temmelig opptatt av dekketøy:

– Én ting er hva du serverer. En annen ting er hva du serverer dét på! Dette er selvfølgelig en del av jobben min, og estetikk står høyt i fokus – uten at jeg ønsker at det skal stjele fokus fra matopplevelsen, sier Jan Kristian, og heller et glass iskaldt vann til meg i et vinglass. Kaffekoppen er en liten, japanskinspirert kopp i grå- og gulmelért keramikk.

Jan Kristian forteller om en restaurantbransje der det er svært vanlig å kopiere hverandre og et klikkete uteliv. Det var derfor han gjerne ville skape et sted som tilbø noe ekstra i forhold til de snarlike asiatiske restaurantene som ligger strødd som perlesukker over mesteparten av hovedstaden.

EN AV VINENE
DU FINNER PÅ HANAMI:
ROUX SAINT-AUBIN
PREMIER CRU
LES CORTONS
Vinmonopolnr.: 2064601
Pris: kr. 369,90
Saint-Aubin er nabobyen til Chassagne Montrachet. Vinmarkene ligger litt høyere og gir viner med kjøligere preg og litt slankere og syrlig uttrykk. Les Cortons vinmarken ligger rett vest for «En Remilly» og er kjent som den beste vinmarken fra den nordlige siden av Saint-Aubin. Høy andel av kalk og leire gir rene kjølige og friske viner.

Karakteristikk: Tydelig Saint-Aubin med lime, sitrus og litt fat. Frisk og tørr med tydelig mineralitet, flott integrert fatpreg og stram fruktpreg i munnen.

Nyhet! Roux sin røde Saint-Aubin vant nylig en tender på Vinmonopolet og blir lansert i en rekke butikker mars 2017.


Vinlisten er enda en tilleggsgode. Alle farger, et stort utvalg av champagne og drinker, samt et godt utvalg av øl. At de selger vin fra Burgund for 20 millioner i året er kanskje ikke helt uventet, med tanke på klientellet, som preges av forretningsfolk med en velutviklet smakspalett. Særlig går det unna med viner fra dette området, som Saint Aubin og Montrachet, mens den øvrige vinlisten dekker både nye og gamle vinområder verden rundt. Riesling passer kanskje enda bedre til litt spicy mat, men dét er den hvite vinen fra Frankrike som sildrer gjennom Hanamis lokaler.

Og maten, da?
– Fra sushibaren er den lettrøkte kveiten i sashimiform en bestselger. Ellers har vi en tunfisk i soya og trøffeldressing, som er veldig populær, og en deilig «black cod», som er misumarinert og fermentert i noen dager, og siden etterstekes. Den er en innertier, smiler Jan Kristian Dahl.
Les mer om Hanami

DRUEN
DRUEN
PINOT NOIR
PINOT NOIR, DEN BLÅ DRUEN SOM ER KJENT FRA FILMEN SIDEWAYS, HAR SITT OPPHAV
FRA BOURGOGNE I FRANKRIKE OG SOM KAN VÆRE BÅDE LUNEFULL OG KREVENDE.
TEKST: MARIUS ODLAND

De fleste har sikkert stiftet bekjentskap med druen. Kanskje uten å vite det? For denne druetypen oppleves svært forskjellig, avhengig av hvor den dyrkes. Dens druetypiske karakter er med andre ord ikke så stor. Druen har etterhvert spredd seg til store deler av verden, men liker seg best i litt kjøligere strøk. Derfor er den også hoveddruen i Bourgogne i Frankrike, der eneste unntaket er druen Gamay som dyrkes i Beaujolais, som også er en del av Bourgogne i litt videre forstand....!

Pinot Noir fra Bourgogne, regnes som en av verdens beste viner. Når de kommer fra gode vinmarker med riktig soleksponering, god drenering, skrånende terreng, og ikke for fruktbart jordsmonn, gir druene vinen en kvalitet som er elegant, har god syrlighet, balansert fruktighet og en god fylde og ettersmak. Enklere burgundere har ikke så mye tanniner, men fra enkelte vinmarker og områder, kan tanninene være svært tydelige, og det er viner laget for kraftige kjøttretter. Det er derfor med undring man kan lese uttalelser om Pinot Noir sin dårlige lagringsevne, når syrlighet, eikelagring og tanniner er noen av de viktigste faktorene for lagringsdyktighet på vin. Dette gjelder definitivt ikke i Bourgogne!

Har du ikke smakt viner fra Bourgogne, så har du høyst sannsynlig likevel smakt druen Pinot Noir. Den er nemlig også en av tre druetyper i Champagne. Der brukes - i hovedsak - Pinot Noir, Chardonnay og Pinot meunier, og i noen tilfeller kun Pinot Noir, som da kalles Champagne blanc de noirs. Her presses druene slik at vinen ikke får farge fra skallene. Pinot Noir har blått skall, men er nesten hvit inni. Pinot Noir er også mye brukt i både Australia og USA. Spesielt er California kjent for å ha tatt godt vare på denne druetypen, og klarer - til tross for høye temperaturer - å produsere mange svært gode viner med denne druen. Det brukes ofte mer eikelagring her enn i Bourgogne, for blant annet å kompensere for temperaturforskjellen, som igjen kan gi en lettere fylde og dempe frukten. Eikelagringen fører også til en redusert syrlighet, så balanse er et viktig stikkord. I Tyskland brukes det også mer og mer Pinot Noir, under navnet Spätburgunder. Det er vel og merke først nå de siste årene at dette har gitt gode resultater. Klimaet ligger til rette, og vi ser nok mye mer god rødvin fra Tyskland i tiden fremover. Alt i alt er Pinot Noir en veldig fleksibel drue når det kommer til mat. Spesielt vinene som kommer fra Bourgogne.

Enkle village viner passer utmerket til alt fra pizza og pasta ragu til kylling eller torsk. Mer komplekse Pinot Noir viner kan brukes til kjøttgryter, biff, viltretter, lam. Du skal kjenne produsentene godt for å gjøre bra valg. Men hvis du har et godt utvalg av Pinot Noir viner fra ulike appelasjoner og land, så er du nesten klar for enhver anledning!

VINSMAKING
VINSMAKINGPå glasset skal vinen kjennes
VINGLASS ER SÅ MANGT, OG MANGE GLASS MÅ FAKTISK TIL FOR Å FÅ DET BESTE UT AV DE EDLESTE DRÅPER. VI TOK EN TEST AV NOEN PINOT NOIR-VINER OG EN GOD BAROLO I ET UTVALG RØDVINSGLASS EN SENSOMMERKVELD I GODT SELSKAP.
TEKST

Hilde Marstrander og Marius Odland

Marius Odland åpner hjemmet, Lars Heskjær åpner flaskene og jeg slikker meg rundt munnen. Et stort utvalg glass og flasker fyller bordet, og den turkise enhjørning på veggen kikker skrått ned på oss.

Lars stiller med seks viner og fem glass. En Louis Latour Bourgogne Pinot Noir 2014 (Burgund i Frankrike), en Roux Père & Fils Chassagne- Montrachet VV 2013 (Burgund i Frankrike), en Von Buhl Suez Spätburgunder VDP 2013 (Pfalz, Tyskland), en Tyler Pinot Noir Santa Barbara County 2014 (California, USA), en Louis Latour Chateau Corton Grancey Grand Cru 2008 (Burgund i Frankrike) og en Negro Barolo 2012 fra La Morra (Piemonte, Italia). Glassene vi skal teste ut er ett fra Zalto og fire fra Riedel; et «smakeglass » (som tilsvarer det standard vinglasset de fleste har i kjøkkenskapet – et typisk bruksglass), i tillegg fire glass designet for å hente det beste ut av druene Syrah, Tempranillo, Pinot Noir old world (Europa) og Pinot Noir new world (for eksempel Australia og USA).

- I Burgund bruker man kun Pinot Noir-druer til rødvin, forteller Lars. Det er det eneste som gjelder! «Bourgognerne » har det samme forholdet til sine lokale druer, som andre geografiske forankrede og sertifiserte drikker, som for eksempel champagne, cognac og den italienske portvinen fra den portugisiske portvinen.

– Visste du for eksempel at druerankene er litt som oss mennesker, spør han? Vi blir jo bare bedre med årene vi også, ler han. Du kan for eksempel ikke kalle en Pinot Noir drueranke «gammel » før den er over 25. Når de bikker 35–40 er de ofte ganske stilige, og egner seg for lagring. Men selvsagt litt mindre produktive enn før, og trenger selskap fra noen mer ungdommelige typer for å holde vinmarkene i gang.


Vi begynner med en Louis Latour Bourgogne Pinot Noir 2014 i «smakeglass»:

Den oppleves som fruktig med innslag av kirsebær, markjordbær, og med et hint av bringebær i nesen. Den fremstår likevel som veldig tørr i munnen. Tanninene kommer tydelig frem.

– Men den lukter nesten ingenting, påpeker jeg. To nikk rundt bordet.

I et «allround Syrah», som enkelt forklart ser ut som en litt større og høyere utgave av «smakeglasset», endrer den smått karakter. Den får en syrligere og mer fremtredende aroma, og fremstår som mørkere i glasset med tørre og jordlige smaker. Det er lite frukt i nesen.

I et «Tempranillo», som er klokkeformet, mer som et lubbent cognacglass, popper det opp godbiter som lakris. Den blir litt mer søtlig, samtidig som tanninene kommer til sin rett. Jordlige og mineralske aromaer, samt et rivende, lite sveip av alkohol fyller nesen.

I det neste glasset, et såkalt «Pinot Noir old world»-glass er åpningen litt videre enn sistnevnte. Den er også rund og god, men svinger ikke innover igjen ved munningen. Her kommer vinen bedre til sin rett. Den er rundere i nesen og har en anelse mindre sødme. Den har jordlige aromaer, og rund og fin fylde. Syrligheten kommer også frem, men med bedre balanse enn i forrige glass.

I det siste glasset, et «Pinot Noir new world», som har en mer tulipanformet åpning enn den rundere og åpne klokken på «old world», er lukten og smaken omtrent den samme: Ganske lik i nesen som «old world».

Fin tørrhet og lette tanniner med god balanse, kommenterer Marius.

– Men er ikke smaken litt skarpere i denne, spør jeg. Kan det skylles den syltynne stetten, mon tro? Lars ler, og vi blir i alle fall enige om at det i alle fall gjør selve glasset litt mindre balansert enn «old world».
Les mer om Louis Latour

Neste vin til pers er en Domaine Roux Pere & Fils Chassagne-Montrachet VV 2013:

I «smakeglasset» er den ganske aromatisk og frisk. Den lukter urter og jord. Et bittelite innslag av frukt. Den blir noe tørr og bitter i dette glasset.

– Dette er egentlig en raritet, opplyser Lars, for Côte de Beaune, hvor vinen kommer fra, er egentlig en hvitvinsområde, og har noen av de høyeste prisene på markedet på sin Chardonnay.

– Chardonnay er ikke helt min greie, skyter jeg inn. Jeg synes ofte de blir så seige og «oaky». Men det har kanskje med å gjøre at jeg har bodd i USA, og først ble introdusert til den amerikanske varianten?

I «Syrah»-glasset får Chassagne -Montrachet-en langt mer aroma og friskhet. Det lukter villkrydder og urter, jord og gummi. Litt sødme og tanniner i munnen er bare godt.

I «Tempranillo»-en får den et dypere preg med mer fruktighet og mørke bær og en viss spisshet i nesen. Urtene er der fremdeles.

– Jo større glass, jo dypere farge, skyter Marius inn.

I «old world»-glasset får denne vinen bedre balanse, med en fin kombinasjon av fruktighet og tørrhet i bakkant, og mineralitet i nesen. Det lukter og smaker av frisk og fin frukt, og har en struktur med god syrlighet og behagelige tanniner.

Raritetsvinen fra hvitvinsdistriket mister litt karakter i «new world»-glasset. Det er akkurat som om den blir litt flatere, og man når ikke så langt inn i den som ved forrige glass. Den blir litt tørr og får kortere ettersmak. Aromaene er jordlige, og smaken søtere.

– Den mangler litt «ping!» prøver jeg meg.

– Haha, bruk gjerne den beskrivelsen i artikkelen, ler ekspertene.
Les mer om Domaine Roux


Over til tyske Von Buhl Suez Spätburgunder VDP 2013:

– Ja, nå er vi over i helt andre smakslandskaper, enes alle rundt bordet.

– Dette synes jeg likevel er blant de beste rødvinene i Tyskland, sier Lars.

– Tydelig franskinspirert, men med særpreg, skyter Marius inn.

I «smakeglasset» er denne vinen aromatisk og behagelig i nesen.

Det brenner litt på tungen av grønn pepper og urter, men er likevel sødmefylt, lett og frisk.

– Kanskje ikke så kompleks som de franske vinene, men den er likevel veldig delikat, og en av mine favoritter så langt, smatter jeg, mens jeg drømmer om kantareller og vilt.

– Den er for øvrig oppkalt etter åpningen av Suez-kanalen, der en hvit Riesling var offisiell drikkevare, tipser Lars.

I «Syrah»-glasset blir den tørrere i nesen, og alkoholen kommer mer fram. Selve smaken blir også tørrere enn i smakeglasset, med en lett sødme og fruktighet i ettersmaken.

«Tempranillo»-en gir mer urtepreg i nesen. Litt uenighet rundt bordet om den mister litt av friskheten sin, eller derimot virker friskere i dette glasset. Men vi er enige om at den framstår som rundere.

I «old world»-glasset faller alt på plass: Behagelig og balansert duft og fruktighet. Fin friskhet og syre. Lett urtepreg. Alle elementene er godt integrert i vinen, og glasset får alle vinens egenskaper fint frem. Mmm, dette var godt!

I «new world» virker vinen tørrere og alkoholen står skarpere frem. Den mister litt piff og får en metallisk ettersmak.

– Ja, det er akkurat som om de andre glassene fremhever enkelte av egenskapene til denne vinen, mens «old world»-glasset får frem alt det beste ved vinen, sier Marius og Lars.

– Enig. «old world»-glasset er som en snill og kjærlig mor, mens «new world» er den strenge og kjølige storesøsteren, foreslår jeg.

– Notér dét ned, samstemmer de.
Les mer om Von Buhl

Ferden går videre til USA, nærmere bestemt Santa Barbara i California, med vinen Tyler Pinot Noir 2014. Tyler er medlem av organisasjonen In Pursuit of Balance (IPOB):

Medlemmene i IPOB fokuserer på druepreg og terroir. For dem er det balanse og harmoni i vinene som er det viktigste. I «smakeglasset» er vinen søtlig og krydret i nesen, med et lett preg av kirsebær og jordbær. Vinen har en svak metallisk smak, med en lett tørrhet og en enkel struktur.

– Vinene fra California er ofte mer kraftige enn europeiske viner, og har også ofte en høyere alkoholprosent, opplyses det fra Lars. I motsetning til hva mange tror er det områder i California som har ett ett kjølig klima, godt egnet for dyrking av Pinot Noir og Chardonnay. I «Syrah»-glasset er den mer pepret i nesen og mister en del av det metalliske preget. Passe med tanniner i munnen. Fruktig, med en svak sødme i ettersmak.

«Tempranillo»-glasset gir en ny opplevelse:

– Smaker det ikke litt som mo den ost? spør Marius.

– Å herregud, ja, sånn litt som ost som har ligget lenge?, spør jeg. – Hva mer? Litt mindre pepper, og en tanke friskere?

– Ja, og tørrheten er tilbake. «Old word» glasset passer ikke helt det heller.

– Denne virker "lukket", kommenterer Lars.

– Litt tam, her mister dén en del karakter, synes Marius. Men duftene er samstemte og velbalanserte påpeker han.

«New world»-glasset, som er designet for viner fra de yngre vinproduksjonslandene som USA , ordner opp! Her kommer vinen langt bedre til sin rett. Den blir fruktigere, mer nyansert og med ett fint preg av krydder. Den blir både friskere og tørrere – i det hele tatt litt mer av alt. Et perfekt glass for en vin som denne.
Les mer om Tyler Winery

Vi skal tilbake til Burgund og Louis Latour med hans vellagrede, Chateau Corton Grancey Grand Cru 2008:

I «smakeglasset» får man assosiasjoner til velhengt kjøtt, smeltet smør, sopp, skogbunn, mørke frukter og syltetøy av skogsbær. Dette er nesten en litt «dyrisk» vin. Vi blir plutselig steinaldermennesker alle tre, og får lyst til å sette tenna i et digert bålstekt kjøttbein, tegne helleristninger og bo i huler. En nydelig vin, som appellerte til det primitive i oss, til tross for vinens kompleksitet. Merkelig nok blir vinen et hakk flatere og kjedeligere i «Syrah»-glasset. Den er fremdeles fruktig, men virker nesten litt for gammel – for lenge lagret.

– Jeg tror vi kan enes om at «Syrah»-glass ikke er optimalt for Pinot Noir-druen, kommenterer enhjørningen tørt.

I «Tempranillo»-en er vi fremdeles i kjøtt-modus, men har litt for mye alkohol i nese og smak. Denne vinen trenger et glass som gir den «et ekstra gir», og dette er ikke ett av dem.

Med «old world»-glasset tar det seg opp: Nå får glasset bedre frem den fine tørrheten, og kompleksiteten i nesen med krydder, fruktighet og kjøtt. Den har her en lengre ettersmak med et lite kick av pepper i etterkant.

«New world» får fruktigheten enda bedre frem, både i nese og smak. Fin tørrhet og mindre ettersmak. Men av en eller annen grunn, var det altså det dagligdagse «smakeglasset» som satt vår fantasi i sving med denne vinen og apellerte til det animalske i oss.
Les mer om Louis Latour

Tilsutt, og endelig, rosinen i pølsa. Barolen som vi alle har ventet på (i alle fall jeg!):

Negro Barolo 2012 fra familiebedriften i Piemonte, som har drevet vinproduksjon siden 1670. Kan den leve opp til forventingene, mon tro?

Vi starter med «smakeglasset», og her blir det kjapt klart at dette ikke er fremtidig førstevalg av glass til denne vinen. Vinen er tørr og god, med smak av lakris og assosiasjoner til stall og treverk. Aromaen er floral, men litt spiss. Tanninene kommer frem, men glasset gir vinen en litt kort ettersmak.

I «Syrah»-glasset er den fremdeles en tanke tørr og flat, men med en tanke mer sødme i nesen. Roser, fioler, amerikansk harwood og mahogny-trær spretter imidlertid opp, og aromaen fremstår som bedre samstemt.

«Tempranillo» ødelegger deretter litt for stigningskurven i vinsmakingsrunden vår. Det virker som om glasset saboterer litt av balansen, selv om vinen har lengre ettersmak nå.Vi likte ikke alkoholpreget i nesen, men smakene av lakris, jord og tre er mykere og rundere.

«Old world» demper treverket, og pusher frem det fruktige – som også varer lengre. Nå er duften minre alkoholpreget, og mer behagelig. Glasset får frem kompleksiteten i vinen, har en mer dempet tørrhet og behagelige tanniner.

Også «new world»-glasset fortjener en skvett Barolo på en torsdagskveld. Selv om alkoholen kommer mer frem her enn i det forrige glasset, får vinen en smakfull tørrhet i dette glasset. Treverket skyller igjen inn på stranda, sødmen kommer frem, solen skinner enda, og kvelden og ettersmaken er lang.
Les mer om Negro Angelo

FAKTA OM VINPRODUSENTENE TIL VINSMAKINGEN
Maison Louis Latour

Vinhuset Louis Latour er et familieforetak som har eksistert siden 1700-tallet. Latour eier 50 hektar med vinmarker hvorav halvparten er Grand Cru. Dette gjør dem til den største eieren av Grand Cru på Côte d’Or. Vinmarkene strekker seg fra Chambertin i nord til Chevalier- Montrachet i sør. Vinstokkene er 30-40 år gamle, og jordsmonnet er preget av mineralsk kalkstein under et lag av sandholdig leire. Louis Latour har også egne skogseiendommer, og produserer rundt 2000 eikefat i året fra skogene i Allier og Vosges.

Domaine Roux Pere & Fils

Chassagne Montrachet er kjent for sine hvite viner, men kommunen har også en liten del beplantet med Pinot Noir. Domaine Roux benytter 40 år gamle vinstokker, som garanterer en høy kvalitet på de røde druene, i dét som ellers er en hvitvinskommune. Jordsmonnet er rikt på leire, kalk og sandstein. Roux Pere & Fils ble etablert i 1855 og er blant Burgunds ti største vinmarkseiere. De produserer viner fra 13 forskjellige landsbyer i alle segmenter.

Reichsrat Von Buhl

Suez-linjen fra Von Buhl er en hyllest til åpningen av Suez-kanalen i 1869. Åpningsseremoien ble offisielt feiret med Von Buhl i glasset, til tross for at den var franskmenn som sto for prosjektet.

Von Buhl har laget viner siden 1849 og er en av Tysklands mest anerkjente og velrennomerte vinprodusenter, og lager både musserende, hvite og røde viner. Deres egne vinmarker ligger i områdene rundt byen Deidesheim i regionen Pfalz.

Tyler Winery

Justin Tyler Willetts er født og oppvokst i Santa Barbara, California, og etablerte sitt firma Tyler Winery i 2005 i tillegg til å være assistent som vinmaker hos spesialisten på Pinot Noir og Chardonnay hos Arcadian Winery. Firmaet produserer i dag ca. 50 000 flasker i året. Tyler jobber etter økologiske prinsipper, og høster hovedsaklig sine druer fra åssidene i Santa Rita, Bien Nacido, Bentrock Solomon og Santa Maria Valley.

Angelo Negro e Figli

Angelo Negro e Figli er en familiebedrift, som ble grunnlagt i 1670, og har siden dyrket sine vinmarker i åsene rundt Piemonte. Piemonte ligger i den nordvestlige delen av landet, med de franske alper mot vest og med Sveits og Valle d’Aosta i nord. Over 40% av Piemonte består av fjell, resten er kupert og sletter. Den mineralholdige grunnen, gir gode vekstforhold for druene Negro benytter. Familien besitter ca. 60 hektar vinmark, lokalisert mellom den historiske gården Perdaudin i Monte Roero og Basarin i Neive.

LOFOTPILS
LOFOTPILS
SVOLVÆR: Islendingen Thorvardur Gunnlaugsson falt for en skjønnhet fra Svolvær – og Svolværs egen skjønnhet. Man kan bli lofotværing av mindre.Godt Haill
I DET SOM KANSKJE ER VERDENS VAKRESTE LANDSKAP BRYGGER THORVARDUR GUNNLAUGSSON OG SØNNEN ANDREAS VELSMAKENDE ØL I PAKT MED NATUREN. KAN SUKSESSEN SKYLDES GODT HAILL?
TEKST OG FOTO

Tom Andersson

Vi befinner oss i Svolvær i Lofoten. Himmelen er skyfri, og storhavet ligger blankt og skinnende mot horisonten. Det er Norge på sitt aller vakreste – en postkort-utgave av landskapet som lokker stadig flere turister fra fjern og nær til det berømte arkipelet i nord. Om Lofothavet er blikkstille, kan det samme neppe sies om lokalene under oss; her brygges det bokstavelig talt for fulle maskiner. Vi nyter den eventyrlige utsikten fra taket av bygningen som huser bedriften Lofotpils AS i Svolvær havn, og er tørste i sensommer-solsteiken.

– Prøv litt Godt Haill, smiler Thorvardur Gunnlaugsson. Enhver voksen mann som har beveget seg nord for Polarsirkelen vet at ”godt haill” betyr fiskelykke. Eller, for å være mer spesifik: Uttrykket henviser til viktigheten av å ha ”hatt seg” med kone eller kjæreste før fisketuren, hvilket på sin side – hevdes det – altså medfører fiskelykke.

Vi reiser alene, og forberedende fiskelykke ligger for øyeblikket i beste fall langt mot sør. Men det duggfriske ølet med merkenavnet Godt Haill er en utmerket trøst for oss søringer, som bokstavelig talt finner velsmakende trøst i flaska.

Lofotpils
– Vi startet Lofotpils i 2006, forteller Thorvardur.

Den driftige islendingen kom til Norge for fiskeristudier, fant ei jente fra Svolvær og så seg aldri tilbake over havet mot vest. I dag er han lofotværing så god som noen, og har lagt fiskerifortiden bak seg. Thorvardur er styreleder og største aksjonær i Lofotpils AS, med sønnen Andreas som daglig leder i selskapet.

– Vi satte det første brygget den 2. november 2014, forteller Thorvardur.

– Den første tappingen av øl i flaske var 5. desember 2014, og den første tappingen i boks var 31. januar 2015. Endelig gjorde vi første tapping i fat til VM i Skreifiske, den 20.–21. mars 2015.

Thorvardur og Andreas syntes det var på høy tid at Lofoten, kanskje Norges største turistmagnet, fikk sitt eget øl – og sitt eget bryggeri. Råstoffet til produksjonen henter de i stor grad fra naturen rundt seg.

– Vi samarbeider med lokale bønder om produksjon av malt, humle og krydder, og kjøper det vi trenger ekstra av anerkjente europeiske leverandører. Men først og fremst bruker vi friskt vann fra Lofotfjellene – i pilsen vår kommer 95 prosent av vannet herfra, sier Thorvardur.
Bryggerimesteren har de likevel importert; Clemens Neumann ankom fra sin forrige jobb i Afrika i bitende kulde midtvinters, men akklimatiserte seg raskt.

– Han har vært god å ha, innrømmer Thorvardur.
– For selv om vi har lært oss mye underveis, startet vi jo opp som amatører. Og se hvor vi er i dag!

Far og sønn Gunnlaugsson rigger for prøvesmaking, og etter å ha jobbet oss gjennom utvalget er konklusjonen krystallklar: Gutta fra Lofoten lager et forbasket godt øl! Kan det, når alt kommer til alt, likevel skyldes godt haill?
Les mer om Lofotpils


LOFOTPILS PILSNER:
Et lyst gyllent øl. Duft av malt og brød med et delikat krydder og blomsterpreg. I munnen er ølet tørt, friskt og delikat med en behagelig bitterhet på finish. Dette er en Pilsner i den tyske stilen; rene smaker, pent balansert med lett bitterhet og god struktur. Dette er en øl det er lett å like.
Humle: Herkules, Spalter Select, Tradition.
Malt: Pilsnermalt, Carapils, Acidualated malt.
Alkohol: 4,7% og 5,2%
Volum: 33 cl.
IBU: 22.
Produksjonsmetode:
Undergjæret type øl, lys Pilsner. Ølet er ufiltrert, noe bunnfall kan forekomme.
Matretter: Du trenger ikke noe mat til en god Pilsner. Men du kan godt bruke dette ølet til alt av skalldyr og fisk, gjerne torsk, lutefisk eller skrei. Hva passer vel bedre når både mat og øl kommer fra samme sted?
Vinmonopolnr.: 1854802
Pris: kr. 44,90
LOFOTPILS HVETEBRYGG:
Et lyst gyllent øl. Duft av malt og brød med et fruktig anslag av banan og sitron. Ølet er mildt fruktig, friskt og behagelig. Dette er et hveteøl i den tyske stilen: Her er det ikke tillsatt krydder. Her er kun rene smaker. God balanse mellom frukt og friskhet.
Humle: Herkules
Malt: Pilsnermalt, Wheat Malt Pale, Cara Amber
Alkohol: 4,7% og 5,2%
Volum: 33 cl.
IBU: 15
Produksjonsmetode:
Overgjæret, ufiltrert øl som tappes varsomt på flaske. Noe bunnfall kan forekomme.
Matretter: Dette er et sommerlig øl som passer godt til skalldyr og fiskesupper, blåskjell eller fisk og skalldyr generelt. Veldig god til husmannskost som pølser, surkål og lette kjøttretter. En god all round øl.
Vinmonopolnr.: 1854902
Pris: kr. 44,90
LOFOTPILS BLONDE ALE:
Fargen er gyllen. Duft av lyst brød og kjeks sammen med sitrusfrukter. Et fruktig og delikat øl som lesker.
Humle: Tradition, Citra.
Malt: Pilsnermalt, Wheat Malt Pale, Cara Amber, Acidulated Malt.
Alkohol: 4,7%
Volum: 33 cl
IBU: 22
Produksjonsmetode:
Overgjæret og forsiktig filtrert.
Matretter: Fantastisk øl til sushi, rød fisk (fersk, rå, røkt, gravet) og asiatisk mat.
Tilgjengelig i flere Meny butikker.
LOFOTPILS GODT HAILL:
Dette ølet er av type Bokk. Fargen er middels dyp mahogany. Duft av ristet malt, kaker, tørket frukt og karamell. Ølet er delikat og smakene er flott integrert. Behagelig munnfølse med god og lett bitter avslutning som gir mersmak.
Humle: Tradition, Cascade
Malt: Pilsnermalt, Munich Malt, Caramunich
Alkohol: 6%
Volum: 33 cl
IBU: 38
Produksjonsmetode:
Overgjæret, ufiltrert øl som tappes varsomt på flaske. Noe bunnfall kan forekomme.Undergjæret type som er ufiltrert. Noe bunnfall kan forekomme.
Matretter: Passer til retter med mye smak som grillet kjøtt, gryteretter og sjokoladebaserte desserter.

Vinmonopolnr.: 3881002
Pris: kr. 44,90
SVALBARD BRYGGERI
SVALBARD BRYGGERI
LANDSKAPET: Robert Johansen er historieforteller først, og deretter ølbrygger. Her hever han sin Spitsbergen Pilsner i hyllest til landskapet han elsker, i selskap med bryggerimester Andreas Hegermann Riis.Historiefortelleren
ROBERT JOHANSEN HAR EN HISTORIE Å FORTELLE. DEN FORTELLER HAN GJENNOM SITT SPITSBERGEN-ØL FRA SVALBARD BRYGGERI.
TEKST OG FOTO

Tom Andersson

FOTO

Thomas Bujack

PRODUKTBILDER

Bjørn Joachimsen

– Verden trenger ikke et øl til, vi har nok av det fra før, mener Robert Johansen, svolværingen med 28 års fartstid på Svalbard og mannen bak Svalbard Bryggeri.

– Selvsagt lager vi godt øl, det skulle bare mangle. Men det viktigste er at vi har en historie å fortelle. Jeg hadde aldri startet et bryggeri andre steder enn akkurat her. Det er verdens nordligste bryggeri, og med Svalbards polarhistorie har vi jo et fantastisk eventyr å øse fra. Og mer historie kommer!

ENDRET LOVEN
Veien fra idé til bryggeri var like lang som den var kronglete: Det måtte en lovendring til før Robert Johansen kunne etablere sitt ølbryggeri på Svalbard.

– Jeg forhørte meg med Sysselmannen om mulighetene for å etablere et bryggeri her, men fikk som svar at det eksisterte en lov fra 1928 som sa at det ikke er lov å tilvirke alkohol på Svalbard. Så sendte jeg en søknad til Helse- og omsorgsdepartementet, med en henstilling om lovendring. Deretter ringte jeg dem en gang i måneden gjennom fem og et halvt år, før loven endelig ble endret den 1. juli 2014.

Ventetiden hadde likevel den fordelen at Robert var svært så godt forberedt da søknaden endelig kunne innvilges.

– Vi begynte med en gang. I mai året etter sto anlegget nesten ferdig, og vi hadde første lansering av øl den 7. august 2015 i den gamle stormessa i Longyearbyen – i dag kjent som Coalminer’s Cabin. Det var en underlig følelse å sitte der blant alle de unge som møtte opp, og jeg tenkte at hvis gamlingene hadde sett meg nå, hadde de fått hakeslepp! humrer han.

ØLBRYGGERE: Gjengen bak Svalbard Bryggeri, fra venstre: Anne Grete Johansen, Robert Johansen, styreleder Frigg Jørgensen, bryggerimester Andreas Hegermann Riis og Misha Moliavko. (FOTO: TUOMO MANNINEN)
Fra gruvene til kranene
Det er ingen skårunge som sammen med kona Anne Grete står bak Svalbard Bryggeri. Robert Johansen startet sin Svalbard- historie som 22-åring i Gruve 3, sammen med 10 andre nykommere.

– Vi samarbeider med lokale bønder om produksjon av malt, humle og krydder, og kjøper det vi trenger ekstra av anerkjente europeiske leverandører. Men først og fremst bruker vi friskt vann fra Lofotfjellene – i pilsen vår kommer 95 prosent av vannet herfra, sier Thorvardur.– I løpet av to måneder var vi bare to igjen. Åtte mann hadde bukket under for presset, for det var tøft arbeid både fysisk og psykisk å jobbe i gruveganger som bare var 60-70 centimeter høye. Men det ble en sammensveiset gjeng av de som ble igjen, og et flott arbeidsmiljø, minnes han.

– Det var fine tider. Jeg hadde egentlig aldri noen planer om å bli trafikkflyger, men Store Norske hadde eget flyselskap dengang. Der jobbet det én mann, som var både flyger og mekaniker. Han hadde planer om å pensjonere seg, og lurte på om ikke jeg ville ta trafikkflygereksamen og overta for ham. Så jeg tok et års permisjon, tok utdannelsen i Sverige i 1986- 87, og kom tilbake og overtok.

Så ble Svea nedlagt, og Robert brukte tiden som sjøflypilot på Vestlandet. Etter hvert fant han ut at landskapet i Lofoten var attraktivt for turister, og startet sitt eget flyselskap i Svolvær. Herfra fløy han taxiturer og turister gjennom ni år, i tillegg til at han hadde lakseoppsynet nedover langs kysten om sommeren. Men dragningen mot Svalbard var der hele tiden, og til slutt klarte han ikke lenger å stå imot.

Bitt av Svalbardbasillen
– Jeg er bitt av Svalbardbasillen. Symptomene er som å være småforelsket hele tiden, det er den følelsen man har i kroppen, forklarer han.

– Jeg ringte dem, og fikk jobb med en gang. Da var ringen sluttet. Jeg begynte i Lufttransport AS, som har flyambulansen rundt om i landet, i mars 2001. Siden det har jeg vært flyger, og i tillegg basesjef for flytransport (fixwing) på Svalbard. Så hva fikk gruvearbeideren som ble flyger til å ende opp som ølbrygger?

”Jeg er bitt av Svalbardbasillen. Symptomene er som å være småforelsket hele tiden, det er den følelsen man har i kroppen”
– Det kom en kompis i Tromsø med noe hjemmebrygget øl. Jeg var veldig skeptisk, men ble positivt overrasket: Ølet smakte fantastisk! Så jeg tenkte at om det er slik det er, skal sannelig jeg også brygge øl. Jeg begynte med 20 liter i Tromsø – fikk det til, og det smakte fortreffelig. Industriølet var rett og slett vondt etter dette. Og du vet, som hjemmebrygger får du mange kompiser, ler han.

– Så jeg utvidet til 50 liter, så jeg hadde litt å gå på. Og det var da tanken begynte å modnes: Kanskje er det en idé å prøve å få til et bryggeri på Svalbard? Tenk så fint det kunne være å få gitt noe tilbake til plassen jeg elsker, og dyrke hobbyen min samtidig.

Lykkelig som liten
Resten er, som Robert Johansen sier, historie. Brygghuset er satt opp til 250 000 liter per år, med tanker på 4 000 liter

– I selve brygghuset kan vi produsere en million liter i året, begrensningen ligger i tankene, forklarer han.
– Men den begrensningen har vi satt med hensikt. Vi akter ikke å bli noe stort bryggeri, det har aldri vært verken ønsket eller planen. Kanskje kommer vi opp i 500-750 000 liter i året med tanker på 8 000 liter, det blir aldri noe mer enn det. Vi vil ha en sunn økonomisk bedrift som ikke kommer til å øke etterspørselen uten videre. Nå har kona og jeg kjempet så lenge for å få dette opp og stå, så nå må vi ha det litt moro også. Vi skal nyte det vi har fått til.

Til bryggeriet hører det også et visningssenter, med egne ansatte som tar imot turister.

– Det er nemlig det det dreier seg om: Historiefortellingen! sier Robert Johansen engasjert.

– Joda, vi lager godt øl som folk får smake på. Men det er historien som er det viktigste. Og det er den folk sitter igjen med til slutt.
Les mer om Svalbard Bryggeri

BRYGGHUSET: Robert Johansen og Emma G. Hellstrøm i brygghuset, der det produseres godt øl – men ikke for mye.

SPITSBERGEN PILSNER
Lys gyllen farge. God humlearoma med innslag av blomster.
Frisk smak med god bitterhet, fin fylde og toner av frukt.
Humle: Saaz.
Malt: Vikingmalt.
Alkohol: 4,7%
Volum: 33 cl.
IBU: 29.
Produksjonsmetode:
Lyst undergjæret øl som er ufiltrert.
Matretter: Passer bra til hvit fisk og pizza.

Tilgjengelig i daglivarehandelen.
SPITSBERGEN IPA
Ravgul farge. Duft av tropiske frukter, gress, grapefrukt, sitrus og blomster. Fin bitter avslutning med toner av sitrongress, mango, grapefrukt og honning i ettersmaken.
Humle: Simcoe, Summit, Cascade, Citra, Columbus og Centennial.
Malt: Vikingmalt.
Alkohol: 7%
Volum: 33 cl.
IBU: 51.
Produksjonsmetode:
Overgjæret type øl som er ufiltrert.
Matretter: Nytes alene eller til oster og lyse kjøttretter; passer ypperlig også til krydret mat.

Vinmonopolnr.: 5467802
Pris: kr. 62,20
SPITSBERGEN STOUT
Mørk brun farge. Duft av ristede kaffebønner, lakris, mørk sirup og sjokolade. Velbalansert smak av mørk sjokolade, kaffe og ristede nøtter.
Humle: East Kent Golding og Challanger
Malt: Vikingmalt.
Alkohol: 7%
Volum: 33 cl.
IBU: 52.
Produksjonsmetode:
Mørkt overgjæret øl.
Matretter: Passer ypperlig til grillmat, dessert og oster.
Vinmonopolnr.: 5467602
Pris: kr. 62,20
GOTLANDS BRYGGERI
GOTLANDS BRYGGERI
KOBBERPANNER: Johan Spendrup ved bryggeriets to tyske kobberpanner.Med øl i blodet
JOHAN SPENDRUP HAR TIL FELLES MED OBELIX AT HAN RAMLET I GRYTEN MED STYRKEDRIKK SOM BARN. IKKE BOKSTAVELIG TALT, SELVSAGT – MEN SOM FØDT INN I BRYGGERIFAMILIEN SPENDRUP SKULLE DET BARE MANGLE OM HAN IKKE KUNNE SITT ØL. DET VISER HAN TIL OVERMÅL GJENNOM SUKSESSEN MED GOTLANDS BRYGGERI.
TEKST OG FOTO

Tom Andersson

– Det begynte i 1994, forteller Johan Spendrup (46).

– Min far, Jens, ringte meg og ville ha meg til å etablere et bryggeri på Gotland. Og det hastet!

Johan befant seg i Kristiansand på det tidspunktet, med jobb i Christiansands Bryggeri.
– Du vet, det er en god ting at man skaffer seg litt erfaring utenfor familiebedriften. Men nå ønsket faren min at vi skulle opprette et bryggeri på Gotland, hvor hensikten først og fremst skulle være å utvikle nye typer øl.

Johan pakket snippesken og forlot Norge og Kristiansand til fordel for Sverige og Gotland. Og i løpet av mindre enn et år var ikke bare Gotlands Bryggeri bygget opp fra bunnen av – riktignok i en bygning der det var brygget øl siden 1855, men det første nye ølet var også introdusert: Wisby Klosterøl.

Historisk grunn
Navnevalget på den første øltypen var neppe tilfeldig valgt. Hansabyen Visby på Gotland fremstår nemlig som et levende middelaldermuseum. Det påstås at ingen andre byer i verden har like mange middelalderkirker som nettopp Visby, og hele gamlebyen er vernet gjennom UNESCOs Verdensarv-program. Skulle bare mangle at ikke byen også hadde sitt eget klosterøl, til glede for øyas innbyggere og den stadig økende strømmen av turister som søker seg hit.

De første årene fungerte Gotlands Bryggeri som et slags utviklingslaboratorium for eieren Spendrup, og fokus var nok ikke like sterkt på den forretningsmessige siden av driften. Johan ble derfor etter noen år med andre oppgaver andre steder i verden kalt tilbake for å hjelpe til med å få bryggeriet fra minus til pluss.

– Jeg kom tilbake hit i 2006. På den tiden tapte vi et par millioner i året, men det klarte vi å snu til et plussresultat i løpet av et par år.

Entusiasten
Vi treffer Johan i hans rette element, ved ølkranene i bryggeriets kjeller. Og det tar ikke lang tid før vi innser at hans iver og glød etter å lage best mulig øl strekker seg langt ut over bryggeriets gamle og tykke murer. Mannen er en naturkraft av typen som sliter ut tweedjakken innenfra, og snur minus til pluss i de fleste av livets situasjoner. Det er ganske enkelt umulig å ikke la seg smitte av entusiasmen og humøret. Like umulig som det er å ikke la seg henrykke over ølet han produserer. Vi smaker oss gjennom utvalget på fat, fra det originale ferskølet Wisby Klosterøl via bestselgeren Brutal Bulldog Double IPA (oppkalt etter Johans avdøde bulldog) til et par nydelige stouts.

– Godt, ikke sant? stråler Johan, som tar oss med på en runde rundt i bryggeriet og introduserer oss til sine medarbeidere.

– Vi er faktisk tre bryggerimestre her, inkludert meg selv. Det tror jeg ikke så mange av de andre mikrobryggeriene rundt om i Norden kan fremvise maken til, mener han. Det kan de nok ganske sikkert ikke, og det er opplagt en av flere årsaker til Gotlands Bryggeris suksess. De produserer i dag rundt to millioner liter øl i året, men regner med å komme opp i fem millioner når de snart flytter inn i nye og større lokaler i Visby havn.

Verneverdig

Sensommersolen er i ferd med å gå ned over Visbys gamle bymurer, og Johan tar oss med ut i de smale brosteinsgatene: Det er tid for middag, selvsagt akkompagnert av øl fra et herværende bryggeri.

– Vi vil jo gjerne vise at det finnes ulike typer øl til ulike matretter, og at dette ikke bare er noe som gjelder for vin, smiler Johan.

Han har bestilt bord på sin stamrestaurant i Visby, hvor kollega og innfødt gotlending Erik Broström venter – og venter... For underveis hilser vi på Johans venner og bekjente, som det tilsynelatende finnes et uendelig antall av langs Visbys gater og torg. Og la oss si det slik: Man går ikke forbi Johan Spendrup – det er bare ikke mulig å la være å stoppe og slå av en prat.

En halv time for sent ankommer vi restauranten, etter å ha tilbakelagt en strekning på 200 meter.

– Kloickan e nog inte åitta numera, humrer Erik, med de særegne diftongene som preger den gotlandske dialekten. Han kjenner sin venn og kollega så alt for godt til å være fornærmet over forsinkelsen.

Det blir en minneverdig aften. Det vil si, de deler av den vi erindrer neste morgen, etter at Johan har guidet oss gjennom ikke bare det gotlandske kjøkken og det gotlandske ølet, men også den ualminnelig velsmakende snapsen som Gotlands Bryggeri også produserer.

Men dette vet vi: Spør du oss, er Gotlands Bryggeri minst like verneverdig som byen den produseres i. Les mer om Gotlands Bryggeri


BUSHVELD BULLDOG IPA
Karakteristikk: Fargen er gyllen. I duften er det toner av sitrusfrukter, aprikos og ananas. Ettersmaken heller mot moden appelsin, pasjonsfrukt og karamell. Dette er et meget spennende øl som skiller seg ut i jungelen av IPA typer.
Malt: Munchener, Pale Ale og Melanoidinmalt.
Humle: Southern Passion, Southern Promise, Southern Dawn og Southern Star.
Alkohol: 6,7%
Volum: 33 cl
Produksjonsmetode: Southern Passion er den mest aromatiske humlen som er dyrket fram i Sør-Afrika. Den gir en hel del smak og aroma som likner hylleblomst og sitrusfrukter. Du kjenner også en del tropisk frukt som aprikos og ananas. En fyldig kropp balanserer bitterheten og resultatet blir en saftigere IPA.
Matretter: Godt til krydret mat og retter med rødt kjøtt.

Vinmonopolnr.: 5468102
Pris: kr. 65
GREAT WHITE BULLDOG WHEAT IPA
Karakteristikk og produksjonsmetode: Fargen på dette ølet er lys gyllen og uklar, hvilket er helt naturlig da det blant annet er brygget på hvete og er derfor ufiltrert. Da beholder også ølet mest mulig av aroma og smak. På duft er ølet floralt og fruktig av tropiske og eksotiske frukter. Det er brukt humlesorter fra steder der du finner den store hvithaien: Galaxy fra Australia, Citra fra Amerika og Pacific Jade fra New Zealand. Et meget balansert øl med en smaksrik profil der smaken henger lenge igjen.
Malt: Bulldog Pale Ale Malt, Hvetemalt
Humle: Galaxy, Citra, Pacific Jade
Alkohol: 7,2%
Volum: 33 cl
Matretter: Helt nydelig til hamburgere med masse smak, gjerne med mye chili eller annet som gir et kick i munnen! Hveten som er i ølet hjelper til å dempe sterke smaker, mens humlearomaen gir et friskt, fruktig og tropisk anslag og tåler mat med mye smak. Kan drikkes til alt som er på grillen, kjøtt, ribs, pølser eller Chicken Buffalo Wings med mer.

Vinmonopolnr.: 2521402
Pris: kr. 59,90
SHOGUN BULLDOG JIPA
Karakteristikk: Fargen på dette ølet er lys rav. Dette er en IPA i Japansk versjon, her finner du nemlig en japansk humletype som gir en unik karakter og smak. Aromabilder går i toner som friske urter, sitrus, nordiske bringebær og ferske plommer. Et meget balansert øl med en eksotisk vri som har en behagelig ettersmak som henger igjen lenge.
Malt: Crystal 100, Pale Ale malt, Caraplus 10
Humle: Sorachi Ace
Alkohol: 7,2%
Volum: 33 cl
Produksjonsmetode: Dette ølet er et type IPA øl. Det har høy alkohol og det er i tillegg brukt mye humle.
Matretter: Supert til ribs, grillet laks og generelt alt av asiatiske retter. Gjerne kraftige typer av sushi laget av tunfisk, ål og laks, eller kjøttretter generøst krydret med koriander, chili, ingefær, sitrongress eller hoisin saus.

Vinmonopolnr.: 2049002
Pris: kr. 55,90
PRODUKTER
PRODUKTERPRODUKTNYHETER ØL
PRODUKTNYHETER ØL VINMONOPOLET
Lofotpils bryggeri
har en stor fordel alle bryggere er misunnelig på: vannet. Den gode kvaliteten på det bløte vannet fra dette vakre landskapet i nord danner grunnlag for en serie gode under- og overgjærede øl. Laget med tysk presisjon av Clemens Neumann, en importert bryggmester fra Tyskland er dette en uslåelig kombinasjon. Vi kaller det: «Smaken av rå natur».
LOFOTPILS
PILSNER 5,2%
Vinmonopolnr.:
1854802
Pris: 44,90
LOFOTPILS
HVETEBRYGG 5,2%
Vinmonopolnr.:
1854902
Pris: 44,90
LOFOTPILS
GODT HAILL 6%
Vinmonopolnr.:
3881002
Pris: 49,90
BUSHVELD BULLDOG
IPA 6,7%
Gotlands Bryggeri
Vinmonopolnr.:

5468102
Pris: 65,00
Den nyeste i rekken av Bulldog’er som er kommet til Norge. Gotlands Bryggeri har her produsert et øl utelukkende med sør-afrikanske humler. Dette resulterer i en
fantastisk spennende smak hvor man finner toner av moden appelsin, pasjonsfrukt og karamell. Et øl som skiller seg ut i jungelen av IPA typer for de som ønsker å prøve noe nytt.
Svalbard bryggeri
har kommet som en kule inn i Vinmonopolets butikker. 2 veldig ærlige øl som ikke utfordrer dine smaksløker, men heller fremstår som velbalanserte og typeriktige versjoner som faller i smak hos alle, både «ølkjennere» og den normale mannen i gata.
Spitsbergen IPA 7%
Svalbard Bryggeri Vinmonopolnr.:
5467802
Pris: 62,20
SPITSBERGEN STOUT 7%
Svalbard Bryggeri Vinmonopolnr.:
5467602
Pris: 60,20
PRODUKTNYHETER ØL DAGLIGVARE/HORECA
Svalbard bryggeri
bruker de beste råvarene og har ingen lettvinte løsninger. De verken filtrerer eller pasteuriserer da dette tar bort noe av smaken på godsakene. Ølet utvikles også etter tapping på grunn av gjenværende gjærstoffer. Spitsbergen serien er ekte, ujålete og godt drikkandes øl. Disse kan du finne i en rekke velassorterte dagligvare butikker og på stadig flere restauranter.
SPITSBERGEN
WEISSBIER 4,7%
Svalbard Bryggeri Vecturanummer: 142160
Pris: 33,00
SPITSBERGEN
PALE ALE 4,7%
Svalbard Bryggeri Vinmonopolnr.:
142159
Pris: 33,00
SPITSBERGEN
PILSNER 4,7%
Svalbard Bryggeri Vinmonopolnr.:
142158
Pris: 33,00
Lofotpils brygger
flere gode øl av butikkstyrke 4,7%. Foruten de undergjærete Pilsner og Hvetebrygg som produseres i både 5,2% og 4,7%; brygges også noen overgjærete typer som er ment å passe til skattekisten av råvarer man finner i denne vakre delen av landet. Lofotpils Blonde Ale er en perfekt tørsteslukker foruten å være en perfekt makker til fiskeretter; saltbakt kveite kan spesielt anbefales. Lofotpils finnes i stadig flere butikker; hos de fleste Meny butikker kan du finne ett godt utvalg.
LOFOTPILS
BLONDE ALE 4,7%
Vinmonopolnr.: 140473
Pris: 28,00
LOFOTPILS APA
(AMERICAN PALE ALE) 4,7%
Vinmonopolnummer:140477
Pris: 33,00
LOFOTPILS
AMBER ALE 4,7%
Vinmonopolnr.:
140472
Pris: 28,00
DEN GLADE GRIS
DEN GLADE
GRIS
Svinaktig godt
PÅ RESTAURANTEN DEN GLADE GRIS I OSLO GÅR LANDETS BESTE SVINEKNOKER HÅND I HÅND MED LANDETS BESTE HÅNDVERKSØL, HÅNDPLUKKET FRA NÆR 40 MIKROBRYGGERIER AV KJELLAUG OG EVEN HEGBOM.
TEKST OG FOTO

Tom Andersson

– Det er rett og slett grepa gøtt! smiler Kjellaug B. Hegbom på klingende valdresdialekt.

Sammen med mannen Even eier og driver hun restauranten Den Glade Gris, sentralt plassert i SAS-hotellets kjelleretasje i Oslo. Her serverer de rett og slett svinaktig god grisemat, med signaturretten griseknoke som storselgeren.

– Vi marinerer den først i olje og friske urter i halvannet døgn, og deretter griller vi den i minimum fem og en halv time. Det gir en knasende sprø svor, fettet forsvinner og kjøttet blir deilig og saftig. Til dette serverer vi rotgrønnsaker, potetmos og en rødvinssaus – og selvsagt øl, forteller Kjellaug.

Svineknokene går unna raskere enn produsenten av fjellgris fra Valdres klarte å produsere, men heldigvis har det rettet seg opp etter hvert. For grisen skulle vise seg å være selve suksessfaktoren for Kjellaug og Even:

– Vi selger mellom 50 og 70 svineknoker på en vanlig ukedag, og opp til

Grisegodt øl
Og Kjellaug har all grunn til å være fornøyd: Den Glade Gris går så det suser! Men i oppstarten så det ikke like rosenrødt ut.

– Min mann og jeg har begge bakgrunn fra media, men etter noen år fant vi ut at vi hadde lyst til å åpne en restaurant. Vi lette etter de rette lokalene i over et år, før vi til slutt kom over en nedslitt restaurant i tilknytning til SAS-hotellet. Det så helt grusomt ut, og vi brukte en hel påske til å rive ned alt som var her. Så var det frem med malerkoster og verktøy, og underveis kom jeg på idéen å kalle restauranten for Den Glade Gris. Det falt sammen med at vi valgte å satse på gris som restaurantens spesialitet, forteller hun.

Restaurantens andre spesialitet er uten tvil det enorme utvalget av håndverksøl fra nær 40 mikrobryggerier rundt om i landet, i tillegg til utvalgte utenlandske øltyper.

– Det er Even som står bak utvalget av øl, forteller Kjellaug.

– Det har jo vokst frem en hel flora av mikrobryggerier, fra Svalbard i nord til Lindesnes i sør. Etter hvert har kvaliteten blitt fantastisk på mange av øltypene, og vi merker at både nordmenn og utenlandske turister synes det er spennende å drikke øl fra Svalbard, Voss eller Lofoten. Det er veldig norsk, det er eksotisk – og det har vært en kjempesuksess hos oss.


GREPA GØTT: Valdres-jenta Kjellaug byr på himmelsk svineknoke og eksotisk håndverksøl – her fra Svalbard Bryggeri og Lofotpils.
Vil ha kvalitet
Menyen på Den Glade Gris er lagt opp slik at hver enkelt rett har en anbefaling av hvilket øl som passer til nettopp denne retten.

– Vi har brukt mye tid på å smake oss frem til gode kombinasjoner av mat og øl, forteller Kjellaug.

Når det er sagt, tilbyr Den Glade Gris selvsagt også vin til maten – også her med spesifikke anbefalinger til hver rett. Også her med fokus på kvalitet.

– Vi tenkte som så at gjestene våre setter pris på god vin, og introduserte utvalgte kvalitetsviner på glass. Det ble en umiddelbar suksess, så nå har vi måttet investere mye i gode vinskap for at vinen skal holde seg god også etter å ha vært åpnet.

Den Glade Gris er akkurat så glad som sine fornøyde eiere, og som maten og ølet de serverer. Og gjestene er enige: – Dette er rett og slett svinaktig godt!
Les mer om Den glade gris

AQUAVIT
AQUAVIT
Jakt i Norge

Jakt, den virksomhet som består i å oppspore og felle eller fange ville dyr og fugler. Jakten i Norge deles i storviltjakt og småviltjakt.

Storviltjakten omfatter jakt etter klovvilt som elg, hjort, villrein og rådyr. Småviltjakt omfatter jakt på hare, rev, rype, skogsfugl (tiur, røy, orrhane og orrhøne), jerpe, rugde, gjess, ender og vadere. Slik jakt drives praktisk talt over hele landet.


JEGER AQUAVIT er tiltenkt jegeren. Enten i sekken eller som følge til jaktmiddagen i etterkant. Smaken framstår mild og rund, hvilket gjør den til en meget anvendelig variant til alle slags matretter.
Vinmonopolnr.: 5321201
Pris: kr. 399,90
Fiske i Norge

De første innvandrere til Norge oppdaget tidlig at det utenfor kysten fantes rike forekomster av fisk, sel, småhval og sjøfugl Undersøkelser av boplasser har vist at steinalderfolket drev fiske både i sjø, vann og elver. Fisk etablerte seg tidlig som et viktig ressursgrunnlag for befolkningen langs kysten.


SKITT FISKE AQUAVIT er en akevitt med behagelig karvekarakter, hint av dill og noe sitrus. Passer til fiskeretter, og da kanskje spesielt sild. Kan nytes noe avkjølt sammen med et lyst øl.
Vinmonopolnr.: 9515902
Pris: kr. 299,90

LORRY
LORRY
Lorry Restaurant

Kulturinstitusjonen Lorry er en av Norges eldste og mest populære restauranter med historie helt tilbake til midten av 1870-årene, og drevet av samme familie i over 60 år gjennom 3 generasjoner. Lorry er et rampete og uformelt spisested og et begrep i hovedstaden, med sine rikt dekorerte vegger, separate sittebåser med dype sofaer, og kelnere med respekt for sitt yrke, iført lange serveringsforklær og hvite skjorter med fargerike sløyfer. Men Lorry er først og fremst kjent for sin ekstraordinære kunstsamling, samlet gjennom hele stedets historie. Veggene er tapetsert med 207 kunstverk av over 70 kunstnere. Restaurantens berømte båser bærer også flere av kunstnernes navn, som en hyllest til deres bidrag til kunsten så vel som mange år som stamgjest på Lorry. Restauranten har en bred norsk og internasjonal meny, og er kjent for sine velsmakende og generøse porsjoner.Akevitt + Mat = Lorry Akevitt
Akevitt har lange tradisjoner. Først som medisin og "livets vann". Siden som nytelsesmiddel og svært ofte sammen med mat. Ikke minst som fast rekvisitt på norske bord i jula. Fet mat, jul og akevitt klinger bra i de flestes ører.

Av erfaring vet de fleste at å finne en vin som går til ribbe og svinesteik og god surkål byr på problemer. Det er spesielt surkålen som lager trøbbel. Syre er vinens verste fiende. Men også fet, smaksrike ribbe gir vinelskeren ei hard nøtt å knekke. I det hele tatt er det mye i vårt norske kjøkken som gjør det vanskelig å plukke viner som harmonerer med tradisjonsrike retter. Norsk mat kjennetegnes ved at den er smakssterk, salt og kraftig. Vi elsker å rake, grave, salte, speke, lute og røyke kjøtt og fisk. Og uansett hvilken av disse prosessene maten har vært igjennom, passer det langt bedre med øl og dram. Vinen blir gjerne veik og vassen og kommer fort i skyggen av smaksrik, salt og kraftig mat. Å tenke på akevitten som et ekstra krydder kan være en morsom og nyttig erfaring. Det er først og fremst duften av akevitten og smaken av maten som gjør en kombinasjon dårlig eller god. En mild akevitt går mot lette smaker, mens en aromasterk gjerne matcher tyngre og kraftigere mat. Lorry Akevitt er et samarbeid mellom Lorry, Palmer Group og familien til Trond Fladseth. Etiketten er laget med utgangspunkt i et av hans malerier som også henger over hans stambord gjennom 30 år. Akevitten er utviklet for å være en meget behagelig og anvendelig variant som lett kan nytes ved siden av norsk tradisjonsrik mat eller som et sideglass til ditt favorittøl.
Les mer om Lorry
Lorry Akevitt lanseres i bestillingsutvalget i november.

Vinmonopolnr.: 5859601
Pris: kr. 429,90

COGNAC
COGNAC
La Part des Anges,
årets store event for samlere i Cognac
LA PART DES ANGES ER DET VIKTIGSTE ARRANGEMENTET FOR ALLE COGNAC-KJENNERE SOM ØNSKER EN EKSTRA SPESIELL FLASKE I SAMLINGEN SIN.

Denne gallakvelden som avsluttes med en stor auksjon er arrangert av The National Cognac Board (BNIC) og det er 24 unike karafler og blandinger som sjenerøst blir donert av ulike Cognac-hus til auksjonen.

Årets versjon, som er den tiende i rekken, blir avholdt 22. september i sentrum av Cognac. Siden 2006 har de samlet inn over 8 millioner kroner og pengene går uavkortet til foreningen Apprentices of Auteuil. Denne foreningen har sitt utspring i fra Paris i 1866, hvor presten Abbé Roussel tok imot sitt første foreldreløse barn. Han hadde en visjon om at alle barn, uansett bakgrunn eller tro, skulle ønskes velkommen, bli tatt vare på, lært å lese og skrive, få en utdannelse og tilslutt ende opp med en jobb. Fra denne visjonen har foreningen i dag økt til å hjelpe ca 24 000 barn og deres familier i Frankrike. På verdensbasis hjelper de over 22 000 barn og familier med ulike prosjekter og er tilstede i mer enn 50 land.

Chateau de Montifaud feirer i år 150 årsjubileum og er en av de 24 produsentene som har donert en flaske. De første 5 hektar med vinranker ble plantet av Augustin Vallet i 1837 og første offisielle blend under navnet Chateau de Montifaud ble gjort i 1866. 150 år etter et det fortsatt familieeid og drevet av familien Vallet med 6. generasjon.

Laurent Vallet har i anledning jubileet laget en blend hvor alle generasjonene er representert hvor den eldste eaude- vie er fra 1860-tallet. Innholdet er tappet på en krystall karaffel og 1866 håndblåste flasker. Krystallkaraffelen kan kun kjøpes på auksjonen, mens 800 av de 1866 flaskene er tilgjengelige i Norge på bestillingsutvalget.
Les mer om La part des Anges

Tilgjengelig i Norge.
Kun på auksjonen.
PRODUKTER
PRODUKTERPRODUKTNYHETER BRENNEVIN
COPENHAGEN DRY GIN
NYHET SEPTEMBER
KØBENHAVN/DANMARK
Copenhagen Distillery er Københavns eksperimentelle mikro-destilleri etablert i 2014. Henrik Brinks, en tidligere advokat, har i mange år vært en lidenskapelig whiskyelsker. Han bygget sitt eget destilleriapparat og begynte å lage eksklusiv whisky som markedet ikke har sett før. Dette produktet ligger på fat nå og godgjør seg. Imens er han kreativ og lager unike blends av andre produkter, Dry Gin, Orange Gin og MC Coffee liqueur. Alle steg i prosessen er gjort for hånd. Copenhagen Dry Gin har base i honning, og gjør det dermed til verdens første honningbaserte brennevin. Mjøden destilleres sammen med einebær, og resultatet blir en unik gin som virkelig smaker helt eksepsjonelt godt. Smaken er preget av honning og einebær.
Vinmonopolnr.:
5847402
Pris: 649,90
Les mer om Copenhagen Distillery
COPENHAGEN ORANGE GIN
NYHET SEPTEMBER
KØBENHAVN/DANMARK
Dette er det andre produktet i rekken av eksperimentelle produkter fra Copenhagen Distillery. Her brukes det kornsprit som base, hvor man tilsetter einebær, pepper og store mengder med appelsinskall i destilleringen. Smaken er balansert hvor appelsin er meget framtredende. Dette er en unik variant av en smaksatt gin, som passer perfekt til cocktails og drinker. Tonic har mye appelsin og sitrus i seg, så det passer flott til en tradisjonell Gin & Tonic med appelsinzest.
Vinmonopolnr.:
5847402
Pris: 649,90
Les mer om Copenhagen Distillery
COPENHAGEN MC LIQUEUR
NYHET SEPTEMBER
Det tredje produktet fra Copenhagen Distillery er MC Mexican Coffee liqueur. Henrik Brinks sin bestekamerat har startet en kaffeplantasje i Mexico. Plantasjen har raskt vokst seg til å bli en økologisk kvalitetsprodusent av kaffebønner. Blandingen med disse kaffebønnene, sukkerør, sitron og anis legges til uttrekk sammen med nøytral basesprit. Likøren er laget i samarbeid med en av Danmarks mest profilerte cocktailbartendere Sune Urth. Prøv den som ingrediens i en Black eller White Russian. Alkoholnivået er på 24% og det er en smak av espressokaffe, nøtteaktig og velgjort. Sukkernivået er langt fra så høyt som i andre konkurrerende kaffelikører, og det gjør denne til en meget behagelig likør å drikke bar eller til cocktails.
Vinmonopolnr.:
5847302
Pris: 389,90
Les mer om Copenhagen Distillery
HIMKOK GIN
NYHET NOVEMBER
Som den kanskje beste cocktailbaren i Norge, og nylig annonsert som en av verdens 50 beste barer, er Himkok i Oslo en kvalitetsbevisst leverandør av brennevin. De har bygget sitt eget destilleri, og med dette anlegget produserer de alt brennevinet de bruker i baren. Himkok Gin er samme produkt som de bruker som husets Gin. Det er en meget fruktig type Gin, som lett lar seg mikse sammen med andre ingredienser eller sammen med en kvalitets Tonic. Destillatøren hos Himkok jobber tett med bartenderne for at de sammen skal lage den perfekte miksen som passer til cocktails. Vi er stolte av å presentere dette produktet på det norske markedet.
Vinmonopolnr.:

6817702
Pris: 369,90
Les mer om Himkok
BIVROST GIN
NYHET NOVEMBERLYNGSEIDET/NORGE
Vinmonopolnr.:

6817902

Pris: 399,90
BIVROST AKEVITT
NYHET NOVEMBER
LYNGSEIDET/NORGE
Vinmonopolnr.:

6817802

Pris: 399,90
Les mer om Bivrost
Ved foten av Lyngsalpene i Troms har en kameratgjeng startet verdens nordligste destilleri. Med fantastiske omgivelser er det også bygget et besøkssenter hvor man kan lære mer om destilleringen og historien til området. Selve produktene heter Bivrost Gin og Bivrost Akevitt. Vikingene kalte nordlyset for Bivrost. De mente det var en magisk bro fra mennenes
verden Midgard til de norrøne guders rike Åsgard. Bivrost Akevitt er en blank variant med delikate hint av florale og sitrusfrukter. Avslutningen er lang med en krydret tone. Bivrost Gin er fruktig med fint preg av einebær og sitrus. Behagelige aromaer og en flott gin å bruke sammen med en Tonic av høyere kvalitet, for eksempel Indi&Co Tonic Water.
CH DE MONTIFAUD 150TH ANNIVERSARY
NYHET SEPTEMBER
COGNAC/FRANKRIKE
Ch de Montifaud feirer 150 års jubileum i 2016, og det feires med denne unike flasken som det kun er laget 1866 flasker av. Innholdet er en blend av elementer fra alle de 6 generasjonene som har drevet familiebedriften. Eldste element er fra 1860-tallet og det yngste er fra 2005. Dyp gyllenbrun farge. Duften er aromatisk og meget behagelig. Smaken er rik, men allikevel balansert og med en avslutning som sitter godt og avrundet i munnen lenge etter at den er svelget. Ch de Montifaud 150th Anniversary er en Cognac som man må oppleve for å forstå.
Vinmonopolnr.:

5847502
Pris: 2499,-
Les mer om Chateau Montifaud
SALTÖRENS AKVAVIT
NYHET NOVEMBER
GOTLAND/SVERIGE
Et samarbeid mellom øl produsenten Gotlands Bryggeri og Surströmmingsakademien har ført til Saltörens Akvavit. På samme måte som kryddermesteren setter sitt preg på en akevitt, setter saltören sitt unike preg på surströmmingen. Akevitten er framstilt for å passe kreps, sild og ikke minst den edle surströmmingen. I tillegg til toner av dill, karve, anis, fennikel og koriander finner man også blodappelsin. Det siste er tilsatt for å gi smaken en noe friskere og elegant avslutning.
Vinmonopolnr.:

6817602
Pris: kr. 329,90
Les mer om Gotlands bryggeri
FREDERIKSDAL KIRSEBÆRLIKØR
NYHET SEPTEMBER
LOLLAND-FALSTER/ DANMARK
Området Lolland-Falster er et av de tørreste og varmeste i Danmark, og det gir gode vekstvilkår for kirsebær. Frederiksdal produserer både kirsebærvin og kirsebærlikør. Deres likør er meget anvendelig og med et fint preg av ferske kirsebær og innslag av lakris og urter. Danskene bruker den ofte som topping på riskrem, men likøren har langt flere muligheter. «Denne bør finne veien til et velassortert barskap» skriver en norsk journalist i et bransjemagasin. Og her er essensen av bruksområdet. Likøren kan brukes som ingrediens i mange ulike cocktails ,som for eksempel Nordic Bramble. Like deler likør, Gin, friskpresset sitron og sukkerlake shakes på is og siles over is i et whiskyglass. Toppes med en dash Tonic og garneres med kirsebær.
Vinmonopolnr.:

1450305
Pris: kr. 239,90
Les mer om Fredriksdal
LORRY AKEVITT
NYHET NOVEMBER
GRIMSTAD/NORGE
Kulturinstitusjonen Lorry i Oslo er en av Norges mest myteomspunnede restauranter med historie tilbake til midten av 1870-årene. Akevitten er en hyllest til både Lorry og til kunstneren Trond Fladseth. Etiketten er inspirert av et av Fladseths verk som henger rett ved det som var hans stambord i over 30 år. Akevitten er utviklet med Lorrys motto «Folkelig, frodig og fandenivoldsk». Dette er en blend uten jåleri, perfekt til norsk tradisjonsrik mat eller alene.
Vinmonopolnr.:

5859601
Pris: 429,90
Les mer om Lorry
BOTANIC BUDDHAS
HAND CITRUS SPRAY
NYHET SEPTEMBER
JEREZ/SPANIA
Buddhas Hand er en urt som kvernes, masereres og destilleres for å utvinne en duft og smak av sitrus. Denne sprayen skal man bruke på toppen av drinken sin når den er laget ferdig. For eksempel på toppen av en Gin & Tonic. Slik vil man få en utsøkt duft av sitrus mens man drikker drinken. Bak
prosjektet står sherryprodusenten Williams & Humbert, som også lager Botanic Premium Gin og Botanic Ultra Premium. Man overrasker virkelig sine gjester når man sprayer noe på toppen av drinken før servering! Vinmonopolnr.:

5847502
Pris: kr. 199,90
Les mer om Williams & Humbert
TIPS
TIPSPerfekt servert Gin & Tonic

Ved å servere denne klassiske drinken med en høykvalitets-Gin og en høykvalitets-Tonic i store vinglass følger man trenden fra Spania. Den store forskjellen fra den «normale» GT man er vant til å bli servert i highballglass med en tam Tonic og en slapp liten sitronskive, er det eksperimentelle garnityret og andre smakstilsetninger.

Spanjolene startet denne trenden å lage spesielle Gin & Tonic for snart 10 år siden, og den har hele veien blitt mer nyansert og alle streber etter å lage den perfekte drinken.
Her er en liste over garnityr flere av de dedikerte barene velger mellom i sine drinker:

Sitrus; sitron, lime, rosa grapefrukt og appelsin
Krydder; koriander, mynte, kardemomme, kanel, persille, muskat og pepper
Røtter; ingefær og lakris
Bær; jordbær, bringebær, druer, blåbær og einebær
Annet; agurk og sjokolade Bruk gjerne garnityr som allerede finnes i den varianten av Gin som du bruker, for å dra fram de elementene som er i drinken.

Et siste tips er å bruke skallet på sitrusfrukten, og ikke fruktkjøttet. Fruktkjøttet vil ødelegge boblene i tonicen.

DEN PERFEKTE GIN & TONIC OPPSKRIFTEN
(HVERT FALL SLIK DE GJØR DET I SPANIA)
1. Finn fram et stort vinglass, gjerne et stort ballongglass
2. Fyll opp med isbiter, her skal man være sjenerøs. Lite isbiter gir en utvannet og kjedelig drink
3. Velg garnityr, gjerne noe fra listen over
4. Hell 4 cl av en kvalitets- gin, for eksempel
Copperhead Gin over garnityret. Fyll deretter opp med en kvalitets-tonic, for eksempel INDI&Co Tonic Water. Disse kommer i flasker av 20 cl, noe som passer bra til store glass.
5. Rør forsiktig rundt for å blande ingrediensene og serve
INTERVJU
INTERVJU
KRISTIAN GAHRE, PRESIDENT I NORSKE VINKLUBBERS FORBUND
Intervjuet av Marius Odland, sommelier
1. Du har lang fartstid i bransjen. Men for de som ikke kjenner deg, hvem er Kristian Gahre?

Jeg er en glad Mandalitt som nå bor I Oslo. Min interesse for vin går tilbake til studietiden i første havldel av 1980 tallet. Sammen med vin ble interessen for virkelig god mat vekket. Det er kombinasjonen mat og vin som gjør vin spennende. Vin alene er interessant, men det mangler en dimensjon. Jeg startet Mandal Mat- og Vinklubb da jeg flyttet tilbake til Mandal i 1987. Vinklubben er fortsatt meget aktiv. Siden det, har jeg vært med i en rekke forskjellige vinklubber. For tiden er jeg medlem i fire stk. I 2005 ble jeg forespurt om å bli styremedlem i Norske Vinklubbers Forbund (NVkF). Der sitter jeg fortsatt, og nå som president.

2. Norske VInklubbers Forbund er en organisasjon med over 4000 medlemmer over hele landet. Hvordan vil du beskrive et typisk medlem av en vinklubb, og hvordan blir man medlem?

NVkF består idag av ca. 250 klubber. Det er stor forskjell på klubbene. Noen er store og noen er mindre. Vi har faktisk flere klubber som kun teller ett medlem. Årsaken til det er at de ønsker å delta på våre smakinger, få medlemsbladet og lese våre gode artikler på nettet. Noen klubber er mer sosiale enn faglige. Det er jo også en viktig del for å dele gleden rundt matbordet. Andre klubber er mer faglig orientert. Hos oss er det rom for alle. Klubbene bestemmer selv aktivitetsnivået og det faglige innholdet i sin klubb. Ønsker en å starte vinklubb er det bare å sende en henvendelse til info@nvkf. no. Det vi tilbyr medlemmene er 20-30 ulike arrangementer årlig og bulletinen kommer ut med 4 nummer årlig. Bladet har mange gode artikler, skrevet av noen av Norges beste vinjournalister. Våre hjemmesider med flotte faglige artikler, gode vinanbefalinger, restaurantanmeldelser er også inkludert, samt Årsmøte hvor en virkelig får smake vin sammen med god mat.

3. Det finnes et stort antall vinregioner rundt omkring i verden. Hvilken vinregion er du mest fascinert av og hvorfor?

Min interesse for vinens verden startet med, av alle ting, portvin. Det er jo naturlig at jeg er fasinert av dette bratte og ulente terrenget i Nord-Portugal. På disse bratte fjellsidene har noen vinbønder for mange generasjoner siden bygget terrasser for å dyrke vin. På det bratteste er det kun plass til en rad med vinstokker.
Må også nevne Bordeaux hvor min første vintur gikk til. Videre er Tyskland fascinerende for sine gode rieslinger. En drue som jeg er meget glad i. I utgangspunktet er alle vinområder interessante så lenge de lager god vin. Jo mer kunnskap og forståelse man får, jo mer interessant er det. Da kommer også det historiske perspektivet, geologien i jordsmonnet, maten og kulturen. Da blir området spennende og en har bare lyst til å lære enda mer om vinen, maten, kulturen og historien.

4. Når du skal drikke en flaske vin, hvordan velger du? Og kan du nevne et par av dine favoritter i forskjellige sammenhenger?

Det er maten som stort sett avgjør hva jeg drikker. Det er veldig sjeldent at jeg åpner en flaske vin uten at den skal ledsage mat. Er veldig interessert i å lære noe nytt, prøve nye druer, nye områder og nye kombinasjoner. For noen dager siden smakte jeg en en vin fra Jura i Frankrike til fårikål. Det var godt.

5. Hva er din absolutte favorittvin og hvorfor?

Har ingen absolutte favoritter. Liker god vin generelt. Men en god champagne, bordeaux, riesling, burgund, eller barolo, er jo aldri feil. Er veldig glad i fisk og spesielt skalldyr. Gode viner som går til de rettene er blant annet Monte del Frá Cà del Magro Custoza Superiore 2013 og Palmer sine Champagner som Brut reserve og Blanc de Blanc 2003

6. Har du mye vin i kjelleren?

Alt er relativt. Sammenliknet med mange jeg kjenner har jeg bare noen få. Sammenliknet med snittet av den norske befolkningen har jeg nok en over middels stor kjeller. Føler fortsatt at det er plass til mange flere flasker der. Men det er ikke alle i min lille familie som er enig med meg i det.

PALMER GROUP
PALMER
GROUPAktivitetskalender
MÅNED STED ARRANGEMENTER OKT-DES 2016 DATO
OKTOBER Oslo Riedel smaking med Georg Riedel To 13. okt
Gjøvik Akevittfestivalen Gjøvik Torg To 13. okt- Lø 15. okt
Oslo Oktoberfest på Losby Gods Fr 14. okt
Oslo Aperitif-smaking Champagne Palmer ved Liora Levi Lø 22. okt
Bergen Cognac Expo Radisson Blu Royal Hotell Bryggen Lø 22. okt
Oslo Wines of Piemonte på Sjømagasinet Ma 24. okt
Klækken Champagne Palmer WMD Klækken Hotel Fre 28. okt
Oslo Wines of Portugal på Det Norske Teater Ma 31. okt
NOVEMBER Trondheim Vinpuls Høstmesse på Royal Garden Ma 07. nov
Oslo Palmer messe og middag Ekeberg-restauranten med 3 Masterclasses: Perelada, Champagne Pommery og "Hvordan lage den perfekte G&T" To 10. nov
Oslo WMD Chamapgne Pommery Fr 11. nov
JANUAR Stavanger Stavanger Vinforums årlige messe Lø 21. jan
FEBRUAR Lillestrøm Smak 2017 Ti 07. feb- Fr 10. feb
Oslo Oslo Vinfestival feb
For invitasjoner til våre arrangementer registrer deg på snakkompalmer.no, brukernavn/passord: palmer Du kan også følge Palmer Group på facebook.
TIPS
TIPS

De ansatte i Palmer sitter på en skattekiste av fagkunnskap, og det er flere som spør oss direkte hva vi foretrekker personlig. Her er noen tips fra to av oss.

ANNIKA GROVEN

Portfolio Manager, Palmer Wine
E-POST: annika@palmerwine.no
MOBIL: (+47) 918 22 835J eg blir ofte spurt om jeg har noen favoritt-vin og mitt svar er: Det er umulig å ha en favoritt når det finnes så uendelig mange forskjellige vinland og områder, produsenter og druer. Når vi velger vin er det avhengig av så mye; hvem man skal drikke den med, maten den eventuelt skal serveres med, om det er sommer eller vinter og hvilket humør man er i. Dog, skulle jeg måtte velge en vin til mitt siste måltid, så ville jeg ikke være i tvil, det måtte bli champagne. Champagne er aldri feil og man må ikke ha noe å feire for å åpne en flaske. Den perfekte aperitiff og den kan også serveres gjennom et helt måltid. Hva med en Blanc de Blancs til en skalldyr-forrett, en Blanc de Noirs til en hovedrett av kylling eller kalv og en demi-sec til jordbærene til dessert? Nå går vi mot den ekstra festlige sesongen med middagsselskaper, julebord og årets siste dag da mange feirer med champagne. Vi trenger kanskje en vertinne-presang eller en julegave til den som har alt, og hva passer vel bedre da enn en riktig deilig champagne i gaveforpakning? Champagne Pommery Brut Royal blir igjen å finne på Vinmonopolets hyller fra og med fredag 4. november.

CHAMPAGNE POMMERY BRUT ROYAL
Vinmonopolnr.: 565601 - Pris: kr. 389,90
Brut Royal har like deler Chardonnay, Pinot Meunier og Pinot Noir og er en non vintage champagne kjent for sin friskhet og finesse. Den har en elegant og livlig stil med florale aromer og sitrus.
RAUL GRECHI

Vinhandler/ Key Account Manager
E-POST: raul@palmergroup.no
MOBIL: (+47) 928 83 388D en vante prosedyre ved bedømmelse av en vin for meg er å lukte, så smake vinen et par ganger før jeg kan gi en grei analyse av vinen. Denne vinen måtte jeg imidlertid smake på flere ganger. Jeg fikk bare ikke nok, og hver slurk gjorde meg mer nysgjerrig og interessert.

I Patagonia midt i den argentinske ørkenen ligger vinområdet Rio Negro Valley. Takket være kombinasjonen av breddegrader og lengdegrader, er det store temperatur forskjeller. Sommernettenes kjølige temperaturer kryper nådeløst ned til 9 grader, og bidrar til en betydelig lengre vekstsesong enn normalt. Dette unike området er isolert av fjellkjeder, hav og ørken. Hit nådde den ubarmhjertige Phylloxera epidemien ikke inn. Derfor kan Rio Negro Valley skryte på seg originale vinstokker, Vitis Vinifera. Vinen tilbyr kontraster av lett parfymerte aromaer av plommer, jordbær, bringebær og blomster. I tillegg finner du aromaer som gir kjøttaktige assosiasjoner. Dette er en smakfull vin med flott struktur og lang lengde.

BARDA PINOT NOIR 2015
Vinmonopolnr: 9965601 - Pris: 279,90
Bodega Chacra har to vinmarker med gamle Pinot Noir stokker, en plantet i 1932 og en plantet i 1955, hvor det lages enkeltvinmarksviner. Barda er en blanding av druer fra disse to vinmarkene i tillegg til en yngre, med en snittalder på 15 år. Sertifisert biodynamisk. En herlig vin til typiske Argentinske kjøttretter. Grillet mat, gjerne av kalv, okse eller lam.
ADRESSE
ADRESSE

Palmer Group AS

Strandveien 55

N-1366 Lysaker

Tel +47 24 11 56 70

Fax +47 24 11 56 71

palmer@palmer.no

IKKE GÅ GLIPP AV PALMERS NYHETSMAGASIN OG NYHETSBREV SNAKK’OM.

VI GIR DEG HISTORIENE OM HODENE, HENDENE OG LANDSKAPENE SOM FORMER DET SOM INTERESSERER DEG MEST. VELG HVA DU VIL HØRE OM – ØL, VIN, BRENNEVIN ELLER OPPLEVELSER PÅ SNAKKOMPALMER.NO


IKKE GÅ GLIPP AV PALMERS
NYHETSMAGASIN OG NYHETSBREV SNAKK’OM.

VI GIR DEG HISTORIENE OM HODENE, HENDENE
OG LANDSKAPENE SOM FORMER DET SOM INTERESSERER DEG
MEST. VELG HVA DU VIL HØRE OM – ØL, VIN, BRENNEVIN ELLER
OPPLEVELSER PÅ SNAKKOMPALMER.NO